Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

post-54111-0-84463300-1429460407_thumb.jpg

Maciejówka w najpopularniejszej postaci.Były też maciejówki ze skrzydłami i jeżynką z kuropatwy.Ostatnią mi zjadły pstrągi tydzień temu.Ciekawy jest karbowany  korpus.Mucha wizualnie  podobna do innych ale w praktyce wg.mnie najłowniejszy znany mi model na Dunajeckie pstrągi.

Tomus mnie zmobilizowal, mowiac ze tylko "dziadk"i w ciepelku siedza ;)  wiec dzisiaj pstragow ciag dalszy :D  pogoda jak w Marcu wczoraj w nocy spadlo 15 cm sniegu :o dzisiaj topnial wiec woda tracona i zimna,ryba brala himerycznie , tylko na jigi na glowkach 2-3g,woblery dzisiaj nie dzialaly :angry: ryb sporo przezucilem choc rozmiarowo cienizna.........sorry za foty robione telefonem,............ pozdrawiam Mario

post-55491-0-93202600-1429462377_thumb.jpg

post-55491-0-03483700-1429462407_thumb.jpg

post-55491-0-21416900-1429462440_thumb.jpg

post-55491-0-55941000-1429462468_thumb.jpg

post-55491-0-60561700-1429462497_thumb.jpg

post-55491-0-23997500-1429462525_thumb.jpg

post-55491-0-14742600-1429462555_thumb.jpg

• Like 3

Gratuluje Panowie, piekne rybki. Dajecie niezle do pieca. U mnie jeszcze nedza z kropkami.

Wczoraj i ja zaliczylem wypad nad swoj ulubiony ciurek ale niestety mimo ze wydawalo mi sie ze warunki sa lepsze jak 2 tygodnie temu to wynik wcale tego nie potwierdzil. Kilka kropkow siadlo ale glownie same maluchy, do tego maly lipionek. Woda tym razem nizowa i jak w szklance. Duzych kleni widzielismy setki, kilka sporych kropkow ale niestety nie za bardzo chcialy brac. Ryby jeszcze malo aktywne, Cale w pijawkach, niektore ryby byly tak oblezone ze wygladalo to jakby mialy wlosy :D. Temp wody troche podskoczyla ale to jeszcze nie to. Teraz szykujemy z kumplem wypad na nasza Dream River i damy rybka dojsc do siebie. Ponizej 2 fotki, moj kropasek na Bobeskowa 5tke i najladniejsza rybka dnia zlapana przez mojego przyjaciela + Taki krotki klip :)

post-48077-0-39669300-1429463045_thumb.jpg

post-48077-0-67720100-1429463094_thumb.jpg

www.youtube.com/watch?v=2c0EMpIsPHM

Edytowane przez Predatorhunter
  • Like 10

co to za avid ze tak ci spadają ??? tez avidem łowie pstrągi i nie miałem takiego dnia .

To jest AVS90MLF2. Nie mysle, ze to wina wedki. Juz bardziej brak mojego doswiadczenia. Byc moze rowniez slabej jakosci kotwiczki, ktore musze wymienic. Moze rowniez byc to, ze uzywam pletki. Moze brak zadziorow w hakach? Nie wiem jeszcze co, ale do tego dojde. Bede systematycznie wprowadzal korekty i powinno byc z czasem lepiej. Pstragowania to sie dopiero ucze.  :)

• Like 1

Kijaszek pracuje w miarę poprawnie choć do ideału pstrągowego trochę mu brakuje.Te spady i fruwające rybki to ewidentnie wina plecionki.Skoro spinają się takie maleństwa to lepiej od razu coś w zestawie  zmienić.Rzeczka śliczna a i filmik zrobiony super. :)

Kijaszek pracuje w miarę poprawnie choć do ideału pstrągowego trochę mu brakuje.Te spady i fruwające rybki to ewidentnie wina plecionki.Skoro spinają się takie maleństwa to lepiej od razu coś w zestawie  zmienić.Rzeczka śliczna a i filmik zrobiony super. :)

Dziekuje Panie Januszu za rade i komplement. Tak wlasnie myslalem, ze to plecionka powoduje tyle spadow.  We wtorek bedzie okazja na weryfikacje, zmieniam pletke na zylke.

To jest AVS90MLF2. Nie mysle, ze to wina wedki. Juz bardziej brak mojego doswiadczenia. Byc moze rowniez slabej jakosci kotwiczki, ktore musze wymienic. Moze rowniez byc to, ze uzywam pletki. Moze brak zadziorow w hakach? Nie wiem jeszcze co, ale do tego dojde. Bede systematycznie wprowadzal korekty i powinno byc z czasem lepiej. Pstragowania to sie dopiero ucze.  :)

Ryśku, dwie rzeczy rzuciły mi się w oczy oglądając Twój film pod kątem możliwych powodów spadania ryb.

1. Przy plecionce w krótkim dystansie widać najwięcej spadów i to jest moim zdaniem standard szczególnie jak chodzi o mniejsze ryby...

Zwróć uwagę, że ryby zacięte z większej odległości i większe już tak szybko nie spadają nawet mimo "nieszczęśliwego" trzymania kija

2. Kij na sztorc w holu ryb łososiowatych ale i innych silnych i dynamicznie walczących ryb to hol bez wykorzystania mocy dolnika z przeciążoną

szczytówką ale o tym pisali koledzy już wyżej i ja to również potwierdzam.

Nie zrażaj się do plecionki bo są sytuacje gdzie bez niej nie połowisz, choć w takim łowisku żyłka na więcej zalet niż plecionka.

Dwie szpulki jedna podstawowa z żyłką i jedna z plecionką powinny zasilić twoją kamizelkę  ;)

Edytowane przez Rheinangler