BreederGoulda Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Guzu nawet nie wiesz jak ja Wam zazdroszczę że macie rzeki i potoki z takimi rybami, u mnie takowych ryb się nie uświadczy. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Z ta pogoda to nie zawsze. Silny wiatr na malym siurku powoduje ruch galezi i drzew, czesto cos leci do wody... bywa ze kropki sa sploszone. A ja pytanko mam. Mozliwe jest by pstragi okresowo splywaly w dol rzeki do stawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Z moich doświadczeń z rybami w kropki wynika, że im gorsza pogoda tym lepiej, zwłaszcza przy niskiej wodzie.Zweryfikuje to jutro ???? wg. Danych ciurek wraca do normy. Juz osiagnal praktycznie normalny poziom wody i przeplyw. Lekko tracony to dla mnie plus bo tak to lowi sie w szklance ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lark99 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Piękna ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Gratulacje kolejnej pięknej rybki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Z ta pogoda to nie zawsze. Silny wiatr na malym siurku powoduje ruch galezi i drzew, czesto cos leci do wody... bywa ze kropki sa sploszone. A ja pytanko mam. Mozliwe jest by pstragi okresowo splywaly w dol rzeki do stawu?Zwłaszcza teraz, jak woda zimna, to pewnie siedzą w stawie. Latem wchodzą do rzeki - lepsze natlenienie. To samo jest na małych zaporówkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamileM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Piękne lorbasy fajne zdjęcie Gratuluje Wydaje mi się , że w stawie dużo łatwiej o pokarm nabierają masy a potem rzeźba w nurcie . Ps. Na forum jestem od dawna ale to mój pierwszy post myślę , że nie ostatni Więc witam kolegów...życzę pomyślności nad wodą i Pozdrawiam. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez KamileM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamileM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) A więc dodam coś od siebie, ten kropek zgłodniał przed samym zmrokiem chwile potem jego starszy kolega ale już nie chciał się pokazać Pozdrawiam. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez KamileM 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 W tym balansie bieli wygląda na srebrniaka. Ładna rybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamileM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zdjęcie przed zmrokiem z lampą błyskową słabej jakości bo i aparat nawala Pstrąg kaskader skoków wzwyż. Dzięki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Gratuluje rybek. Tak z ciekawosci, mierzycie lub sprawdzacie temp. Waszych pstragowych wod? Jak ktos wie niech skrobnie i jakie wnioski wyciagnal. U mnie szykuje sie najcięższe rozpoczecie sezonu. Temp. Wody dzisiaj w poludnie 5.8stopnia, poziom wody zmienny. Ale co tam, wg. Opini experta @Kielo, niemieckie pstragi sa tak glupie i tak ich duzo ze pewnie same beda wskakiwac do podbieraka. Rozwazam tez opcje zostawienie go w aucie bo z pelnym zle sie pewnie brodzi. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zabolało? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zabolało?Brzuch troche ze smiechu ale tragedi nie bylo. Dzieki za troske @Lester ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalek87 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Witam! Pogoda dzisiaj jaka była każdy widział (przynajmniej u mnie), deszcz,śnieg, grad i bardzo silny wiatr. Wybrałem się dzisiaj na niewielką dolnośląską rzeczkę, woda lekko trącona, tak więc jest nieźle. Udało się dzisiaj zrobić najlepszy wynik na tej rzeczce, złowiłem 9 wymiarowych (wg pzw) pstrążków w tym 2 40-taczki. Niestety jak to zwykle bywa największe się wypięły. Ale tak to bywa. Łowiłem na swoje wobki, głównie łamańce ok 6 cm. 