Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

czesc  wszytkim po kiju chcialbym sie zapytac o sprzeglo w kolowrotku do lapania pstragow powiem ze lapie na plecionke 0,08 jestem poczatkujacym prtagarzem z okolic frampola pzdro?

Ustaw hamulec tak, by przy mocnym zacięciu zapracował. 0,08mm nie jest ani za cienka, żeby kotwicy nie rozgięła ani za mocna, żeby - uszkodzona - nie strzeliła. Łowisz miękkim kijem?

czesc jeszcze raz wszystkim lapie miekim kijem mam przynety bez zadziorow i  mialem 5 bran i tylko jedno rybe zlowilem  chodzi o to czy na rzece musze miec dokrecone sprzeglo a pozniej je luzowac czy jak mam robic prosze o odpowiedz bo ladne ryby lapiecie dajcie tez innym hehehehe 

pozdro 

@Muczos83 W tym i zeszlym sezonie polowilem sporo pstragow na plecionke. Na plecionke lowie tylko i wylacznie bardzo dlugim kijem 3,4m do 14g na bardzo szerokich rzekach. Jedyny plus to wiekszy zasieg rzutu. Jestem zwolennikiem mocnego zaciecia ze wzgledu na twardy pysk pstraga, ale tylko na bardzo amortyzujacej wedce. Przy wedce 2,1m uzywam wylacznie zylki.

Generalnie na nauke pstragowania polecam zylke albo fluorocarbon. Bedziesz mial mniej spadow i lepsza amortyzacje. Na plecionce pstrag bardziej szaleje i ja z tego powodu holuje go bardzo szybko, po chwili jest w podbieraku i zaraz wraca do wody. Wiekszosc spiningistow przeciaga hole wiec chyba moj sposob nie jest specjalnie popularny, moze jest nawet zly ale tak lubie ;)

Potestuj zylke, mysle ze da ci wiecej wyholowanych ryb.

Edytowane przez ictus