Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem spokojny.

Może się wydawać, że to tylko ryba. Może się wydawać, że tak jak papier wszystko zniesie, tak też internet wszystko łyknie.

Nie chcę robić shitstormu, ale nie mów mi, że "leży na dłoni". Wbiłeś mu pazury w najbardziej newralgiczne miejsca- serce, pęcherz a ponieważ ryba nie krzyknie z bólu, to można twierdzić, że "żadnemu krzywdy nie zrobię" w spokoju sumienia...Być może to był tylko przypadek. Być może.

To jest forum c&r i mamy całe wątki, jak bezpiecznie uwalniać rybę i robić dobrą sesję.

Poczytaj proszę i bez urazy, bo istotą tego forum jest także nauka. Ja tu się wiele nauczyłem i każdemu polecam.

Pozdrawiam.

• Like 2

Pstrąg był źle trzymany i tyle. Może ktoś inny mając w pamięci ten wątek, przypomni sobie nad wodą, że tak nie wolno i tylko o to mi chodzi.

.

.

.

.

@Wiktor- nie cwaniakuj i nie wtrącaj się w nie swoje sprawy. Twoje porady to... delikatnie mówiąc- zignoruję.

• Like 1

Uważam, że DonPablo kulturalnie zwrócił uwagę i tyle. Była to tylko zwykła odpowiedź na stwierdzenie, że pstrąg "leży na dłoni". No jak leży, jak nie leży, tylko jest trzymany? DonPablo moim zdaniem słusznie zwrócił uwagę, że jego zdaniem nie leży, lecz jest trzymany, co nie wygląda zbyt bezpiecznie (dla pstrąga). Dlaczego zatem ganić DonPablo za kulturalną odpowiedź? Nie widzę powodu.

Ja często widuję pstrągi, jak skaczą do ważek. Latem przy wysokich temperaturach wody i powietrza nie łowię tych ryb na nizinach, bo ryzyko, że nie odbiją w wodzie jest duże (a nawet jak odpłyną, to zdechną potem gdzieś pod krzakiem, z uwagi na zbyt niską zawartość tlenu w wodzie niezbędną w celu regeneracji po holu). Ale jako że zdarza mi się bywać latem w okolicach, gdzie pstrągi mieszkają, to niekiedy urządzam sobie rozpoznawcze spacery bez kija. Jednego nawet takiego cwaniaka ponad 45 spokojnie widziałem kilka razy, który polował na latające nisko nad wogą ważki i robił to tak efektownie, że stałem z rozdziawioną gębą i patrzyłem z podziwem dobrą dłuższą chwilę.

Piekne ryby.

Warto, żeby dbać o nie również po złowieniu :)

• Like 4

Rzeczywiście może i na foto tak wyszło ale tylko tak wyszło,  wiem jak się z nim obchodziłem, i nie wbijałem mu pazurów... A skoro uważasz że jestem bereciarzem  to jest Twoje zdanie  nie mam zamiaru wyprowadzać Cie z błędu i przekonywać do siebie. Bywaj zdrów.

pozdrawiam

• Like 12

@Wiktor- nie cwaniakuj i nie wtrącaj się w nie swoje sprawy. Twoje porady to... delikatnie mówiąc- zignoruję.

Oplulem monitor ze smiechu.....madralo hahahaha

ja cwaniakuje?? Nie moje sprawy??  :D

ty siebie slyszysz?? nie jedz na ryby ty wez leki....zegnam ozieble delikatnie mowiac. 

• Like 2

Rzeczywiście może i na foto tak wyszło ale tylko tak wyszło,  wiem jak się z nim obchodziłem, i nie wbijałem mu pazurów... A skoro uważasz że jestem bereciarzem  to jest Twoje zdanie  nie mam zamiaru wyprowadzać Cie z błędu i przekonywać do siebie. Bywaj zdrów.

pozdrawiam

A gdzie ja choćby zasugerowałem, że jesteś bereciarzem???

Pozdrawiam.

Udało mi się uwiecznić ciekawe zachowanie pstrąga :) spotkałem go już pięć razy i za każdym razem robił takie same akrobacje pod wieczór.

Chyba pora zacząć atakować pstrągi dronem :D

ps. oglądać w HD bo inaczej nic nie widać :)

Pewnie mu gorąco w tej zupie... :)

• Like 1

Na początku nie wydawało sie, że bedzie aż taki ;-). Tak po 20-30 sekundach zrobił pierwszy odstrzał z nurtem na 10-15m z wyskokami (chyba chciał byc steelheadem) no ale podgrzał temperaturę... Potem zaparkował w korzeniach a na koniec w trzcinach. P-line naprawdę dużo wytrzymał aż byłem zdziwiony. Cys82- o tej porze tam wyyyysoko nikt nie chodzi ;-)

• Like 1

Pierwszy Dunajec przynęta glajcha własnej produkcji, brały znakomicie w momencie gdy woda zaczęła się lekko brudzić, a działo się tak ponieważ z Czorsztyna upuszczali wodę dla flisaków, jednak trzeba było pamiętać, że ryby były ustawione w głębokich i szybkich rynnach.

Kabanów nie było, ale już taki dawał dużo frajdy. 

3146384_DSC_0713.JPG

Drugi Sanowy przynęta sucha mucha chruścik z sarny chyba czekoladowy, były momenty że ładnie się podnosiły do muchy, ale z reguły na tzw. wymuszoną.

3146385_DSC_0530.JPG

• Like 23

Myślałem, że mój wynik z czerwca 64 i 52 bedzie wynikiem najlepszym w życiu i długo pozostanie w pamięci. Jednak końcówka sezonu była dla mnie niezapomnianym przeżyciem i to chyba pozostanie w pamięci na długo. Miałem 3 kontakty z rybkami i 3 rybki wyholowane ale rozmiar ich coraz bardziej mnie zaskakiwał. 51 cm,51,5cm oraz niespodzianka wieczoru 52 który dał sie śledzić przez 20 m;-).9ea9cca690f0.jpg 76c2182fbee0.jpge49b9391fe0a.jpg 305a39ad9087.jpg

Edytowane przez Bobex
  • Like 25

• 1 miesiąc temu...