Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Ryśku, dwie rzeczy rzuciły mi się w oczy oglądając Twój film pod kątem możliwych powodów spadania ryb.

1. Przy plecionce w krótkim dystansie widać najwięcej spadów i to jest moim zdaniem standard szczególnie jak chodzi o mniejsze ryby...

Zwróć uwagę, że ryby zacięte z większej odległości i większe już tak szybko nie spadają nawet mimo "nieszczęśliwego" trzymania kija

2. Kij na sztorc w holu ryb łososiowatych ale i innych silnych i dynamicznie walczących ryb to hol bez wykorzystania mocy dolnika z przeciążoną

szczytówką ale o tym pisali koledzy już wyżej i ja to również potwierdzam.

Nie zrażaj się do plecionki bo są sytuacje gdzie bez niej nie połowisz, choć w takim łowisku żyłka na więcej zalet niż plecionka.

Dwie szpulki jedna podstawowa z żyłką i jedna z plecionką powinny zasilić twoją kamizelkę  ;)

Duze dzieki Arek za rady. Jutro wolne w pracy wiec wybiore sie ponownie. Zaloze szpule z zylka i poprawie kwestie trzymania wedki. Przyznam jednak, ze to pukniecie na plecionce jest @marius13 jest rzeczywiscie o wiele przyjemniejsze niz na zylce. Czlowiek sie uczy, ale przy kolegach z jerkbait nauka jest szybsza i latwiejsza. Jeszcze raz dzieki za pomoc. :)

To jest AVS90MLF2. Nie mysle, ze to wina wedki. Juz bardziej brak mojego doswiadczenia. Byc moze rowniez slabej jakosci kotwiczki, ktore musze wymienic. Moze rowniez byc to, ze uzywam pletki. Moze brak zadziorow w hakach? Nie wiem jeszcze co, ale do tego dojde. Bede systematycznie wprowadzal korekty i powinno byc z czasem lepiej. Pstragowania to sie dopiero ucze.  :)

Sorki za moja zimna wypowiedz . Film jak najbardziej pierwsza klasa sliczna rzeka . Moj kolega łowi takim avidem ja mam mocniejszego do 21 gr  swietnie mi sie nim łowi ale na żyłkę tylko jest na starym blanku bardziej elastyczny swietnie trzyma ryby . kiedys na zawody zabrałem triumfa do 13 gr z zylka  :D (mądra głowa ale tez sie uczę łowić pstrągi ) spadały mi jeden po drugim hehe plecionkę założyłem i już było oki ale to był ostatni raz mojego triumfa na pstrągach :)

Daniel :unsure:  slusznie zwraca uwage. ze przy takim uciagu wody ryby beda chlapac po powierzchni, nie chcialem koledze @Kwinto komplikowac zycia, ale skoro wchodzimy w detale to: kij  wmiare pionowo a jak kropek podchodzi do powierzchni, kij klade na bok wkladajac do wody nie zmieniajac kata, wtedy najczesciej  odniechciewa sie kropkowi salt ;)  hmmmmm  trzeba tu z dokladnoscia zegarmistrza opisywac :ph34r:  bo ludzie ,lowia i wiedza co jest grane :) , wiec wyjasniam :rolleyes:

Koledzy... Kolejna zachęta dla Waś Żebyście nie siedzieli w domu tylko nad wodą :D

Wybraliśmy się wczoraj wieczorkiem z Kolegą Bartkiem nad rzeczkę gdzie spodziewamy się pstrągów... Po dotarciu na miejsce rozdzielamy się i wydzielamy sobie krótkie odcinki nad którymi każdy z Nas będzie pracował. Po przejściu kilku metrów Siedzi !!! .... Okazuje się że nie jest to duża rybka a forumowe minimum czyli 40cm - trzeba łowić kolejne :D !!!!. Przechodzę może kilkanaście metrów i znów Siedzi !!! Od razu czuję że jest coś większego, po krótkiej walce ryba ląduje w podbieraku i jest to 48cm - czyli już niezły potok  :)  Łowimy dalej !!!...

8e3a3be3c421f9df.jpg

cd1742c3a98c3442.jpg

Mijam kolegę Bartka przechodzę na miejscówki kilkadziesiąt metrów w dół rzeczki i słyszę: JEST!!!!! - Z daleka widzę że jest to coś porządnego i biegnę z pomocą... Ryba niczym błyskawica odbija się od jednego brzegu do drugiego !!!!  Kolega lata za nią raz w dół rzeki raz w górę po czym ryba wykonuje piękne salto !!! Już wiemy że jest to kaban!!! Po ciężkiej walce z chwilami zwątpienia ponieważ akcja odbywała się na miejscówce z wieloma przeszkodami ryba ląduje w podbieraku i miarka pokazuje że jest to gruba mama 55 cm !!!! - Kolega Bartek rok temu zaczął swoją spiningowa przygodę z pstrągami i jest to jego aktualny rekord życiowy. Dał dziś nieźle czadu i sprawił że moje ryby stały się "małymi" :rolleyes:

Oczywiście wszystkie ryby z dzisiejszej wyprawy pływają dalej.

68119dd45ad4bea7.jpg

przy Bartku ten kropek wygląda jak wielki łosoś ;) dobrze ze do wody go nie wciągnął :D

• Like 6

Tomus Bartek "rozbiliscie bank" nie bawie sie tak////////// ;) u mnie w gorach ryba tak nie przyrasta ;) 50" nie ma ^_^ a jak sa to wydarzenie :( nie ma to jak Polnocne lowiska ;) pozdrawiam Mario

hahaha a ja mam dokładnie odwrotną opinię...u nas 50-tek mało za to na południu...... :D

• Like 1