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Z ta pogoda to nie zawsze. Silny wiatr na malym siurku powoduje ruch galezi i drzew, czesto cos leci do wody... bywa ze kropki sa sploszone. A ja pytanko mam. Mozliwe jest by pstragi okresowo splywaly w dol rzeki do stawu?Tak mi się wydaje ,że tak właśnie jest .Korzystają z każdej wody która im zapewnia potrzeby tlenowe a jednocześnie nie muszą tracić energii na walkę z nurtem. W takich właśnie stawikach , minizaporówkach zbudowanych przez bobry lub ludzi występuje też obfitość pokarmu. Z czasem gdy następuje nagrzanie się wody w tych zbiornikach i postępuje deficyt tlenowy pstrągi czmychają w bardziej natlenione miejsca czyli np. bystrza rzeczki. Oczywiście, zapewne nie wszystkie pstrągi tak postępują.To takie moje spostrzeżenia nie poparte nauką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Właśnie zastanawia mnie to, bo drugi rok z rzędu na pewnej rzeczce od 1 stycznia do początku lutego kiedy pstrągi jeszcze gdzieś w pobliżu tarlisk siedzą, można połowić, potem przedwiośnie to tragedia, dopiero prawdziwą wiosną zaczynają napływać, bo i pojawią się wyniki. Tak myślę, albo wczesnowiosenny pstrąg jest tak cwany Dzieki za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Gratuluje rybek. Tak z ciekawosci, mierzycie lub sprawdzacie temp. Waszych pstragowych wod? Jak ktos wie niech skrobnie i jakie wnioski wyciagnal. U mnie szykuje sie najcięższe rozpoczecie sezonu. Temp. Wody dzisiaj w poludnie 5.8stopnia, poziom wody zmienny. W "naszych warunkach" i biorąc pod uwagę okres ochronny osobiście przywiązuję mniejszą wagę do temperatury wody (tej dolnej).W lecie przy niżówce bardziej jest to istotne (górna wartość), szczególnie w miejscach gdzie rzeczka płynie wolniej i przeważnie jest głębsza...Sprawdź raczej zawartość tlenu, przy gwałtownych spadkach dobowych (związanej z nadrzecznym industrialem rolniczym) brania będą raczej słabe albo ryby ustawią się w bardziej natlenionych miejscach, które przy tzw normalnych warunkach wydaja się zbyt płytkie by stanęła tam duża ryba PsJak napisałem to mętnie Kamil to wrzuć mi na priv swoje h-dy Wg prognozy pogody uważam że są bardzo dobre warunki tzn rozciągnięty nieco w czasie spadek ciśnienia i tzw brzydka pogoda Powodzenia Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu24 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Mnie dziś woda także Chojnie obdażyła. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez endriu24 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roland79 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Przegląd ostatniego tygodnia:Jedna wyścigówka i jeden spaślaczek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redi80 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Też w końcu mogę się pochwalić ładną fotką Pozdrawiam Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez redi80 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Sezon planowo wystartowalem wczoraj. Pogoda nam sie udala i spalilem pysk ze teraz leze i kwicze. Mimo ze pare ryb sie trafilo to bylo to zdecydowanie najgorsze otwarcie sezonu. Trafilem tylko 7 kropkow, 2 kleniki i z 15 okoni. Woda dzwignieta o 10cm, co w ciurku o szerokosci 3m i sredniej glebokosci 50-60cm robi juz spora roznice. Uciag podskoczyl prawie dwukrotnie z 0.8kb/s na 1.4. Ryby rozproszone i pochowane. Temp wody spadla do 5,2stopnia i trzeba bylo co jakis czas wyjsc z wody bo paluchow u stop nie czulem. Kilerami wypadu okazaly sie Pstrag kolegi @Bobesku i Duo Rozante 63sp. @Arku temp. Wody ma u mnie spore znaczenie zwlaszcza jak w niecaly tydzien spadla o 3 stopnie. To bylo najzimniejsze otwarcie i ze wzgledu na podeszczowe warunki rowniez najciezsze. Wiele miejscowek musielismy ominac bo nie dalo sie ustac. Na najblize dni zapowiadaja ocieplenie i stabilizacje pogody wiec w kwietniu napewno jeszcze na Ciurek wyskocze. Priv tez zaraz pojdzie ???? Sprzetowo: Kijek Evergreen twmujin the firangiDaiwa certate 2004 finesse customNylon Dead or Alive 6lb model strong firmy nogalesWabiki: 65tka Pstrag by @Bobesku, Duo rozante 63sp, Megabass live x smolt, Mepps aglia #1 Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Predatorhunter 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Witam. Też w końcu mogę się pochwalić ładną fotką Pozdrawiam DSC_0073.JPGO jaki duży kołowrotek... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redi80 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Bo to mały kropek . Ten już lepszy Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez redi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) @Arku temp. Wody ma u mnie spore znaczenie zwlaszcza jak w niecaly tydzien spadla o 3 stopnie. To duża zmiana w relatywnie krótkim czasie a takie zawsze mają negatywny wpływ na żerowanie, fajnie, że pojechałeś i połowiłeś... Ja muszę zaczekać jeszcze do 15-tego bo mi rzekę zamknęli Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryka Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 To i ja dorzuce od siebie pare fotek kropasów z 2015 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi