Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne fotki Marius 13 :) Aż ciekaw jestem tych większych norweskich :) W zeszłym tygodniu na oesie miałem kilkanaście rybek 40-62 cm.Jak chce sę połowić to i u nas można złowić ładną rybkę.Oczywiście zdjęć  oesowych rybek nie zamieszczam w temacie bo to wg. mnie obciach.

nie byłem za granicą na pstrągach ale oglądam, czytam różne relacje z wypraw w w/w kraje i widzę co tam się dzieje oraz  rozmawiałem z wędkującymi w Anglii.

Ludzie którzy są pstrągarzami do maja potrafią połowić za kilka dni lepiej niż ja przez cały sezon od lutego do końca sierpnia.  Także wiem co piszę !!!!!!

No tak, brytyjskie to cmoki i ciaptaki, a polskie to szczwane lisy w grzywke czesane  :D

Przecietna pstragowa rzeka w UK jest rybniejsza od Polskich odpowiednikow, wiec dostajesz wiecej okazji na zlapanie powiedzmy piecdziesiatak. Podajesz, nie bierze, to nic bo za zakretem bedzie prawdopodobnie kolejny. Nie musisz czekac tydzien na swoja szanse. Natomiast skala trudnosci zlapania pojedynczej ryby jest porownywalna.

Janusz w Norge lowie Orety to sa pstragi 2 srodowiskowe , pewnie niektorzy "madrzejsi" zakwestonuja mi, ze to nie pstragi i zagraniczne ryby, to sie nie licza, wiec ich tu nie wstawiam, lowie je na Twoje plytkie 9" a jak lykaja to 11" nie gardza wiec mozesz sie domyslec o jakich "rybkach" rozmawiamy ;) w PL.zlowiles pstraga, ponad 60 cm hmmm gratki i wielki szacun na co zlapany?

Adamciówki na Popradzie to faktycznie nr.1 Dostałem kilka, od autora na "Lipieniu Popradu"i faktycznie wymiatały lipienie masakrycznie.Co fachura to fachura. Inna sprawa że na Dunajcu działały słabiutko.Każda woda ma swojego niedoścignionego mistrza.

• Like 1

Fajne fotki Marius 13 :) Aż ciekaw jestem tych większych norweskich :) W zeszłym tygodniu na oesie miałem kilkanaście rybek 40-62 cm.Jak chce sę połowić to i u nas można złowić ładną rybkę.Oczywiście zdjęć  oesowych rybek nie zamieszczam w temacie bo to wg. mnie obciach.

Mimo wielkich chęci nie rozumiem ,to znaczy że łowienie ryb które występują w normalnych ilościach na jakimś konkretnym odcinku rzeki jest obciachem ???.

Polacy mają schizę na dziwaczne podziały zagraniczne się nie liczą z oesów się nie liczą na trola to dopiero obciach , jak się złowi jedną  rybę na 50 dniówek to jest się mega gość .

Mam wrażenie że dochodzicie to skrajnej paranoi naprawdę wam współczuje.

• Like 2

Zdarza mi się łowić koleżeńsko na oesie.Przyjerzdzają koledzy nie znający specyfiki Dunajca lub tacy usiłujący stawiać pierwsze kroki w muszkarstwie.Jedyna szansa by cokolwiek złowili to burdel czyli oes.Nawalone wszelkiej wielkości selektów biorących na wszystko co w wodzie pływa,oprócz "świerzych" rybek są rybki też stawowe o troszkę większym doświadczeniu ale też o wiele łatwiejsze do złowienia niż dzikie rybki .To nie jest normalna ilość bardzo łatwych  ryb .Od dzieciaka łowiłem na tym odcinku .Zawsze było tam dużo pstrągów wymagających umiejętności.Nie potrafiłem się wstrzelić w przynętę nie łowiłem nic ,w tym samym czasie obok gość łowił dwadzieścia ryb.Bardzo rybna ,wymagająca woda.Dzięki wyzwaniom cwanych pstrągów z tego odcinka, metodą prób i błędów nauczyłem się skutecznie łowić ten gatunek.Teraz żeby połowić głuptaki z oesu nie potrzeba ani specialnych umiejętności czy wiedzy.

• Like 5

Są miejsca na świecie gdzie w słowniku nie ma słowa zarybienia a ryb jest więcej na km2 niż na całym Dunajcu co to jest według ciebie ? mega burdel ?

Miałem okazje łowić w takich miejscach i wszystkie nasze oesy przy tym wymiękają .

Przyzwyczaiłeś się do beznadziei i bezrybia biorąc to za normę i  na oesie zaczynasz świrować .

NIe ma ryb niezadowoleni są ryby jeszcze gorzej made in polandia.

• Like 2

nie byłem za granicą na pstrągach ale oglądam, czytam różne relacje z wypraw w w/w kraje i widzę co tam się dzieje oraz  rozmawiałem z wędkującymi w Anglii.

Ludzie którzy są pstrągarzami do maja potrafią połowić za kilka dni lepiej niż ja przez cały sezon od lutego do końca sierpnia.  Także wiem co piszę !!!!!!

Porównanie,  jak by onanista wszystko wiedzial o sexie ,

• Like 6

Porównanie,  jak by onanista wszystko wiedzial o sexie ,

popłakałem się ze śmiechu  :D  :D  :D  :D

cytując klasyka "nie byłem w stanach ale znam kogoś kto był i opowiedział mi co nieco :lol:

I dla rozprężenia sytuacji i powrotu do tematu......5-dyszek  :D

Voila  :lol: 

post-47674-0-64520900-1429213318_thumb.jpg

Edytowane przez Wiktor
  • Like 18

Tomi78, ale chyba widzisz różnicę między pstrągiem hodowlanym wpuszczonym na oes, a prawdziwym dzikim pstrągiem potokowym, o którego teraz coraz ciężej w Małopolsce.

Jako dziecko i młodzieniec łowiłem na Uszwicy koło Brzeska--Gosprzydowej pstrągi do 60cm, to były przeżycia, gdyż to bardzo ostrożna ,przebiegła i błyskawiczna ryba.

Teraz chodząc po tej rzece widząc martwą wodę, lewe upusty szamb, żadnej reakcji z PZW pomimo moich zgłoszeń, tylko płakać się chce jak sporadycznie jakas rybka z zarybień chce się uratować z tej przytrutej wody i uderza w błystkę... :D

• Like 3