Skocz do zawartości

Pstrągi 2015

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety potrafi. Zdazalo mi sie lowic pod koniec sierpnia w wodzie tak cieplej, ze mialem wrazenie, ze moglem brodzic bez spodniobutow. 

Ryby wowczas grupuja sie przy kaskadach (tych na szczescie nie brakuje na waskich przelomach).

Jak widac, jakos daja rade. 

Aktualnie, woda jeszcze zimna . Sezon narciarski w Pirenejach skonczyl sie dopiero w weekend majowy...mimo, ze na dworzu juz lato, to w wodzie pory roku przebiegaja inaczej. Tegoroczne trzciny dopiero maja po 30- 40 cm wysokosci.

Zerowanie w takich okresach znacznie spada? czy wlasnie wystarczy znalesc miejsce gdzie sie grupuja pstragi?

Najlepsze rozwiazanie by ukrocic rozmowy o brodkach...to lapac ryby, za ktorymi mozna brodke schowac :)

Majowe pstragowanie (przy 30 stopniach ciepla) to naprawde "spacer w chmurach". Zielsko kolczaste poroslo juz do wysokosci 180- 190 cm. Zaczynam myslec o wedce teleskopowej i chodzeniu dziczymi sciezkami ;)

A tu ponizej przyklad, jak mozna sensownie schowac brodke i nie robic offtopow w watku pstragi 2015 ;)

Smukly, zloty hakownik slusznych rozmiarow zlapany praktycznie w samo poludnie podczas glebokiego brodzenia - daje choc troche chlodu.

66_01.JPG

..poprawiam się, nie offtop`uje i śpieszę z kolejnymi gratulacjami... ;)

• Like 1

Poszwendałem się dzisiaj trochę nad rzeką i trafiłem dwie ładne rybki 50 i 51 cm. Obie na jiga prowadzonego z prądem.

Zdjęcia jak zwykle byle jakie, ale cóż takie są uroki samotnego pstrągowania, zresztą nie przykładam do tego zbyt wielkiej wagi.

post-48901-0-89100100-1431721467_thumb.jpg

post-48901-0-52367000-1431721488_thumb.jpg

Edytowane przez Krupin
  • Like 18

W dobrą sobotę powinno się być na rybach mniej więcej od 4 nad ranem. Ja za to od 7 byłem w robocie. Ale wracając przystanąłem nad pewnym strumyczkiem, i ujrzałem takiego lokatora.  Chociaż tyle.... EOpta20.jpg

I druga fotka ukazujaca miejscówkę i wielkość siurka. Stał dokładnie w centrum fotki. :D
KiVnM7L.jpg

Wracam tam z wędką. :D

• Like 14

To moje "dzikusy" na suchara z 20 linki blizej nie da sie podejsc, natychmiast woda robi sie "martwa" muszka musi byc 100% real jaka akuratnie "woduje" nie ma zlituj , na nimfe przylow :P  kamieniarka gigant bo 25 cm ;)Mialem jeszcze fajna spasiona 40+ samiczke chcialem zrobic foto, jak zwykle w wodzie ale zaguzdralem sie :mellow:  zanim telefon nastroilem to dala dyla, zlapalem tylko jej ogon ;) pozdrawiam Mario

post-55491-0-76161800-1431787736_thumb.jpg

post-55491-0-79488500-1431787771_thumb.jpg

post-55491-0-95049900-1431787854_thumb.jpg

post-55491-0-98866800-1431788253_thumb.jpg

Edytowane przez marius13

To moje "dzikusy" na suchara z 20 linki blizej nie da sie podejsc, natychmiast woda robi sie "martwa" muszka musi byc 100% real jaka akuratnie "woduje" nie ma zlituj , na nimfe przylow :P  kamieniarka gigant bo 25 cm ;)Mialem jeszcze fajna spasiona 40+ samiczke chcialem zrobic foto, jak zwykle w wodzie ale zaguzdralem sie :mellow:  zanim telefon nastroilem to dala dyla, zlapalem tylko jej ogon ;) pozdrawiam Mario

...kamieniarka czyli kiełb? Dlaczego i w jakim rejonie tak nazywacie? Ale rozmiar słuszny...:)

Pzdr

Marcin