Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich doświadczeń z rybami w kropki wynika, że im gorsza pogoda tym lepiej, zwłaszcza przy niskiej wodzie.

Zweryfikuje to jutro ???? wg. Danych ciurek wraca do normy. Juz osiagnal praktycznie normalny poziom wody i przeplyw. Lekko tracony to dla mnie plus bo tak to lowi sie w szklance ????

Z ta pogoda to nie zawsze. Silny wiatr na malym siurku powoduje ruch galezi i drzew, czesto cos leci do wody... bywa ze kropki sa sploszone. A ja pytanko mam. Mozliwe jest by pstragi okresowo splywaly w dol rzeki do stawu?

Zwłaszcza teraz, jak woda zimna, to pewnie siedzą w stawie. Latem wchodzą do rzeki - lepsze natlenienie. To samo jest na małych zaporówkach.

• Like 2

Piękne lorbasy  :) fajne zdjęcie Gratuluje  :) Wydaje mi się , że w stawie dużo łatwiej o pokarm nabierają masy a potem rzeźba w nurcie :P . 

Ps. Na forum jestem od dawna ale to mój pierwszy post myślę , że nie ostatni Więc witam kolegów...życzę pomyślności nad wodą i Pozdrawiam.

Edytowane przez KamileM
  • Like 1

Gratuluje rybek. Tak z ciekawosci, mierzycie lub sprawdzacie temp. Waszych pstragowych wod? Jak ktos wie niech skrobnie i jakie wnioski wyciagnal. U mnie szykuje sie najcięższe rozpoczecie sezonu. Temp. Wody dzisiaj w poludnie 5.8stopnia, poziom wody zmienny. Ale co tam, wg. Opini experta @Kielo, niemieckie pstragi sa tak glupie i tak ich duzo ze pewnie same beda wskakiwac do podbieraka. Rozwazam tez opcje zostawienie go w aucie bo z pelnym zle sie pewnie brodzi. ????

• Like 1

Witam! Pogoda dzisiaj jaka była każdy widział (przynajmniej u mnie), deszcz,śnieg, grad i bardzo silny wiatr. Wybrałem się dzisiaj na niewielką dolnośląską rzeczkę, woda lekko trącona, tak więc jest nieźle. Udało się dzisiaj zrobić najlepszy wynik na tej rzeczce, złowiłem 9 wymiarowych (wg pzw) pstrążków w tym 2 40-taczki. Niestety jak to zwykle bywa największe się wypięły. Ale tak to bywa. Łowiłem na swoje wobki, głównie łamańce ok 6 cm.

DSCN1334_zpstvg3nqwy.jpg

DSCN1327_zpsaqmxtdpt.jpg

DSCN1329_zpsbcyikkuq.jpg

DSCN1335_zpsrocgcpnx.jpg

• Like 28

Z ta pogoda to nie zawsze. Silny wiatr na malym siurku powoduje ruch galezi i drzew, czesto cos leci do wody... bywa ze kropki sa sploszone. A ja pytanko mam. Mozliwe jest by pstragi okresowo splywaly w dol rzeki do stawu?

Tak mi się wydaje ,że tak właśnie jest .

Korzystają z każdej wody która im zapewnia potrzeby tlenowe a jednocześnie nie muszą tracić energii na walkę z nurtem. W takich właśnie stawikach , minizaporówkach zbudowanych przez bobry lub ludzi występuje też obfitość pokarmu. Z czasem gdy następuje nagrzanie się wody w tych zbiornikach i postępuje deficyt tlenowy pstrągi czmychają w bardziej natlenione miejsca czyli np. bystrza rzeczki. Oczywiście, zapewne nie wszystkie pstrągi  tak postępują.

