Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj miałem dosłownie chwilę.. ale się poszczęściło i taki rybon zatańczył na sznurku  :D

Zasmakował w march brownie. Piękna, silna i już odpasiona rybka.

https://www.youtube.com/watch?v=DRlPRDCJtb8

Rewelacja - wygląda na więcej niż 47 ;)

Wydra opierdala wszystko jak leci. U mnie na stawach tarlaki tęczaka takie 70-80cm nie były problemem. 2-3 kilowe jesiotry też była w stanie wyjąć. Dorosła wydra może mieć nawet 1,2- 1,5 metra długości i ważyć ponad dychę. Moje psy kiedyś taką dorwały. Jak wiozłem na taczkach to ogon zwisał do ziemi.

Prawda jest taka, że za co się człowiek nie weźmie to sp......li. Wydra, kormoran, bóbr wszystko objęte ścisłą ochroną. Znajdują nowe nisze i wymyka się to spod kontroli. U mnie w górach wydry były od zawsze ale prawdziwy boom nastąpił wraz z nadejściem kapitalizmu. Wtedy zapanowała moda na przydomowe stawy z których wydry wyżerają ryby. Jak mają taką bogatą bazę pokarmową to przeżywalność młodych jest większa i mnożą się dalej. A jak zeżreją w stawach to się biorą za rzeki i jeziora bo coś jeść muszą. Bobry są już na górnej Skawie zjawiskiem normalnym nikt się nie dziwi. W życiu ich tu nie było. Odpuściły sobie tamy bo rzeka ma zbyt duże wahania poziomów. Zamiast tego kopią nory rozwalając brzegi. Na Wiśle koło Oświęcimia są dziesiątki drzew spalonych kormoranim gównem. Ale ochrona gatunkowa jest bo musi być. Ja tam mam podmurowany płot i psy. Od 10 lat  nie było żadnej wydry, tylko psom nudno...

• Like 6

Ja też przy niedzieli namierzyłem ~50, baa nawet na kiju go chwile miałem, ale szczwana bestia się wywinął. Wczoraj wieczorkiem na kolanach pod niego podchodziłem ale się nie pokazał (w sumie tego się spodziewałem).

Przy okazji fajne rybki się ostatnio zaprezentowały. Gratulacje dla wszystkich.

Generalnie jeśli uda mi się skusić do brania takiego wiekszego i się zepnie to najwcześniej udało mi się go przechytrzyć tydzień później. Ile razy byłem na rybach nazajutrz czy po dwóch dniach to rybki ani śladu pomimo zwiekszonej ciszy z mojej strony.

50-tak to nie 30stak nie myślcie że wyjmiecie go haha :D po 50 wizytach po niego może się pokaże :D znam to dobrze , PL to nie Hiszpania , Irlandia czy Anglia jeśli chodzi o Kropeczki

Ryba to ryba kolego, żreć musi jak nie chce paść z głodu. :P A rano czy pod wieczór jak wiadomo rybki sa mniej ostrożne. ;)

Ryba to ryba kolego, żreć musi jak nie chce paść z głodu. :P A rano czy pod wieczór jak wiadomo rybki sa mniej ostrożne. ;)

jasne że musi , a masz jakieś 50+ na koncie kolego ?  ja może duzo nie mam kilka jest ale pstrąg jest rybą ktora poświęcam 80 % czasu na ryby do końca sierpnia :D