Skocz do zawartości

Łososie i Trocie 2015

Nesta

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne ryby i świetnie opisane.

Jedno pytanie. Ludzi nad wodą masa c&r nie uznają a ryby wodzie są, jak to możliwe?

Dzięki, starałem się jak mogłem lecz język polski nigdy nie był moją mocną stroną, w dodatku jestem dyslektykiem :).

Kiedyś już w tym temacie pisałem, moim zdaniem 2 główne czynniki powodujące ilość ryb to przede wszystkim brak siat na ujściu i sztuczne tarło.

• Like 3

U nas sumiennie rybacy dbają by za wiele nie weszło :(

nie tylko rybacy. Nasze ukochane pzw zarybia nowym materialem genetycznym. Krzyzowka lososia pacyficznego z atlantyckim ktory ginie przed tarlem  :lol: . Nowy gatunek gwarantuje ciaglosc zarybien i doskonalego interesu za zwiazkowe (nasze) pieniadze.

Wlasnie na wodach pomorza zaczyna sie ciag gnijacych zombi  :blink:

co do ilosci lososi w Norweskich wodach to tez za kolorowo nie jest. Nasta robi rewelacyjna robote!! Za co mu szczerze gratuluje ale ile czasu spedza nad woda? Bylem na lososiach w Norwegii 10 lat temu to na muche lowilem kilka-kilkanascie ryb dziennie fakt faktem max 3-4 kg. Wtedy naprawe bylo duzo lososi, niestety i na tych wodach zaraza zrobila swoje.

Edytowane przez Wiktor
  • Like 1

Dzięki, starałem się jak mogłem lecz język polski nigdy nie był moją mocną stroną, w dodatku jestem dyslektykiem :).

Kiedyś już w tym temacie pisałem, moim zdaniem 2 główne czynniki powodujące ilość ryb to przede wszystkim brak siat na ujściu i sztuczne tarło.

No masz, następny co nie rozumie że "rybak przyjacielem wędkarza" :lol:

Ale niewiedza wytłumaczalna, może do Norwegii jeszcze nie dotarły opracowania naukowe z Olsztyna. B)

• Like 1

Nasi rybacy aż tak skuteczni są? Sztuczne tarło i zarybienia mamy co roku. Ją wiem dochodzą jeszcze kłusownicy i wędkarze ale musi być coś jeszcze co powoduje tak małą iloś ryb w naszych rzekach.

Rybacy czyli siaty na ujsciach rzek.

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Nasi rybacy aż tak skuteczni są? Sztuczne tarło i zarybienia mamy co roku. Ją wiem dochodzą jeszcze kłusownicy i wędkarze ale musi być coś jeszcze co powoduje tak małą iloś ryb w naszych rzekach.

Jacy klusownicy?? nikt juz nie klusuje w rzece troci i lososi bo nikt nie chce tego kupowac. Troc pojdzie najwyzej jako mielone. Ryby gina na potege. Ciagi tarlowe sa duze i bardzo spektakularne. Niestety wiekszosc populacji ginie. 10 lat temy bylo wiecej rybakow i wiecej klusownikow a ryb bylo pelno. Najwiekszy problem w naszych wodach to wlasnie zarybienia. To one zniszczyly nasze lososie i trocie.

Nowa wersja troci i lososia ginacgo przed tarlem

post-47674-0-35550700-1442743273_thumb.jpg

Edytowane przez Wiktor

Masz szczęście  @Nesta że znalazłeś się  w odpowiednim czasie i miejscu .

Super :) fajne ryby połowiłeś .

Moje gratulacje . 

Większość niestety może tylko poczytać .

Odpowiedni czas i miejsce, wypracowany sposób, taktyka, odpowiednia przynęta, ale moim zdaniem bardzo dużo daje łowienie w niskiej i czystej wodzie gdy łososie jeśli są to udają, że ich nie ma. Dobre rozpoznanie miejscówek procentuje gdy woda jest wysoka a ryba aktywna. No i wiara w to co robisz, nawet jak przez tydzień nie miałeś brania :).

edit: zapomniałem o jednym, chyba najważniejszym - szczęście, ale i jemu trzeba pomóc czyli być nad wodą. Ostatnio mi chłopaki powiedzieli, że to dobra karma, która wraca do mnie gdyż wypuszczam ryby i robię inne rzeczy dla wody ;).

Edytowane przez Nesta
  • Like 5