Artech Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Piękna ryba Daniel. Gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Cos nieprawdopodobnego..... Ryba,zdjęcie,przygoda, miazga!! Jednak ciekawi mnie jedno,co to sa za ryby? Kompletnie ubarwieniem nie przypominają potokowca chociaż faktura obłędna Ja tam sie nie znam . Jestem poczatkujacym stazem pstragolapem.Tym pokazanym dzisiaj "gostkiem" zakonczylem trzeci sezon uganiania sie za nimi. Jak chodzi o fakture ? takie tam sa, marmurki ciemne, mniej lub bardziej intensywne. Sa tez bardziej "klasyczne" kropki. Rozne. Czesc ryb w tej zlewni pochodzi z zarybien, wiec mieszanka materialu genetycznego zapewniona. Zawsze myslalem, ze to pstragi potokowe. No ale jak nie pstragi potokowe to jakie to sa ryby ? teczaki to nie sa, przylawiam raz na jakis czas teczaka i wiem, ze inaczej wygladaja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mxo Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Guzuuuu daszek w czapce mi sie wyprostował. Ale zapodales staaary !! Megaaaaa! Gratuluje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Na pierwszy rzut oka widać że fake. Śmierdzi Photoshopem na odległość;-) Graty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Ja tam sie nie znam . Jestem poczatkujacym stazem pstragolapem.Tym pokazanym dzisiaj "gostkiem" zakonczylem trzeci sezon uganiania sie za nimi. Jak chodzi o fakture ? takie tam sa, marmurki ciemne, mniej lub bardziej intensywne. Sa tez bardziej "klasyczne" kropki. Rozne. Czesc ryb w tej zlewni pochodzi z zarybien, wiec mieszanka materialu genetycznego zapewniona. Zawsze myslalem, ze to pstragi potokowe. No ale jak nie pstragi potokowe to jakie to sa ryby ? teczaki to nie sa, przylawiam raz na jakis czas teczaka i wiem, ze inaczej wygladaja To z cala pewnością temat dla ichtiologów a nie dla nas laików.Nie mniej widać ze masz w rzekach różne pstrągowe geny, są klasyczne i jakieś modyfikacje. To powoli taki światowy trend na zarybianych wodach, można trafić mix genetyczny jaki i mi się w tym roku trafił. Chociaż może w Twoim wypadku to jakieś endemiczne formy salmo trutta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Twoja ryba bardzo podobna w kwestii ubrawienia do niektorych z mojej wody : Akurat takie jak ta - pasem czerwonych kropek w tym miejscu, uznawane sa przez "miejscowych" za ryby "tutejsze". 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Niesamowite marmury Masz tam raj!! A na marginesie ten STC którym podajesz Piotrowe Matuki to który model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Niesamowite marmury Masz tam raj!! A na marginesie ten STC którym podajesz Piotrowe Matuki to który model? Ten 4SW70MLM Yglo mi go zbudowal . http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-w%C4%99dka-druga-wedka-las/?view=findpost&p=1504247 Na sicach jest, od 25tki Y. Gora dosc duze przelotki, co by wezel przyponu nie blokowal sie - wiadomo, przypon gdy lowie plecionka PE.Zbrojenie wogole niemodne. Ale praktyczne. Lubimy sie z ta wedka niebywale Odnosnie linek i tego SC4SW : Lowie nim zarowno zylka 0,25 (na muchy) , jak i plecionkami PE (1.5). Zanim odkrylem muchy lowilem tylko plecionka z przyponem. Teraz lowie w zaleznosci od potrzeb , albo mono albo PE. Ta dzisiejsza ryba akurat na plecionke. Potrzebowalem zasiegu rzutu na duzej wodzie - lowilem szybko i duze obszary chcialem przeczesac mucha w poszukiwaniu "kasownika". Co by nie mowic to z PE 1.5 lata lepiej niz z zylki 0.25 mm. Edytowane 18 Października 2015 przez Guzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Co Cie skłoniło do wykorzystania morskiego blanku do pstrągów? Ja bym cholera nie zwrócił uwagi na ten blank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Co Cie skłoniło do wykorzystania morskiego blanku do pstrągów? Ja bym cholera nie zwrócił uwagi na ten blank Kombinacja skladnikow, ktorych prozno szukac gdzie indziej.12 lbModerate (glebokie, plynne ugiecie)Cienki dolnik (srednica), gleboko pracuje. Kapitalnie trzyma ryby ta wedka. Do tego blank jest lekki (chyba 1.5 oz). Super poreczny, mozna aktywnie grac przyneta. Wywazony. Wedka ma krotka rekojesc - jest fotka gotowego kija w watku Yglo. Na chwile obecna moja podstawowa wedka na pstragi. Ta ryba z lata, ktora wstawilem w ramach rozmowy o kolorach, tez na ta wedke. Edytowane 18 Października 2015 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 To ze będzie genialnie trzymać rybę to jestem pewny ale jak z zacięciem na żyłce? Matuki maja spory hak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) To ze będzie genialnie trzymać rybę to jestem pewny ale jak z zacięciem na żyłce? Matuki maja spory hak... Z zacieciem...jak to z zacieciem .Te najwieksze wyjmuje. Wiekszosc duzych tez. Konkretne juz roznie. A ze sredniakow i innych nie wcinam...niech rosna Moge spiac 100 pstragow 50plus, zeby wyjac takiego jak ten dzisiejszy. Mialem kiedys SC5MF - 210 12 lb . Z brazowej serii. Duzo gorsza amortyzacja. Spady nie wiadomo czemu. I to jeszcze na woblerach. Dziekuje, nie wroce do takich wedek na pstragach Z hot shotami tez mialem przymiarke. Miekka szczytowka a potem przyrost mocy. Trzeba bylo lowic na ostro dokreconym hamulcu. Zeby wlaczyc amortyzacje srodka. Ryzykowna zabawa. Tutejsze pstragi skacza momentalnie. Te najwieksze rowniez. Jesli teraz mialbym siegac po jakas wedke "dodatkowa" to crankbait StC albo jakis inny moderate. Edytowane 18 Października 2015 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Moge spiac 100 pstragow 50plus, zeby wyjac takiego jak ten dzisiejszy. Chłodna kalkulacja nie mieszcząca się w granicach logiki szarego, polskiego wędkarza.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Chłodna kalkulacja nie mieszcząca się w granicach logiki szarego, polskiego wędkarza.... Zadna chlodna kalkulacja. Takie podejście. Zawsze celuje w duze i największe egzemplarze. Sprzet, przynety dobieram selektywnie. Z roku na rok przesuwam wewnętrzny wymiar ryb do focenia. Co by niepotrzebnie męczyć jak najmniej rybek.Od 2016 przechodzę tylko na muchy na pojedynczych hakach.Staram sie byc konsekwentny... Edytowane 19 Października 2015 przez Guzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Możesz sobie na nią pozwolić, na swoich łowiskach. W Polsce trzeba by podejść do tematu na zasadzie- spiąć 100 trzydziestaków, żeby złapać pięćdziesiątkę Przynajmniej na większości wód 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Możesz sobie na nią pozwolić, na swoich łowiskach. W Polsce trzeba by podejść do tematu na zasadzie- spiąć 100 trzydziestaków, żeby złapać pięćdziesiątkę Przynajmniej na większości wód Wiem. Dlatego zawsze prosze by nie porównywać moich ryb do krajowych. Jakbym mial lowic takie ryby jak piszesz...to bym nadal na sumy jezdzil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Pytanie, co będziesz łowił, jak w pstrągach osiągniesz już max. Wrócisz do sumów? Przy Twoim progresie, wróżę Ci ten dylemat za sezon, maksymalnie dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Pytanie, co będziesz łowił, jak w pstrągach osiągniesz już max. Wrócisz do sumów? Przy Twoim progresie, wróżę Ci ten dylemat za sezon, maksymalnie dwa Lowienie , samo lowienie to taka frajda i przygoda, ze pstrągi to noe tylko wyscig o cm.To sens zycia 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Wszystkie łososiowate to jeden wielki sens życia 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powell Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Wszystkie łososiowate to jeden wielki sens życia łososiowate i dodał bym obcowanie ze srodowiskiem w którym żyją. Sens wtedy jest pełniejszy.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Gratulacje magiczna 7 z przodu to jest to. W tym roku też udało mi się przkroczyc ta magiczna barierę Pstrąg ze zdjęcia jest po prostu fenomenalny. Te barwy i jeszcze samiec! Wracajac do motywu samcow i magicznej 7ki Tu ani 7ka. Bo 69 cm.Ani samiec. Bo samica.Ryba z przelomu IX i X."Zdobyczka", w mojej skali, bardziej niz godna. Bardzo ucieszyla. Zlapana na czarno - czerwona ciezka muche. Woda byla po deszczu. Metna. Sygnal dla duzych by wyjsc na zarcie.Skasowala w cieniu drzewa, gdzie schodzily sie dwa nurty rozdzielane srodrzeczna wyspa.Po braniu na krotkim dyszlu wyskok na metr w gore!Zylka 0.25 od psulka wytrzymala To ostatnie zdjecie wstawialem juz w ramach watku propagujacego wypuszczanie ryb. Prosze o wybaczenie repety. Pozdrawiam Edytowane 23 Października 2015 przez Guzu 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Piękna ryba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Zważywszy na porę roku w Polsce i niemożność łowienia pstrągów poproszę o więcej repet. Soczysta zieleń w tle plus piękny pstrąg przenosi moją wyobraźnie w dobre rejony i wspomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Danielu Ty to potrafisz człowiekowi podnieść ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Wiecej repet nie bedzie.Wiecej tez nie wstawię. To byla ostatnia rybka czekająca na publikację. Następne dopiero w 2016. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi