rózgaś Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Dobę :-) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 75 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 U mnie cały czas same chudzielce,jedno dobre ,widać że na tarle się nie oszczędzały... 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Jak uważacie ile może trwać hol kropka 55+ na lekkich betach ? Moze doba to przesada. Ale z godzine to niechybnie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizio Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Moze doba to przesada. Ale z godzine to niechybnie...Godzine to chyba kilka sztuk Zalezy tez od wody, jej charakteru i kondycji ryby. 60taki kijem 5-20gr holuje jakies pare minut, nie ma sensu zameczac przeciagajacym sie holem ryby ktora sie pozniej chce wypuscic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. michcio Opublikowano 22 Lutego 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) No to tak, kijaszek 3-8 lbs mocy, pletka 0,08 ( ok 15lbs) wystarczy minutka i 10 sekund Od dziś 57cm i mój nowy PB Edytowane 22 Lutego 2015 przez michcio 55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 To ja tak nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 75 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 To ja tak nie umiem Bo Twoje pstrągi mają ADHD... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Bo Twoje pstrągi mają ADHD... Bo nie lowie na takie "lekkie bety". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 75 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Jaki kraj takie pstrągi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoin Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Widzi mi się że minuta z hakiem to bardzo "normalny" czas jak na hol takiej ryby. Przy spinningu oczywiście. Muchówką było by pewnie troszkę dłużej.Zresztą wystarczy spojrzeć tu:https://www.youtube.com/watch?v=RjiJ19FcJeUPięćdziesiona wyjechała w jakieś 50 sekund. Ryba bez mała 70 centymetrowa w niespełna 4 minuty, a pamiętać trzeba że to ryby z lata, z zasady o nieporównywalnie większej sile. Nawet rzeka chyba ta sama... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Michcio piękna ryba, gratuluję nowego PB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 57cm to już piękny kropek! Gratulację PB.Ile czasu? Zależy od kondycji, pory roku miejsca i sprzętu. Nie wyobrażam sobie holu majowego/czerwcowego grubasa na takim sprzęcie w gałęziach i podmytych drzewach i przy mega szczęściu wypuszczenia go w do wody tak, aby przezył spotkanie bez skrajnych zakwasów.Tu miałes zimowego (jeszcze) kelta w zimnej i otwartej wodzie.A ryby Krzyszczyka? Widziałem ten film wystarczająco wiele razy i za kazdym razem te ryby nie wyglądały mi na tyle centymetrów... Może to kamera tak poomniejsza? Bo na zdjęciach wyglądają troche lepiej, choć i tak nie na tyle ile opis. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 No to tak, kijaszek 3-8 lbs mocy, pletka 0,08 ( ok 15lbs) wystarczy minutka i 10 sekund Od dziś 57cm i mój nowy PB Gratulacje, a czy zdradzisz co to za rzeka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 57cm to już piękny kropek! Gratulację PB.Ile czasu? Zależy od kondycji, pory roku miejsca i sprzętu. Nie wyobrażam sobie holu majowego/czerwcowego grubasa na takim sprzęcie w gałęziach i podmytych drzewach i przy mega szczęściu wypuszczenia go w do wody tak, aby przezył spotkanie bez skrajnych zakwasów.Tu miałes zimowego (jeszcze) kelta w zimnej i otwartej wodzie.A ryby Krzyszczyka? Widziałem ten film wystarczająco wiele razy i za kazdym razem te ryby nie wyglądały mi na tyle centymetrów... Może to kamera tak poomniejsza? Bo na zdjęciach wyglądają troche lepiej, choć i tak nie na tyle ile opis. Czyli nie jestem odosobniony w ocenie filmu Dla przypomnienia (europejskie ryby z sezonu 2014).Ryba "niemal 70 cm" w maju wyglada tak : A na "zakonczenie sezonu" 70tak wyglada mniej wiecej tak. A reszta jest na filmie 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Guzu to Ty go tak sobie "zaznaczyłeś"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Guzu to Ty go tak sobie "zaznaczyłeś"? Nigdy w zyciu!Naruszac intergralnosc Pomnika przyrody ? Taki weteran rzeki sie trafil - z ubytkiem na pletwie. Ale wnoszac po formie daje rade 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Ciekawe czy w tym sezonie też będzie stał w tym samym miejscu? No i pewnie przybędzie mu kilka cm. Edytowane 23 Lutego 2015 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Ciekawe czy w tym sezonie też będzie stał w tym samym miejscu? No i pewnie przybędzie mu kilka cm. Zdazylo mi sie na razie kilka ryb powtorzyc (mowie o takich rozpoznawalnych z kategorii 60 plus).Sektor rzeki ten sam, ale stanowisko zmienione. Czesto miejscowka w gore, albo miejscowka w dol. Powtorzyc 70taka ? marzenie ...ale czasami marzenia sie spelniaja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Łomatko i cørko Guzu chyle czoła , ryby mega 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Guzu idź w cholerę......robić się odechciewa.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Nie Daniel, nie jesteś odosobniony Osobiście śmieszy mnie bieganie z witeczkami na pstrągi, bo potem zostaje taki zawodnik z kocią mordą i zwisającym smętnie urwanym sznurkiem/żyłką czy kikutem z wędki. I pozostaje żal i plucie sobie w brodę. Że o zaleceniach C&R już nie wspomnę...Wczoraj polowałem na wodzie, gdzie jest realna szansa spotkania potoka 70+. Mocny kij, gruba żyłka, wobki 7-9cm. Działa to bez problemu. Kwestia przełamania barier w głowie.Co do miejscówek zajmowanych przez tak duże ryby. 2 lata temu złowiono w miejscu X w rzece Y rybę 50+ (nie pamiętam ile dokładnie). W zeszłym roku złowiono ją niedaleko ponownie i miała około 65cm. Zidentyfikowana po zdjęciach. W tym roku złowiono ją po raz kolejny. Dokładnie w tym samym miejscu jak rok wcześniej. Tym razem miarka pokazała 74cm. Niesamowity przyrost tej ryby wynika ze specyficznych warunków środowiskowych.Wypuszczanie ma sens (jeśli ktoś ma jeszcze jakies wątpliwości)! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoin Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Cóż, kwestionowanie wielkości okazowych ryb, niezależnie od tego kto je złowił, wydaje mi się być cechą niemal przyrodzoną jerkbaita.Ale ja nie o tym.Nie jestem jakimś wielce doświadczonym pstrągarzem, ale swoje złowiłem i swoje zdążyłem zobaczyć. Na podstawie tych doświadczeń wyrobiłem sobie jakieś tam przekonania oraz wiarę w prawdy moim zdaniem oczywiste. A więc:-Przy założeniu że w rzece istnieje szansa spotkania ryby 50+ spinningowanie żyłką poniżej 0,18 uważam za nieodpowiedzialność jeśli nie głupotę.-Twierdzenie że "wypuszczanie pstrągów ma sens" jest wręcz banalnie oczywiste. Powiem więcej - w kraju takim jak Polska jest to wędkarski dogmat. Z dogmatami się nie dyskutuje.-W świetle powyższych hol kropiszcza 50+ winien trwać maksymalnie minutę z hakiem. Wyjątek stanowi naprawdę szybka woda.Ot i tyle 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Cóż, kwestionowanie wielkości okazowych ryb, niezależnie od tego kto je złowił, wydaje mi się być cechą niemal przyrodzoną jerkbaita.Ale ja nie o tym...Ot i tyle Jest na tym forum kilka osób, które kilka ryb w życiu widzialy.Wiec lykanie jest ogarniczone.nic osobistego.Pisze jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Guzu - ten niżej jest Piękny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 No to tak, kijaszek 3-8 lbs mocy, pletka 0,08 ( ok 15lbs) wystarczy minutka i 10 sekund Od dziś 57cm i mój nowy PB 20150222_162415.jpgI znów trzeba mi gonić króliczka.A nie mogłeś to Michale, o 1 cm mniej pociągnąć, z tak ładnej, zimowej wody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi