Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo szczęścia trzeba mieć aby zaobserwować tego skunksa za dnia, bardzo płochliwe zwierze. Widzę, że jesteś z Torunia czyli inwazja jenota ze wschodu trwa. Czy jest ktoś z zachodniej Polski kto ma potwierdzone info o występowaniu tam tego futrzaka?

Kolego, ponad 10 lat temu grasował skubaniec między Szczawnem Zdrój a Wałbrzychem. Kilka "bezpańskich" kundelków miał na koncie.

Zorro, kiedyś zamieściłem zdjęcia, na których było widać naprawdę mało miejscówki, a jeden kolega wypunktował mi miejscówki co do jednej, więc teraz wolę zrobić fototapetę niż pokazać za dużo miejscówki (a akurat ta ryba była złowiona w bardzo charakterystycznym miejscu).

No dla draki tak napisałem...

Ale intencje Pana Szanownego całkowicie rozumiem.. :)

Sporo szczęścia trzeba mieć aby zaobserwować tego skunksa za dnia, bardzo płochliwe zwierze. Widzę, że jesteś z Torunia czyli inwazja jenota ze wschodu trwa. Czy jest ktoś z zachodniej Polski kto ma potwierdzone info o występowaniu tam tego futrzaka?

W zachodniej części kraju. Okolice Cedynii.

...

zresztą we wschodniej części Niemiec walczą z ta plagą.

Kolego, ponad 10 lat temu grasował skubaniec między Szczawnem Zdrój a Wałbrzychem. Kilka "bezpańskich" kundelków miał na koncie.

Chyba coś mylisz. Jenot to niewielki oportunista przypominający popularnego szopa pracza. Poluje na drobne gryzonie, ryby, owady, żywi się także roślinnością. Jakoś nie widzę go w uśmiercaniu nawet malutkich kundelków. Jest baaardzo skrytym i płochliwym zwierzakiem.

W Dolnośląskim również występuje  ;) okolice Głogowa i to w dość sporej ilości.

Słyszałem , że z szopami praczami też jest plaga, własnie za zachodzie kraju...zadomowiły się na dobre ;)  Ludzie kupują je dzieciakom , bo małe są fajna alternatywa na szczeniaka , a potem wyrastaja  i ...trzeba wywieść  do lasu :angry:

• Like 1

Chyba coś mylisz. Jenot to niewielki oportunista przypominający popularnego szopa pracza. Poluje na drobne gryzonie, ryby, owady, żywi się także roślinnością. Jakoś nie widzę go w uśmiercaniu nawet malutkich kundelków. Jest baaardzo skrytym i płochliwym zwierzakiem.

Akurat. W świętokrzyskim w biały dzień wchodzą na podwórka po kurki.... Sam widziałem.