Wiktor Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 ryba łososiowata tia....z rodziny pstrągowatych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Nad wodą rybie w ogóle się nie przyjrzałem. Szybka przymiarka do kija, fotka i do wody. Dopiero teraz widzę, że zamiast kropek są x, a nasada płetwy ogonowej jakaś taka gruba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Nad wodą rybie w ogóle się nie przyjrzałem. Szybka przymiarka do kija, fotka i do wody. Dopiero teraz widzę, że zamiast kropek są x, a nasada płetwy ogonowej jakaś taka gruba...złowiłem w swoim życiu setki troci wędrownych a pstrągów potokowych pewnie "iluśkrotnie" więcej ale nigdy nie rozróżniałem obu form tego samego gatunku po krztałcie kropek....co to za teoria te kropki/iksy?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 A ja tak patrząc na tą fotkę kolegi Artech i komentarze poniżej doszedłem do wniosku że już sporo trotek mam na koncie choć łowię w malutkich rzeczkach Lubelszczyzny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelG Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 A ja tak patrząc na tą fotkę kolegi Artech i komentarze poniżej doszedłem do wniosku że już sporo trotek mam na koncie choć łowię w malutkich rzeczkach Lubelszczyzny Siatkaz jak zlowisz rzeczna trotke ,to zaczniesz dostrzegać różnice .Jak dla mnie to troć i mimo ,ze łowie pstrągi kilkanaście lat na lubelszczyznie takiego pstrąga nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Siatkaz jak zlowisz rzeczna trotke ,to zaczniesz dostrzegać różnice .Jak dla mnie to troć i mimo ,ze łowie pstrągi kilkanaście lat na lubelszczyznie takiego pstrąga nie widziałem.Ty naprawde na podstawie tego zdjęcia na którym nic nie widać potrafisz ocenić coś do czego ichtiologom potrzebne są badania mikroskopowe??Chyba że jest jeszcze jakieś zdjęcie o którym nie wiem.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelG Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Ty naprawde na podstawie tego zdjęcia na którym nic nie widać potrafisz ocenić coś do czego ichtiologom potrzebne są badania mikroskopowe??Chyba że jest jeszcze jakieś zdjęcie o którym nie wiem....Masz kolego racje pewności nie mam ,ale jakbym miał ocenić to dla mnie to troć zdecydowanie .Szkoda ,ze nie ma lepszych zdjęć,choć wtedy jakieś wątpliwości tez by pozostały ,zresztą większego znaczenia to nie ma fajna ryba i cieszy łowce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Masz kolego racje pewności nie mam ,ale jakbym miał ocenić to dla mnie to troć zdecydowanie .Szkoda ,ze nie ma lepszych zdjęć,choć wtedy jakieś wątpliwości tez by pozostały ,zresztą większego znaczenia to nie ma fajna ryba i cieszy łowce .Paweł przyznam że w życiu bym nie pomyślał że to troć wędrowna,99% keltów troci wędrownej które złowiłem w połowie marca na przestrzeni ponad 20 lat to ryby już srebrne,tracące swoje rzeczne ubarwienie no i zdecydowanie chudsze....ta gruba nasada ogona jest bardzo charakterystyczna ale dla samców w okresie godowym Niestety "skundlenie" ras zarówno wędrownej jak i osiadłej formy salmo trutta w naszym kraju przechodzi jakiekolwiek wyobrażenie.Tak więc każdy z nas bez badań mikroskopowych wróży z fusów PozdrawiamW. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelG Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Paweł przyznam że w życiu bym nie pomyślał że to troć wędrowna,99% keltów troci wędrownej które złowiłem w połowie marca na przestrzeni ponad 20 lat to ryby już srebrne,tracące swoje rzeczne ubarwienie no i zdecydowanie chudsze....ta gruba nasada ogona jest bardzo charakterystyczna ale dla samców w okresie godowym Niestety "skundlenie" ras zarówno wędrownej jak i osiadłej formy salmo trutta w naszym kraju przechodzi jakiekolwiek wyobrażenie.Tak więc każdy z nas bez badań mikroskopowych wróży z fusów PozdrawiamW.Widocznie pstragi pomorskie od lubelskich sie różnią i pewnie masz racje.Argument o wysrebrzaniu sie rzecznych keltów jest przekonywujący,nie ma sensu dalej zaśmiecać tematu ,uświadomiłem sobie jak mało jeszcze wiem o trotkach. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Pstrąg złowiony już jakiś czas temu ale za to ładną fotkę zrobiłem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Brawo Ciesla.świetna zdobycz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert M. Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Na razie największy 46cm 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Brawo , piękna życiówka C1eśla. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Pstrąg złowiony już jakiś czas temu ale za to ładną fotkę zrobiłem Załączone miniatury10847106_245775455592932_1856584462_n.jpg Zdjecie do tutoriala jak pomniejszyć optycznie rybę... Taka przeciwwaga do wyciągniętych do obiektywy rąk i podkurczonych paluchów. Edytowane 15 Marca 2015 przez Gobio Gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witam, Tak jeszcze pragne dodac, ze tacy profesjonalisci jak przewodnicywedkarscy powinni juz sie naumiec jak sie trzyma duze pstragi, ta slynna piesc pod brzuch by wiekszy wygladal to niech sobie najlepiej w d..e wsadza a nie uciskaja tam gdzie jest serce ryby i jak chca byc tacy pro do jakich aspiruja to wystarczy na google sobie poszukac czy na stronach prawdziwych PRO. Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witam, Tak jeszcze pragne dodac, ze tacy profesjonalisci jak przewodnicywedkarscy powinni juz sie naumiec jak sie trzyma duze pstragi, ta slynna piesc pod brzuch by wiekszy wygladal to niech sobie najlepiej w d..e wsadza a nie uciskaja tam gdzie jest serce ryby i jak chca byc tacy pro do jakich aspiruja to wystarczy na google sobie poszukac czy na stronach prawdziwych PRO. Bujo Michał sorry ale pierdzieluchy piszesz Co innego ścisnąć rybę a co innego podeprzeć dłonią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Michał sorry ale pierdzieluchy piszesz Co innego ścisnąć rybę a co innego podeprzeć dłonią. Nie wydaje mi sie. Kazdy duzy pstrag prezentowany we wspolczesnym swiecie przez ludzi, ktorym zalezy aby wrocily do wody w jak najlepszej kondycji jest jakos tak: Pewny chwyt za ogon plus pelna reka pod brzuchem, niestety jak jest parcie na szklo to takie oto trzymanie ma podstawowa wade czyli ciezko dodac kilka centymetrow, ryba wydaje sie mniejsza nawet. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Nie wydaje mi sie. Kazdy duzy pstrag prezentowany we wspolczesnym swiecie przez ludzi, ktorym zalezy aby wrocily do wody w jak najlepszej kondycji jest jakos tak: Orring.jpg Pewny chwyt za ogon plus pelna reka pod brzuchem, niestety jak jest parcie na szklo to takie oto trzymanie ma podstawowa wade czyli ciezko dodac kilka centymetrow, ryba wydaje sie mniejsza nawet. Czym się różni Twoje trzymanie od tego na zdjęciu przewodników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Szybkie mierzenie pokazało 38cm 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
este Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Regulamin przeczytany :-) Edytowane 15 Marca 2015 przez este 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Szału ni ma, ale to pierwszy mój pstrąg :-)Raptem 30,5cm. Pierwsze koty za płoty.20150315_072632-1.jpgCzy tu się w miedzy czasie zmienił regulamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Czy tu się w miedzy czasie zmienił regulamin?Pewnie nie ale i tak fajnie, że ostatnich soków z kropaska nie wyciska, jak co niektórzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Wczorajszy mięsożerca. 12cm streamer - zero problemu.więcej na https://www.facebook.com/FlyFishingCulture 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
este Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Pewnie nie ale i tak fajnie, że ostatnich soków z kropaska nie wyciska, jak co niektórzy nie kumam, o co chodzi? :-) Jak jakieś faux-pas, to zaraz usuwam post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 nie kumam, o co chodzi? :-)Jak jakieś faux-pas, to zaraz usuwam post. 6. Publikujemy zdjęcia ryb których orientacyjne wymiary(nie chcemy i nie oczekujemy na zdjęcia z miarką) dla poszczególnych gatunków wynoszą co najmniej: Belona - 80cmBoleń - 65cmBrzana - 60cmDorsz - 75cmGłowacica - 70cmJaź - 35cmKleń - 40cmLipień - 35cmŁosoś, Troć - 60cmOkoń - 30cmPstrąg - 40cmSandacz - 65cmSum - 100cmSzczupak - 75cmWzdręga - 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi