Skocz do zawartości

Lipienie 2015

prze-m

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj lipki były wybredne, stąd za dużo ich nie złowiłem.. ale jak już się namierzyło jakiegoś osobnika to warto było dłużej przebrać pudełko  ;) 

Z tym poszło całkiem szybko. Za drugą zmianą muchy zobaczyłem jak unosi się w toń i zjada nimfkę. Jak na taki siurnik to już fajny rybon:

211vr7n.jpg

Z drugim namierzonym lipieniem wiąże się ciekawa historia  :D Można powiedzieć, że wlazłem rybce na głowę i nieco go chyba wystraszyłem, bo poruszył się w swojej rynience ale nie uciekał panicznie, tylko po chwili ustawił się z powrotem do żerowania. Podrzuciłem mu kilka nimfek ale wszystkie olał. W tym samym czasie dostrzegłem oczko około 3 metrów powyżej tego lipienia, więc zająłem się rybą o której wiedziałem że na pewno żeruje. Nawet się nie przestawiłem, z tego samego miejsca oddałem rzut i po chwili na końcu zestawu zatańczył piękny, około 40 cm lipas. 

2i95fra.jpg

Cyknąłem pamiątkową fotę i zerknąłem, czy lipień którym zajmowałem się jako pierwszym stoi dalej w swoim miejscu czy też uciekł przestraszony zaistniałym zamieszaniem. Okazało się że thymallus wciąż unosił się w toni swojej rynienki i tym razem widocznie żerował. W końcu nie oparł się odpowiednio poprowadzonej nimfie i zauważyłem jak otwiera pyszczek połykając muchę. Zacięcie, kij wygięty w pałąk.. i spinka. Niech to szlag!!! Zrezygnowany już miałem zostawić miejscówkę, ale widząc mojego lipienia jak znów ustawił się w swej rynnie obserwowałem jego poczynania. Okazało się że najzwyczajniej w świecie znów obżerał się płynącym w toni robactwem!! Nie pozostało nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i zmieniać muchy aż znajdę tą właściwą. No i znalazłem  :lol: 

2r2q3gk.jpg

Lipień drugi raz zagościł na moim zestawie i tym razem już udało się doholować go do szczęśliwie końca. Przepiękne barwy, przepiękne okoliczności połowu.. Uśmiech na twarzy  :)

Edytowane przez Michał P.
  • Like 34

Rzeczka jest mocno zadrzewiona, jak większość "nizinnych rzeczek górskich" tej wielkości ale dno jest przeważnie piaszczyste, jasne. A lipienie z tego co widzę to szczególnie jeśli chodzi o te większe sztuki rzeczywiście mają ciemniejsze, intensywniejsze ubarwienie :)

Dzisiejsze rybki: 

2mfg807.jpg

ruzcdu.jpg

rt1ds1.jpg

Niestety największy dziś wygrał ze mną walkę.. szkoda, bo była to naprawdę piękna ryba.. namierzyłem ją stojącą na płytkiej wodzie, poświęciłem mnóstwo czasu, zmieniłem muchę kilkanaście razy, a gdy w końcu skusiłem lipienia do brania to ten spadł mi pod koniec holu..

• Like 20

Tym razem łowiłem tenkarą. Wielka frajda z holu. Testowałem różne muchy na wypatrzonego.

Zadziałał parkinson - zauważyłem że te większe lipki 45+ bardzo ładnie je atakują.

Sucha mała jęteczka dawała radę, tak samo goddard ceglasty, co mnie dziwiło bo przecież późno już na chrusta.

Lipienie ładnie też już wciągały małego jasnego brudnawego (kolor ludzkiej skóry) kiełża ze złotą główką - więc tak lekko zimowo się poczułem. Tylko maluchy uderzały w pedałki, czym się zawiodłem bo miałem przygotowany piękny komplet.

Tenkarą łowiłem ok 9m od mojego stanowiska w wodzie. Nimfy tez prowadziłem raczej daleko, podobnie jak przy długiej nimfie. Kiełża lipienie atakowały przy ściąganiu kiełża z prądem, sygnalizowane zatrzymaniem sznura. Parkinsona puszczałem prostopadle do nurtu ewentualnie lekko powyżej stanowiska a branie było w krótkim  czasie swobodnego spływu. Przy suchej muszce sporo brań nie zaciąłem - na starość robię się powolny.

Testowałem zestaw : wędka 4,1m + sznur ręcznie pleciony 4m + 3m przyponu. Testowałem też przypony 2m i 4m, na 4m metrowym brały ale nie umiałem skończyć holu, 2m był zdecydowanie za krótki. Przypon budowałem z gotowego konicznego mono + na końcu odcinek FC lub żyłki. Żyłka Trabucco Supper Elite - T1 ( genialna, mięciutka, dobrze trzyma wymiar i cholernie mocna) - łowiłem na 0,10 i 0,12. FC to Soldarini S - POWER fluorocarbon tippet o średnicach 0,14 i 0,10. Wszystkie tippety dawały radę. Ten 0,14 stosowałem tylko do parkinsona bo ta nimfa była cięższa.

a-P1060995_zps8bqvupnl.jpg

a-P1070053_zpsgsqnjyz8.jpg

P1060816_zpseiosklns.jpg

Edytowane przez ictus
  • Like 8

Dziś troszkę pofarciło, na początku nic... Potem na upatrzonym lipionku dopasowałem sobie muszkę a potem było trochę łatwiej.

Mały, ale mega śliczny-ciemny.

2dqs29.jpg

2a19c9.jpg

Znowu z deformacją skrzela się trafił

ffdedv.jpg

5d108l.jpg

2ep57yv.jpg

Wielkościowo bez szału, ale i tak lekko się podbudowałem po ostatnich słabych wyjazdach :)

pozdro

Edytowane przez KwaQ
  • Like 14

Z dzisiejszego wypadu na lipienie. Pogoda kiepściutka, bo wiało niemiłosiernie, ale nad wodą się nie nudziłem. W sumie 5 rybek wyjętych w tym 3 lipienie, do tego 4 rybki spięte, ale to chyba z powodu nowej wędki (szybkiej) do której widzę że muszę się przyzwyczaić. Wszystkie szczęśliwie wróciły do wody.

1-WP_20151011_13_13_35_Pro_zpsuzvd0aeq.j

1-WP_20151011_15_33_59_Pro_zpshxh71bkv.j

• Like 12