dziadzior Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Polecicie mi jakiś niedrogi kijek do łowienia głównie okoni (ale czasem i jazi,kleni) na wszelakie przynęty, taki abym czuł branie okonia w ręce, nodze i innych członkach ? Nie mogę jakoś tak łowić patrząc jedynie na szczytówkę, ślepy na brania jestem podczas takiego łowienia. Łowię z brzegu, 50/50 w rzece i wodach spokojnych. Lubie długie spiningi. Obecnie posługuję się Mikado feeling 300cm do 13g i jest dobry,ale to mój 3 okoniowy spining w 3 sezony i szukam czegoś lepszego, proszę o pomoc okoniarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 A Tango Kongera już przerabiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 dzien dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadzior Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Dzień dobry, witam wszystkich w 2007 roku łowiłem mikado golden bay 2,40 20g sztywna pała ale dobrze czułem brania, problem był z holem więc odpada,poza tym był za krótki. 2008 rok to konger aviator UL 2,60 do 10g i okazał się za miękki, miał dużo plusów u mnie, przede wszystkim ogromna moc w połączeniu z delikatnością ale byłem głuchy na brania przez jego miękkość, to kij dla okoniarzy-szczytówkarzy. 2009 rok to mikado feeling 300cm do 13gram i nawet jest dobrze jeśli chodzi o walor użyteczności, bo to kijek konstrukcyjnie prawie idealny dla mnie ale nadal cierpię na głuchotę W międzyczasie łowiłem Team Dragonem 2,60cm( lub 2,40) do 10gram i było lepiej ale też nie było jakiejś specjalnej rewelacji abym sprawił go sobie zamiast feelinga. Pozatym jakoś blank mi średnio pasował przy tej długości. Myślę intensywnie o tangu, i bym się skusił ale niewiem czy to faktycznie jest to czego szukam, w tym roku wyszła seria wędzisk dragona guide select z rezonansowym blankiem i może to jest to o co mi chodzi, ale 500zł to za dużo trochę na ta chwilę. Proszę o jakies podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 A Tango Kongera już przerabiałeś?To samo chciałem napisać. W ogóle uważam, że kije z serii World Champion się Kongerowi udały. A co do Tanga...Występuje też w długości 3m (do 12g bodajże) jednak ja osobiście bym tak długim kijem nie łowił. Machałem tangiem 2,4m, a najlepiej okonie dłubie mi się Mikrosem 215cm- też łowię z brzegu PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadzior Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Właśnie w moim przypadku jest odwrotnie jeśli chodzi o długość, najlepiej czuje paprocha na kiju przynajmniej 2,80. A tango jest tak skonstruowane żeby dobrze odczuwać pstrykanie okonia na blanku i nie musieć patrzeć się na szczytówkę podczas łowienia? Dziękuję za poprzednie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logistyk Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Moim zdaniem, dobrym i tanim kijkiem na okonie jest jaxon orion jig spin 2-18g, mam ten kijek kilka lat i naprawde uniwersał na rzeczne okonie i jazioklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Tez czasem lowie okonie.Z tego co widzialem najciekawszym urzadzeniem do ich polowu jest tzw ciupaja. Czyli podlodowka.Trudno tym co prawda lowic z brzegu, ale skutecznosci, zwlazzca w zestwieniu z odpowiednimi przynetami, trudno jej odmowic.Jezeli idzie o cos taniego i dlugiego to trudno mi radzic, chyba ze w zestwieniu z plecionka.Tutaj wedlug mnie wystarczy grafit w okolicach IM6.Wymagania co do wytrzymalosci , jak widze, ida na dalzy plan, wiec nada sie niemal wszystko. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadzior Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Kurcze, źle sprecyzowałem chyba mój sposób łowienia, nauczyłem się łowić okonie z podbicia przynętami 3-5g i potrzebuje do tego odpowiedniego kijka, na szczytówkę się kompletnie nie patrze, ale jakby to napisać,,słucham blanku Może cos z dłuższych kijków do lekkiego łowienia sandaczy np. team dragon? Wiele osób nimi łowi z podbicia okonie, Co powiecie na serię wędek dragona guide select z rezonansowym blankiem? Może warto odłozyć troszkę pieniędzy i coś z niej wybrać? Czy też może tango kongera nad którym się zastanawiam sprawdzi się również w takim sposobie lowienia? Wiecie ja aż tak sie nie znam na tych wędkach, ale często chodzę ze spiningiem na okonia i chciałbym w końcu odpowiedni kij do mojego lowienia znależć, juz zrezygnuję kosztem jazio-kleni byle tylko coś odpowiedniego znaleść Owszem, zdarza mi się założyc woblerka czy obrotoweczke czy np 1g paproszka i ciągnąc wzdłuz opaski za okoniem kleniem jaziem ale to stosunkowo rzadziej. Logistyk- orion jig odpada, nie chcę robic kroku w tył. Gumofilec- na tą chwilę łowię okonia właśnie 3 metrowym feelingiem z plecionką, więc wiesz Te forum traktuje jako ostatnia deska ratunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadzior Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 To widzę że lepiej się znacie na karpiówkach przerobionych na łowienie z plaży niż na wędce do okonia? Jezeli kijek mi się nie spodoba to najwyżej sprzedam go i kupię inny ale doradźcie coś żebym mógł wybrać. Obiecuje że jak mi pomożecie to więcej nie będę nawiedzał tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 W zasadzie po ostatnim zdaniu raczej przekresliles swoje szanse na uzyskanie info, na tym, jak piszesz, portalu ostatniej szansy.. Zdecydowanie warto dozbierac i kupic cos naprawde dobrego. Ja bym sobie strzelil Lamiglasa albo Talona dlugosci 2,75m (9') Na wedkach na okonie rzeczywiscie sie nie znam. Najczesciej jest to dla mnie przylow przy lowieniu szzcupakow albo sandaczy.Wedki tez dobieram tak, zeby spore okazy tych gatunkow dalo sie wyholowac. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Ze swojej strony polecam artykuł na stronie głównej, w zakładce Rodbuilding. Obszerne, dwuczęsciowe opracowanie na temat wędek okoniowych z kilku pracowni w Polsce. Taki sprzęt z pewnością spełni oczekiwania co do czułości / jakości - i nie trzeba będzie każdego roku kupować nowej wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Tu , pod bokiem , masz niespotykanie niedrogiego Talona , czyli zbioru właściwości których poszukujesz . Jeśli okazje bywają , to jest właśnie prawdziwa okazja .. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=10069&am p;am p;start=0&Gdybyś naprawdę zamiarował opuścić to forum , byłby to ewidentny i nierozważny krok w tył . To oczywiste jak słońce .Może prościej byłoby określić , ile mógłby kosztować twój zdecydowany krok naprzód .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadzior Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Tu , pod bokiem , masz niespotykanie niedrogiego Talona , czyli zbioru właściwości których poszukujesz . Jeśli okazje bywają , to jest właśnie prawdziwa okazja .. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=10069&am p;am p;am p;start=0&Gdybyś naprawdę zamiarował opuścić to forum , byłby to ewidentny i nierozważny krok w tył . To oczywiste jak słońce .Oj nie wypominajcie mi już, wstyd mi za siebie Może prościej byłoby określić , ile mógłby kosztować twój zdecydowany krok naprzód .. No dopiero mi tak na prawdę uświadamiacie ile to kosztuje, myślałem że 300-400zł to na jakiś super kijek wystarczy, a tu widzę że raczej nie bardzo mysle nad dragonem guide select tiny w tej chwili, ale mówisz o talonie... ja jeszcze dzisiaj rano nie wiedziałem co to jest wstyd się widzę przyznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Dziadzior, jako niedrogi kijek pod okonie proponuje Ci konger maxim twist. Fajne wklejaneczki za niewielkie pieniążki. Ja mam model 2,15 1-7 gr ale sadzę, że znajdziesz też coś odpowiedniego dla siebie. Pozostaje również wspomniany tango. O dragonie guide select nic nie napiszę ponieważ nawet nie miałem go w dłoni. Myślę, że jeśli chcesz zainwestować 500 zł to oczywiście możesz to zrobić kupując dragona ale jako alternatywę weź również oferty kijków robionych na blankach w dziale kupie/sprzedam. Jeśli chcesz mieć poczucie, że dobrze wydałeś pieniądze i zrobiłeś wszystko aby wybrać odpowiedni kijek to proponuje Ci się jeszcze wstrzymać z zakupem. Piszesz, że do niedawna nie wiedziałeś co to Talon. A więc tym bardziej sie wstrzymaj, wsiąknij trochę w temat, poczytaj artykuły o rodbuldingu (np: wędki okoniowe) o których wspominali koledzy a potem gdy się otrzaskasz to podejmiesz świadomą decyzję A jak Ci sie nie chce to bierz tego tango czy twista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Wstydzić się nie ma czego, w końcu uczymy się przez całe życie. Jest tego towaru troche, oj jest. Warto się zainteresować tematem blizej zanim wyciągniemy nasze cięzko zarobione złotówki z portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Albo klasyk ,tani mikado lexus i każde branie będziesz czuł , z szerokiej gamy długości i modeli chyba najlepiej sprawował się 2,60 do 13 gr . Tango kongera też nie gorsze . Edytowane 30 Marca 2021 przez roberto7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Kolego od 2009 roku założyciel tematu połamał już 20szt kongerów i 30 ''luksusów''!Zerknij czasem na datę ostatniego posta ???????????? Edytowane 30 Marca 2021 przez cyprys19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Ja wiem, że to oklepane...A @roberto7 należy się tobie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Nie .Wczoraj 3 razy sprawdzałem daty .Można przenosić posty a ty podniecasz się póżniej niezdrowo . Więc użyj tej łopatki i nie męcz swoją obecnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 O czym ty chłopie piszesz?Wpadasz na forum i od wejścia chcesz wszystkich po kątach rozstawiać? Popis dałeś już w jednym wątku. Jak ci się tu nie podoba to w.... miłej podróży. Bez pozdrowień i odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras al Ghul Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Polecicie mi jakiś niedrogi kijek do łowienia głównie okoni (ale czasem i jazi,kleni) na wszelakie przynęty, taki abym czuł branie okonia w ręce, nodze i innych członkach ? Nie mogę jakoś tak łowić patrząc jedynie na szczytówkę, ślepy na brania jestem podczas takiego łowienia. Łowię z brzegu, 50/50 w rzece i wodach spokojnych. Lubie długie spiningi. Obecnie posługuję się Mikado feeling 300cm do 13g i jest dobry,ale to mój 3 okoniowy spining w 3 sezony i szukam czegoś lepszego, proszę o pomoc okoniarzy Aktualnie przerabiam Robinson River Master Light Spin 3-15g 290cm. Długi kij o pełnym ugięciu. Pozwala na dalekie rzuty wobkami po 2 g, i pięknie pracuje pod rybą. http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=8565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Jak znajdziesz feelinga 2,70cm to polecam, bo jest spora różnica pomiędzy nim a kijem 3m.Z budżetówek to jeszcze tango jest dość czułe. Jeśli jednak budżet Ciebie nie ogranicza to jest dużo fajnych wędzisk np graphite leader finezka,suzuki i wiele innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi