Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Nad wodą rybie w ogóle się nie przyjrzałem. Szybka przymiarka do kija, fotka i do wody. Dopiero teraz widzę, że zamiast kropek są x, a nasada płetwy ogonowej jakaś taka gruba...

złowiłem w swoim życiu setki troci wędrownych a pstrągów potokowych pewnie "iluśkrotnie" więcej ale nigdy nie rozróżniałem obu form tego samego gatunku po krztałcie kropek....co to za teoria te kropki/iksy??

• Like 1

A ja tak patrząc na tą fotkę kolegi Artech i komentarze poniżej doszedłem do wniosku że już sporo trotek mam na koncie choć łowię w malutkich rzeczkach Lubelszczyzny :)

Siatkaz jak zlowisz rzeczna trotke ,to zaczniesz dostrzegać różnice .Jak dla mnie to troć i mimo ,ze łowie pstrągi kilkanaście lat na lubelszczyznie takiego pstrąga nie widziałem.

Siatkaz jak zlowisz rzeczna trotke ,to zaczniesz dostrzegać różnice .Jak dla mnie to troć i mimo ,ze łowie pstrągi kilkanaście lat na lubelszczyznie takiego pstrąga nie widziałem.

Ty naprawde na podstawie tego zdjęcia na którym nic nie widać potrafisz ocenić coś do czego ichtiologom potrzebne są badania mikroskopowe??

Chyba że jest jeszcze jakieś zdjęcie o którym nie wiem....

• Like 1

Ty naprawde na podstawie tego zdjęcia na którym nic nie widać potrafisz ocenić coś do czego ichtiologom potrzebne są badania mikroskopowe??

Chyba że jest jeszcze jakieś zdjęcie o którym nie wiem....

Masz kolego racje pewności nie mam ,ale jakbym miał ocenić to dla mnie to troć zdecydowanie .Szkoda ,ze nie ma lepszych zdjęć,choć wtedy jakieś wątpliwości tez by pozostały ,zresztą większego znaczenia to nie ma fajna ryba i cieszy łowce  .

Masz kolego racje pewności nie mam ,ale jakbym miał ocenić to dla mnie to troć zdecydowanie .Szkoda ,ze nie ma lepszych zdjęć,choć wtedy jakieś wątpliwości tez by pozostały ,zresztą większego znaczenia to nie ma fajna ryba i cieszy łowce  .

Paweł przyznam że w życiu bym nie pomyślał że to troć wędrowna,99% keltów troci wędrownej które złowiłem w połowie marca na przestrzeni ponad 20 lat to ryby już srebrne,tracące swoje rzeczne ubarwienie no i zdecydowanie chudsze....ta gruba nasada ogona jest bardzo charakterystyczna ale dla samców w okresie godowym :)

Niestety "skundlenie" ras zarówno wędrownej jak i osiadłej formy salmo trutta w naszym kraju przechodzi jakiekolwiek wyobrażenie.Tak więc każdy z nas bez badań mikroskopowych wróży z fusów  :D

Pozdrawiam

W.

• Like 2

Paweł przyznam że w życiu bym nie pomyślał że to troć wędrowna,99% keltów troci wędrownej które złowiłem w połowie marca na przestrzeni ponad 20 lat to ryby już srebrne,tracące swoje rzeczne ubarwienie no i zdecydowanie chudsze....ta gruba nasada ogona jest bardzo charakterystyczna ale dla samców w okresie godowym :)

Niestety "skundlenie" ras zarówno wędrownej jak i osiadłej formy salmo trutta w naszym kraju przechodzi jakiekolwiek wyobrażenie.Tak więc każdy z nas bez badań mikroskopowych wróży z fusów  :D

Pozdrawiam

W.

Widocznie pstragi pomorskie od lubelskich sie różnią i pewnie masz racje.Argument o wysrebrzaniu sie rzecznych keltów jest przekonywujący,nie ma sensu dalej zaśmiecać tematu ,uświadomiłem sobie jak mało jeszcze wiem o trotkach.   pozdrawiam

• Like 1

Pstrąg złowiony już jakiś czas temu :D ale za to ładną fotkę zrobiłem :)

Załączone miniatury

10847106_245775455592932_1856584462_n.jpg

Zdjecie do tutoriala jak pomniejszyć optycznie rybę... Taka przeciwwaga do wyciągniętych do obiektywy rąk i podkurczonych paluchów.

Edytowane przez Gobio Gobio

Witam,

Tak jeszcze pragne dodac, ze tacy profesjonalisci jak przewodnicywedkarscy powinni juz sie naumiec jak sie trzyma duze pstragi, ta slynna piesc pod brzuch by wiekszy wygladal to niech sobie najlepiej w d..e wsadza a nie uciskaja tam gdzie jest serce ryby i jak chca byc tacy pro do jakich aspiruja to wystarczy na google sobie poszukac czy na stronach prawdziwych PRO.

Bujo

• Like 1

Witam,

Tak jeszcze pragne dodac, ze tacy profesjonalisci jak przewodnicywedkarscy powinni juz sie naumiec jak sie trzyma duze pstragi, ta slynna piesc pod brzuch by wiekszy wygladal to niech sobie najlepiej w d..e wsadza a nie uciskaja tam gdzie jest serce ryby i jak chca byc tacy pro do jakich aspiruja to wystarczy na google sobie poszukac czy na stronach prawdziwych PRO.

Bujo

Michał sorry ale pierdzieluchy piszesz :) 

Co innego ścisnąć rybę a co innego podeprzeć dłonią.

Michał sorry ale pierdzieluchy piszesz :)

Co innego ścisnąć rybę a co innego podeprzeć dłonią.

Nie wydaje mi sie. Kazdy duzy pstrag prezentowany we wspolczesnym swiecie przez ludzi, ktorym zalezy aby wrocily do wody w jak najlepszej kondycji jest jakos tak: 

post-45870-0-67092300-1426434689_thumb.jpg

Pewny chwyt za ogon plus pelna reka pod brzuchem, niestety jak jest parcie na szklo to takie oto trzymanie ma podstawowa wade czyli ciezko dodac kilka centymetrow, ryba wydaje sie mniejsza nawet. 

• Like 3

Nie wydaje mi sie. Kazdy duzy pstrag prezentowany we wspolczesnym swiecie przez ludzi, ktorym zalezy aby wrocily do wody w jak najlepszej kondycji jest jakos tak: 

attachicon.gifOrring.jpg

Pewny chwyt za ogon plus pelna reka pod brzuchem, niestety jak jest parcie na szklo to takie oto trzymanie ma podstawowa wade czyli ciezko dodac kilka centymetrow, ryba wydaje sie mniejsza nawet. 

Czym się różni Twoje trzymanie od tego na zdjęciu przewodników?

nie kumam, o co chodzi? :-)

Jak jakieś faux-pas, to zaraz usuwam post.

6. Publikujemy zdjęcia ryb których orientacyjne wymiary(nie chcemy i nie oczekujemy na zdjęcia z miarką) dla poszczególnych gatunków wynoszą co najmniej:

Belona - 80cm

Boleń - 65cm

Brzana - 60cm

Dorsz - 75cm

Głowacica - 70cm

Jaź - 35cm

Kleń - 40cm

Lipień - 35cm

Łosoś, Troć - 60cm

Okoń - 30cm

Pstrąg - 40cm

Sandacz - 65cm