Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

U niektórych zwierząt, na skórze występują fotoreceptory które wpływają na komórki pigmentowe i zależnie od natężenia światła dostosowują się do tła (w.w. mimikra) i taka rybka może być z jednej strony oświetlona słońcem, a z 2 mieć ciemne zielsko i tak mamy np u szczupaczków, których często jedna strona jest jasna, a druga ciemna.  Taki pstrążek możne stał za kamieniem, który rzucał cień na jego głowę albo obok ciemnego kamienia i aby się z nim zlać ściemnił też przeciwną stronę. 

Trzecie podejście do pstrążka (w myśl przysłowia) i cwany koleżka na fotografii. Wczorajszy potoczek 49,5cm, kolejnym razem będzie miał 50+. Powiem jeszcze jedno ten pstrążek w tym okresie miał jakieś 1,5kg (może tego nie widać na fotce), a jak będzie się tak pasł to w lipcu będzie miał grubo powyżej 2kg.

post-53504-0-20760600-1423608024_thumb.jpg

• Like 8

Jak złowię jednego z tych dużych co mi wychodzą to jadę na jazie. Obiecuję ;) A na razie muszę cieszyć się takimi ;)

W mojej ukochanej rzece jazie stanowią pokarm pstrągów,tęczaków,troci i różnych takich.I ten porządek lubię.....;)

Z całym oczywiście szacunkiem dla jazi i ich łowców  :D

attachicon.gifzdjęcie.JPGAle takiego "żródlaka" to tu chyba jeszcze nie było ;)

To tak zwany arctic char czy po naszemu golec zwyczajny http://pl.wikipedia.org/wiki/Golec_zwyczajny

Będzie coraz częściej poławiany i coraz częściej będzie wypierał starego dobrego tęczaka.

U nas na pomorzu w wielu hodowlach zrezygnowano całkowicie z tęczaków lub narazie chodują pół na pół jeden i drugi gatunek.

Bardzo sprytna rybka,pomysłów na ucieczkę i warunki ma lepsze od tęczaka,będzie ich dużo niebawem :)

W jednej znanej mi rzece trafiają się już ryby po 50+ i wadze 1,5-2 kg

Mają jedną bardzo dużą wadę....są bardzo smaczne

Edytowane przez Wiktor
  • Like 1

To tak zwany arctic char czy po naszemu golec zwyczajny http://pl.wikipedia.org/wiki/Golec_zwyczajny

Będzie coraz częściej poławiany i coraz częściej będzie wypierał starego dobrego tęczaka.

U nas na pomorzu w wielu chodowlach zrezygnowano całkowicie z tęczaków lub narazie chodują pół na pół jeden i drugi gatunek.

Bardzo sprytna rybka,pomysłów na ucieczkę i warunki ma lepsze od tęczaka,będzie ich dużo niebawem :)

W jednej znanej mi rzece trafiają się już ryby po 50+ i wadze 1,5-2 kg

Mają jedną bardzo dużą wadę....są bardzo smaczne

A te golce to takie wędrowce jak tęczaki czy bardziej osiadłe są ?

Arctic Char to jest PALIA czyli Salvelinus alpinus, źródlak to Salvelinus fontinalis. A rybka, którą złowił kolega @stoen to jest tak zwany Sparctic Char czyli krzyżówka Salvelinus alpinus x Salvelinus fontinalis.

Właśnie liczyłem że zabierzesz głos  :D

A te golce to takie wędrowce jak tęczaki czy bardziej osiadłe są ?

Skoro jak Gadżet twierdzi że to krzyżówka to ciężko wyczuć bo jedno osiadłe a drugie wędrowne.....jednak sądząc po tym jak uciekają z hodowli to na osiadłe mi nie wyglądają  ;)

Problem może być taki że lubią uciec w górę rzeki a u nas morze jest w odwrotnym kierunku  :D

Edytowane przez Wiktor