Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Tęczak +57 cm z 1.02.2015. Warunki nie były zachęcające ale 5 miesięcy przerwy w "pstrągowaniu" spowodowało, że musiałem się wybrać nad wodę. Temperatura w pobliżu zera, przelotki zamarzały ale jak widać było warto się wybrać :)

40a4b5d5cdf5cf50med.jpg

Edytowane przez Invictus.
  • Like 10

Tęczak +57 cm z 1.02.2015. Warunki nie były zachęcające ale 5 miesięcy przerwy w "pstrągowaniu" spowodowało, że musiałem się wybrać nad wodę. Temperatura w pobliżu zera, przelotki zamarzały ale jak widać było warto się wybrać :)

40a4b5d5cdf5cf50med.jpg

CZyżby to Ropa???

Pstrąg, który bardzo chce być trocią :ph34r:

Trafił się dzisiaj jeden taki ciekawy umorusany. Czy ktoś już widział takie ubarwienie? Miał z obu stron identycznie.

Nie widziałem czegoś takiego... uciekł z siatki i mu takie ślady zostały? 

Edit... eee bez sensu... ogona by mu tak nie ogoliło. 

Edytowane przez AdasCzeski

Dzisiaj z kumplem z JB (sandacz 23) pół dnia łażenia nad Nysą Kł.niestety na zero,pogoda też nie rozpieszczała ,momentami nawet pokazywało się słońce ,a za chwilę burze śnieżne że świata nie widać i do tego ten jeb....y wiatr.Ale już bliżej niż dalej. ;)

• Like 1

Nie widziałem czegoś takiego... uciekł z siatki i mu takie ślady zostały? 

Edit... eee bez sensu... ogona by mu tak nie ogoliło. 

Siaty na 100% nie. Ryba była w doskonałej kondycji. Wyszedł z pod kamienia koło krzaka przy brzegu. Woda była krystaliczna i max prześwietlona, więc pewnie wystawioną z pod kamienia głowę chciał zgrać kolorem z ciemnym dniem i kamieniem. Reszta była pod kamieniem. Tak to sobie tłumaczę, ale on sam wie co chciał osiągnąć. Co ciekawe to to, że również zamaskował czerwone kropki z przodu. Dla mnie mistrz maskowania.

...więc pewnie wystawioną z pod kamienia głowę chciał zgrać kolorem z ciemnym dniem i kamieniem. Reszta była pod kamieniem...

Pstrągi dość często przyjmują takie barwy, szczególnie zaś (jak pokazuje moja obserwacja) w zimie. Podejrzewam że wynika to właśnie z faktu iż ryba upodabnia się do otoczenia, a że w tym okresie nie jest zbyt ruchliwa, to zdarza się że przód jest w ciemniejszym miejscu niż tył. Po jakimś czasie efekt jest taki jak na tej rybce:

post-49804-0-60123400-1423425862_thumb.jpg

Przy okazji taki mały apel do kolegów pstrągarzy. Jest zima, ryby nie tak dawno miały tarło, żarcia w wodzie jest mało, dochodzi zagrożenie ze strony wydr, czapli (co znakomicie widać na powyższym zdjęciu), oraz nas, wędkarzy. Jednym słowem pstrągi i tak mają ciężko. Zachęcam więc bardzo mocno do poczynienia inwestycji rzędu 30pln i nabycia drogą kupna najprostszego chociażby podbieraka tzw. "muchowego". Wydatek to żaden, a naprawdę wiele ułatwia zarówno wędkarzowi, jak i rybie, że nie wspomnę już nawet o ile lepiej wygląda ryba leżąca na mokrej siatce niż taka piźnięta na gołą glebę czy oblepiona śniegiem.

To tak pod rozwagę...

• Like 8

Pstrągi dość często przyjmują takie barwy, szczególnie zaś (jak pokazuje moja obserwacja) w zimie. Podejrzewam że wynika to właśnie z faktu iż ryba upodabnia się do otoczenia, a że w tym okresie nie jest zbyt ruchliwa, to zdarza się że przód jest w ciemniejszym miejscu niż tył. Po jakimś czasie efekt jest taki jak na tej rybce:

attachicon.gifSAM_3723x.jpg

Przy okazji taki mały apel do kolegów pstrągarzy. Jest zima, ryby nie tak dawno miały tarło, żarcia w wodzie jest mało, dochodzi zagrożenie ze strony wydr, czapli (co znakomicie widać na powyższym zdjęciu), oraz nas, wędkarzy. Jednym słowem pstrągi i tak mają ciężko. Zachęcam więc bardzo mocno do poczynienia inwestycji rzędu 30pln i nabycia drogą kupna najprostszego chociażby podbieraka tzw. "muchowego". Wydatek to żaden, a naprawdę wiele ułatwia zarówno wędkarzowi, jak i rybie, że nie wspomnę już nawet o ile lepiej wygląda ryba leżąca na mokrej siatce niż taka piźnięta na gołą glebę czy oblepiona śniegiem.

To tak pod rozwagę...

A kto jej takie dziursko zrobił? :o

OK, napiszę może coś kontrowersyjnego, ale popartego praktyką. Uważam, że podbieraki jakiegokolwiek typu mogą uczynić pstrągowi dużo więcej szkody niż położenie go na mokrej trawie. Dlaczego? Otóż swego czasu zakupiłem sobie taki bajerancki gumowy i silikonowany podbierak. I wszystko było ok do czasu kiedy podbierajac pstrąga o temperamentnym charakterze jeden z grotów kotwic woblera utknął w oczku gumowanej siatki, a pstrąg szarpiąc się zmasakrował sobie głowę i szczękę pozostałymi grotami. Wypuszczając go miałem ambiwalentne odczucie. Sytuacja się po jakimś czasie powtórzyła z kolejną rybą z tym że hak w czasie szarpaniny wjechał w oko. Od tej pory podbierak leży sobie elegancko na szafie. Moja rada to gruba żyłka, tak by zminimalizować czas holu do minimum (ja używam 0.23) i robienie zdjęć na szybko tylko tym lepszym czy ciekawszym rybom, a nie każdemu z wody wyjętemu. Staram się bardzo szybko odhaczać i często w wodzie. Podbieraki gumowane czy inne są idealne dla muszkarzy, którzy potrzebują sporo więcej czasu by wyciągnąc podobnej wielkości rybę na finezyjny sprzęt w porównaniu do spinningisty, a haczyk jest jeden. Oczywiście jest to kwestia osobistej decyzji, ale ja jak na razie będę chodził bez podbieraka.

• Like 4