Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Są rzeki w których pstrągi są grube cały rok. 

Po za tym, kiedy w grudniu mieliśmy temperaturę dochodzącą do 13 stopni, pstrągi napewno już dobrze żerowały.

pewnie że są. w  irlandii na przykład gdzie mieszkałem wiele lat zim nie ma wogóle, a okres ochronny i tak jest do końca marca. Ba, w Kanadzie gdzie mieszkam obecnie wogóle nie ma okresu ochronnego, a na pobliskiej rzece mimo że wolna od lodu i tak łowi  tylko paru azjatów :-). no ale my w PL i tak wiemy lepiej, podobnie jak w temacie zimowego łowienia łososii. stąd właśnie nasz rzeki pełne są ryb....

pozdrówka i najlepszego w nowym roku.

Edytowane przez milupa
cytat zdjęć
  • Like 4

I super ja się z tego cieszę ;)

zima to fajny okres. można wiązać muchy, jeżdzić na łyżwach czy nartach, pić dużo whiskey, tudzież palić blantów, ostrzyć haki :-) czy nawet poświecic trochę wiecej czasu niż zazwyczaj rodzinie :-)

pograć w scramble,yatzie , monopol  czy brydża, pstrągi zdązą się odkuć po zimie, żona doceni nasze zaangażowanie, sezon bedzie lepszy :-)

czego Wam i sobie życzę :-)

pozdrówka.

Edytowane przez peresada
  • Like 8

Widze ze biologia pstragow jest twoja "mocna" strona...  :) Za moich szkolnych lat okres ochronny pstraga konczyl sie 1 lutego. A zimy to byly zimy, mroz trzymal caly styczen i caly luty.. i jakos nie wplywalo to ujemnie na kondycje ryb w sezonie.. Klimat zaczal sie nam ocieplac a okres ochronny jak by na przekor jeszcze skrocono.. Pstragi przystepujac do tarla nie kieruja sie kartkami w kalendarzu tylko temperatura wody. Ciepla jesien i zima wszystko opoznia. A jeszcze starsi wedkarze pamietaja jak okres ochronny trwal do marca i nikt nie stekal.. Mniej ludzi wtedy lowilo pstragi i szacunek tez byl do przyrody wiekszy niz dzis..

Edytowane przez wizio
  • Like 2

mylisz się stary, teraz trzeba napierda...ć bladym switem i foty wieszać, bo na jerku trzeba otworzyć nowy temat pt. pstrąg 2016 :-)

nieważne jak, nieważne gdzie, ważne że pierwszy.

kur... a coś się zupełnie posrało...

ps.

dobrze że jest dział muchowy, tam jakos nie widać tego pędu...

Edytowane przez peresada
  • Like 5

ps.

dobrze że jest dział muchowy, tam jakos nie widać tego pędu...

Ciekaw jestem jak wzrosło by ciśnienie w tym dziale gdyby w trosce o potencjalne tarliska wprowadzić zakaz brodzenia na wodach górskich w czasie okresu ochronnego pstrągów.

Najwięcej do powiedzenia w sprawie styczniowego łowienia mają ci którzy nie mają takiej możliwości bo u nich wolno łowić dopiero od lutego.

Edytowane przez bronzo
  • Like 1

Najwięcej do powiedzenia w sprawie styczniowego łowienia mają ci którzy nie mają takiej możliwości bo u nich wolno łowić dopiero od lutego.

well,

ja zimą nie łowie. mimo że u mnie takiego zakazu niema i pstrągi można łowić cały rok.

po prostu mierzi mnie łowienie ryb w trakcie lub niemalże po tarle.

wole dać im odpocząć :-)

ps.

pstrągi zacznę łowić w okolicach lipca, nie mam z tym problemu zupełnie.

wole pare tygodni dobrego łowienie mocnych ryb niż napierda...e skarpet w środku zimy,

pozdrówka i najlepszego w 2016tym

Edytowane przez peresada

hehe łowisz dopiero w lipcu? nie dziwie się Kanadyjskie zimy to naprawdę konkret. Zwykła zima to w PL zima stulecia. Ja bym tez na pstrągi nie jeździł. A co do styczniowych łowów. Na moich rzekach pstrągi kończą tarło w połowie listopada czyli są 1,5 miesiąca po tarle. Mam tez w zasięgu rzeki z typowo górska woda o dużym spadku tam pojawiam się od marca. Trzeba rozróżnić wolno płynące praktycznie nizinne rzeki i wody typowo górskie.

• Like 1

to prawda. bywa tu zimno, ale jak nadmieniłem, jade na pstrągi dopiero kiedy zjadą śniegi z gór skalistych ( bo to jest po prawdzie prime time), chociaż można bez problemu łowić dużoooo wcześniej i wielu to robi.

jednak wolę nie drobić jak gejsza. złowiłem w życiu już wiele ładnych ryb i nie mam już po prostu ciśnienia. 

wole usiąść na brzegu zapalić, popatrzeć, podumać :-)

pozdrówka

Tacy wszyscy etyczni jesteście? Tak Wam szkoda tych ryb to w ogóle ich nie łówcie. Męczycie je dla własnej przyjemności, teraz czy za dwa miesiące, co za różnica. Obłuda i zakłamanie ogromne.

No wg.mnie różnica jest , bo ryba w dobrej kondycji /nie po tarle/ trudniejsza jest do złapania i na pewno po wypuszczeniu szybciej dochodzi do siebie.

• Like 1

Tacy wszyscy etyczni jesteście? Tak Wam szkoda tych ryb to w ogóle ich nie łówcie. Męczycie je dla własnej przyjemności, teraz czy za dwa miesiące, co za różnica. Obłuda i zakłamanie ogromne.

Piekna mądrość przekazana w fajny sposób.

Czyli fantastyczne otwarcie 2016.

Życzę Ci bys caly rok byl w takiej formie i raczył nas swoimi przemysleniami :)

Gorąco pozdrawiam

• Like 4

Trzeba też pamiętać, że pstrągi to uzależnienie. Ciężko wytrzymać jak się odliczało dni do rozpoczęcia sezonu.

Ja odpuściłem w tym roku.

Należy pamiętać, że nawet w styczniu ten fiflaczek złowiony i wypuszczony jest o wiele lepszy niż złowiony i zberetowany.

• Like 1

Zastanawiające dla mnie jest to dlaczego w tamtym roku temat rozpoczęcia sezonu nie przybrała takiej formy jak w tym roku...??? Przecież też początek zimy był bardzo łagodny i początek stycznia dosyć ciepły...???

I tak w ubiegłym roku 1 stycznia były pierwsze relację i foty znad wody a w tym roku... strach zakładać wątek "Pstrągi 2016" :-)

• Like 1