Andru77 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 42 dni jeszcze ech jak zyc Panie Prezydencie jak zycPost 1923 jest odpowiedzią na powyższe pytanie☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Andru ja to nawet jesienią nie pokazuje sie w okolicach rzeki zeby jakis miejscowy nie pomyslał sobie ze a nuz cos tam moze mieszkac heheAle tarlo losososiowatych to piekne misterium . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Odwiedziłem dzisiaj pewna zapomniana rzekę, zmaltretowana przez śmieci i tuczarnie różnych pstragowatych.Pogoda makabryczna, deszcz,śnieg,grad,wichury....jak to na pstrągach W ciągu pełnej dniówki 30 minut aktywności ryb reszta czasu to jak by w studni łowił.Najfajniejsza ryba jaka dzisiaj spotkałem niestety nie wybrała sesji zdjęciowej w roli głównej ale wiem gdzie mieszka Zrobiłem jedno zdjęcie teczakowemu "potworkowi" Niesamowite jak zmutowane potrafią być te ryby i dają rade Strasznie dziwnie walczył ale z taka wada kręgosłupa to dziwne ze w ogóle dorósł do swoich wymiarów. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyfisgingblog.pl Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Hejka, Bardzo polecam słowacki Vah.Wiele, poważnych pstrągów tam pływa. Polecam moją relację Zapraszamy relacji na jerkbait.pl Dawid 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmo Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Piękna rzeka!!!! U nas można tylko pomarzyć o takim rybostanie:-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Wędka orvis super fine w klasie 3. Żyłka 0,10 smart. Muszka na haku 18. Połów właściwie przypadkowy przy okazji lipieni,którym darowałem fotograficzne sesje . Tęczak ma 65cm i nadal rośnie 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Wędka orvis super fine w klasie 3. Żyłka 0,10 smart. Muszka na haku 18. Połów właściwie przypadkowy przy okazji lipieni,którym darowałem fotograficzne sesje . Tęczak ma 65cm i nadal rośnieKocham to miejsce ile tam jest grubych ryb!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 ". Tęczak ma 65cm i nadal rośnie ".... Ależ pięknie "wrzosik" wygląda na boku tego "kabanika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muczos83 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 10 dni proszę państwa i zaczynamy roztocze nadchodzę;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Fajnie. Jak byłem młodszy to też odliczałem dni do rozpoczęcia sezonu. Teraz jest troszkę inaczej. Tak naprawdę to uważam, że wraz ze zmianą klimatu potrzebna jest natychmiastowa zmiana okresu ochronnego. Otóż dosłownie wczoraj widziałem trące się na gniazdach potokowce a za kilka dni będzie je można łowić. Przypuszczam, że przy takiej pogodzie tegoroczny sezon rozpocznie się jeszcze w czasie kiedy pstrągi wciąż są w tarle. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Dokładnie! Panowie, pamiętajcie, że w tym roku zimno nawet jeszcze nie przycisnęło - to oznacza w bardzo dużym skrócie, że w wielu miejscach pstrągi mogą nadal "oczekiwać" na spadek temperatury wody i na wytarcie. Jak w pierwszych dniach sezonu złowicie "twardą" samiczkę lub cieknącego samca - odpuśccie sobie jeszcze do kolejnych mrozów dla dobra Waszych tajnych rzek i ciurków. Sam nie miałem okazji tego zaobserwować, ale znam ludzi którzy kilka dni temu mieli przyłów niewytartych kropek. Pstrągawiam! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Dokładnie! Panowie, pamiętajcie, że w tym roku zimno nawet jeszcze nie przycisnęło - to oznacza w bardzo dużym skrócie, że w wielu miejscach pstrągi mogą nadal "oczekiwać" na spadek temperatury wody i na wytarcie. Jak w pierwszych dniach sezonu złowicie "twardą" samiczkę lub cieknącego samca - odpuśccie sobie jeszcze do kolejnych mrozów dla dobra Waszych tajnych rzek i ciurków. Sam nie miałem okazji tego zaobserwować, ale znam ludzi którzy kilka dni temu mieli przyłów niewytartych kropek. Pstrągawiam!Kwestia etyki i wrażliwości każdego z nas.Mam nadzieję, że apel zadziała. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Może lepiej byłoby przesunięcie okresu ochronnego od 1 lutego do 30 września , a nie jak do tej pory jest ma niektórych rzekach 1 stycznia do 31 sierpnia.Klimat się ociepla możliwe że po 2015r. nowy 2016r. będzie też wyjątkowo gorący. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Czy konsekwencją zmian klimatycznych może być sytuacja że pstrągi nie będą miały warunków do odbycia naturalnego tarła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Też się właśnie zastanawiam jak brak zimy wpłynie na naszych kropkowanych przyjaciół. Oby tylko termika niektórych cieków nie okazała się zabójcza dla ryb. Bo jeśli tak się stanie i kolejne lata będą upalne, a zimy suche, bezmrozowe i bezśnieżne, to obawiam się, że na wielu rzekach może być krucho nie tylko z tarłem, ale i z przeżywalnością ryb. I wtedy trzeba będzie przestawić się na sumy, karpie, amury.... Brrrrr.......... Edytowane 23 Grudnia 2015 przez Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1972 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Też się właśnie zastanawiam jak brak zimy wpłynie na naszych kropkowanych przyjaciół. Oby tylko termika niektórych cieków nie okazała się zabójcza dla ryb. Bo jeśli tak się stanie i kolejne lata będą