To takie moje spostrzeżenia nie poparte nauką :P

• Like 1

Właśnie zastanawia mnie to, bo drugi rok z rzędu na pewnej rzeczce od 1 stycznia do początku lutego kiedy pstrągi jeszcze gdzieś w pobliżu tarlisk siedzą, można połowić, potem przedwiośnie to tragedia, dopiero prawdziwą wiosną zaczynają napływać, bo i pojawią się wyniki. :) Tak myślę, albo wczesnowiosenny pstrąg jest tak cwany :P
Dzieki za wyjaśnienia. :)

Gratuluje rybek. Tak z ciekawosci, mierzycie lub sprawdzacie temp. Waszych pstragowych wod? Jak ktos wie niech skrobnie i jakie wnioski wyciagnal. U mnie szykuje sie najcięższe rozpoczecie sezonu. Temp. Wody dzisiaj w poludnie 5.8stopnia, poziom wody zmienny. 

W "naszych warunkach" i biorąc pod uwagę okres ochronny osobiście przywiązuję mniejszą wagę do temperatury wody (tej dolnej).

W lecie przy niżówce bardziej jest to istotne (górna wartość), szczególnie w miejscach gdzie rzeczka płynie wolniej i przeważnie jest głębsza...

Sprawdź raczej zawartość tlenu, przy gwałtownych spadkach dobowych (związanej z nadrzecznym industrialem rolniczym) brania będą raczej słabe albo ryby ustawią się w bardziej natlenionych miejscach, które przy tzw normalnych warunkach wydaja się zbyt płytkie by stanęła tam duża ryba  ;)

Ps

Jak napisałem to mętnie Kamil to wrzuć mi na priv swoje h-dy  ;)

Wg prognozy pogody uważam że są bardzo dobre warunki tzn rozciągnięty nieco w czasie spadek ciśnienia i tzw brzydka pogoda ;)

Powodzenia :)

Edytowane przez Rheinangler

Sezon planowo wystartowalem wczoraj. Pogoda nam sie udala i spalilem pysk ze teraz leze i kwicze. Mimo ze pare ryb sie trafilo to bylo to zdecydowanie najgorsze otwarcie sezonu. Trafilem tylko 7 kropkow, 2 kleniki i z 15 okoni. Woda dzwignieta o 10cm, co w ciurku o szerokosci 3m i sredniej glebokosci 50-60cm robi juz spora roznice. Uciag podskoczyl prawie dwukrotnie z 0.8kb/s na 1.4. Ryby rozproszone i pochowane. Temp wody spadla do 5,2stopnia i trzeba bylo co jakis czas wyjsc z wody bo paluchow u stop nie czulem. Kilerami wypadu okazaly sie Pstrag kolegi @Bobesku i Duo Rozante 63sp.

@Arku temp. Wody ma u mnie spore znaczenie zwlaszcza jak w niecaly tydzien spadla o 3 stopnie. To bylo najzimniejsze otwarcie i ze wzgledu na podeszczowe warunki rowniez najciezsze. Wiele miejscowek musielismy ominac bo nie dalo sie ustac. Na najblize dni zapowiadaja ocieplenie i stabilizacje pogody wiec w kwietniu napewno jeszcze na Ciurek wyskocze. Priv tez zaraz pojdzie ????

Sprzetowo:

Kijek Evergreen twmujin the firangi

Daiwa certate 2004 finesse custom

Nylon Dead or Alive 6lb model strong firmy nogales

Wabiki: 65tka Pstrag by @Bobesku, Duo rozante 63sp, Megabass live x smolt, Mepps aglia #1

post-48077-0-93307400-1428142914_thumb.jpg

post-48077-0-25810300-1428142929_thumb.jpg

post-48077-0-17722500-1428142935_thumb.jpg

Edytowane przez Predatorhunter
  • Like 9

@Arku temp. Wody ma u mnie spore znaczenie zwlaszcza jak w niecaly tydzien spadla o 3 stopnie. 

To duża zmiana w relatywnie krótkim czasie a takie zawsze mają negatywny wpływ na żerowanie, fajnie, że pojechałeś i połowiłeś... Ja muszę zaczekać jeszcze do 15-tego bo mi rzekę zamknęli  :angry:

Edytowane przez Rheinangler