upalne, a zimy suche, bezmrozowe i bezśnieżne, to obawiam się, że na wielu rzekach może być krucho nie tylko z tarłem, ale i z przeżywalnością ryb. I wtedy trzeba będzie przestawić się na sumy, karpie, amury.... Brrrrr..........dokładnie tak,a jak wiosna i lato będą suche i upalne,to już całkiem będzie lipa w postaci totalnego braku wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Czy konsekwencją zmian klimatycznych może być sytuacja że pstrągi nie będą miały warunków do odbycia naturalnego tarła? W warunkach lowisk, ktore ja odwiedzam w poszukiwaniu pstragow, ryby te tra sie juz po pierwszych porannych przymrozkach. Czyli w normalnych warunkach termicznych w listopadzie. Sadze, ze wlasnie tak to przebieglo w tym 2015 roku... Nie wiem ile rybich pokolen potrzeba, by zyjace w Polsce pstragi potokowe "przyzwyczaily sie" do takich cieplejszych tarl (tarel ?).Mam nadzieje, ze niezbyt wiele.Ciezka sytuacja polskich pstragow z pewnoscia przez takie anormalnie cieple zimy nie ulegnie poprawie Edytowane 23 Grudnia 2015 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Myślę, że rozciągnięcie w czasie tarła pstrągów to właśnie odpowiedź natury na dziwaczne zmiany pogody a może i klimatu. Jakaś część ikry zakopana w gnieździe zostanie wylęgiem w odpowiednim dla przeżycia czasie. Gdy termika była bardziej przewidywalna - typowa dla naszego klimatu tarło trwało krótko. Tymczasem fotka z trwającego tarła z dzisiaj Dobrze by było gdyby ustawodawca albo chociaż gospodarz łowiska zauważył nową sytuację i odpowiednio wydłużył okres ochronny. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Żadna ustawa nie wpłynie lepiej niż nasza mentalność i świadomość.Ktoś kto łowi pstrągi, wie gdzie się trzeć mogą i ominie te miejsce, nie wspominając o opóźnionym rozpoczęciu sezonu.Natura da sobie rade jeśli jej przeszkadzać nie będziemy 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizio Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Lowienie pstragow w styczniu jest objawem zwyklego buractwa. Jaka to przyjemnosc holowac wychudzone i oslabione tarlem ryby. Chyba tylko wypaczony emocjonalnie rzeznik potrafi odnalesc w tym jakas satysfakcje. Czesc wypuszczanych ryb i tak zdechnie, nawe jesli wielu osoba wydaje sie ze jesli wypuscily to znaczy ze zyja dalej.. Natomiast spacer nad styczniowa woda jak najbardziej, wrazenia bezcenne.. tylko zamiast wedki proponuje aparat fotograficzny plus termos z goraca kawa lub herbata.. Mamy wtedy okazje bardziej przyjrzec sie rzece i odkryjemy rzeczy ktore w sezonie nam umykaja.. a kazda pstragowa woda, nawet ta najmniejsza, kryje w sobie nie jedna tajemnice .Wesolych Swiat! Proponuję hamować słownictwo wyzywanie jest niedopuszczalne na forum, a na pewno nie przyniesie pozytywnego efektu, raczej odwrotnie.Polecam skupić się nad przekazaniem merytorycznych argumentów. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez milupa 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KwaQ Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 U mnie akurat pstrągi od lutego. Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ale logicznie myśląc buractwem będzie też łowienie troci-keltów w styczniu, szczupaków w maju ? sandaczy w czerwcu i sumów w lipcu ? bo te ryby też wtedy po tarle.pozdrawiam 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_S Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Śledzę wątek z wielkim zainteresowaniem. Pstrągi łowię od... przed wojny. Jestem słabym wędkarzem, nie mam czym się pochwalić. I jestem też burakiem. gdyż łowię juz w styczniu- na szczęście- jak "zezowaty snajper" . Myślę, że czasem warto spojrzeć na temat nie w układzie zero- jedynkowym, ale bardziej indywidualnie. Czerń, tak na prawdę, ma odcienie szarości . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 U mnie akurat pstrągi od lutego. Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ale logicznie myśląc buractwem będzie też łowienie troci-keltów w styczniu, szczupaków w maju ? sandaczy w czerwcu i sumów w lipcu ? bo te ryby też wtedy po tarle.pozdrawiamOstatnio znajomy też mi mówił,że on na pstrągi nie jedzie w styczniu,bo są wychudzone,zmęczone po tarle....Ale rusza za to na trocie...Hmmm Pomyślałem to samo co Ty.Jaka jest różnica między keltem a pstrągiem po tarle...?Dla mnie najważniejszy jest klimat,spacer nad rzeką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 W życiu nie odpuszczę stycznia. Wychudzone. Osłabione . Nie zauważyłem. Za to kilkakrotnie poprawiały PB. Buuurak jestem i tyle 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizio Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Nie sadzisz KwaQu ze troche trudno prownywac tarlo pstraga czy troci z tarlem np. szczupaka czy sandacza? Troche inna specyfika tarla a i pora roku zupelnie inna, sprzyjajaca tez szybkiemu odzyskiwaniu przez ryby kondycji. Wyrazilem tylko swoje zdanie na ten temat, raczej nie oczekiwalem aplauzu poparcia. Ja nie lowie w styczniu i kropka. Tak samo jak nie mecze sesjami fotograficznymi kazdej ledwo wymiarowej ryby. To tez uwazam za chore.. ale skoro nie jest zakazane to chyba jest dozwolone, tak samo jak lowienie w styczniu.. Kazdy ma swoj rozum i swoja etyke..Pozdrawiam.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi