Skocz do zawartości

Jazie 2015

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

"A "muszkowy" na swoją przynętę potrójnie, a z zamkniętymi oczyma poczwórnie.

A te zagraniczne w ogóle się nie liczą...

Jak długo jeszcze będzie takie myślenie yhm"

Tak długo jak wszystkim wszystko będzie przeszkadzać, czepialstwo to taka nasza Narodowa przywara :) 

Guciolucky piękny jaź. Pozdrawiam Serdecznie

• Like 2

Forecast gratki za mnogość potomstwa ;) Super to wygląda.

A co do łowienia jaśków to dopiero wczoraj udało mi się złowić pierwszą sztukę. Wielkościowo bez szału bo 32 cm ale jazda była niezła w przesmyku szerokości około metra, stojąc w bagienku - adrenalina tym bardziej większa, że mam awersję do łażenia po "miękkim", po zeszłorocznej kwietniowej przygodzie i kąpieli :angry: ale uwielbiam łazić po łąkach za tymi sprytnymi rybkami i chyba nic tego nie zmieni. Było jeszcze kilka brań ale wydawało mi się, że raczej trącały wobki niż chciały żreć. Obserwowałem parę dość sporych stad ale były niestety poza zasięgiem - pod wiatr to i z sikaniem jest problem więc co tu mówić o dalekim rzucie ;) To był miły dzionek.

Witam .Dziś z rana taki oto niebrzydki  jazik . Sprzętowo :kołowrotek ciągle ten sam :Shimano Catana 2500 , natomiast kijek o zupełnie innych parametrach niż poprzednio: 2,90 m, C-15 ,,dziadek" Silstar.

Wszystko mi się podoba! :) Gratulacje! :) (...Ale na kijku widnieje "Zander" ! :) )

Dzis zawitalem nad Odre i laki zalane tak jak przewidywalem. Zaskoczyle mnie tylko mnogosc jazi na zalewiskach. Byly wszedzie na drodze ktora brodzilem i na lakach. Wszedzie woda max na metr jak nie mniejsza. Po stwierdzeniu ze grupuja sie przed tarlem odlozylem kij nie wykonujac nawet rzutu. Za to widoki splawiajacych sie ryb bezcenne

Edytowane przez bartek19176
  • Like 6

W końcu pierwsze ryby, złowiłem dziś dwa jazie, jeden o długości 49 cm, drugi 41, jeden się spiął, oprócz tego jeszcze cztery niezacięte brania. Łowiłem na woblery swojej produkcji. Wczoraj 6 stuknięć, ale nic nie udało mi się zaciąć, przedwczoraj dwa i też na pusto. Ogółem coś się dzieje. Nareszcie :).

post-47737-0-02005800-1428690326_thumb.jpg

post-47737-0-41294300-1428690360_thumb.jpg

post-47737-0-51550300-1428690381_thumb.jpg

post-47737-0-27341500-1428690412_thumb.jpg

Edytowane przez mnietek
  • Like 21

Na moim kiju zameldowały się dzisiaj dwa "nocniki". Pierwszy 47 cm. W pierwszym rzucie po uwolnieniu ryby, branie i na brzegu ląduje 45 cm  ;)

Ryby brały w rynnie na napływie. Brania następowały przy przytrzymaniu woblera w nurcie.

Sprzętowo:

Kij -  Phenix M1 SP962XUL od Dąbka

Młynek -  Zauber 4000

Żyłka - Trabucco T. Force Spinning 0,16

Przynęta - Wobler własnej produkcji  2,5 cm

DSCN0463_zpszpwu56fj.jpg

DSCN0465_zpsetv4yet0.jpg

DSCN0467_zpstisuznr2.jpg

DSCN0476_zpsvbwr5cbx.jpg

DSCN0477_zpsnd2useo4.jpg

DSCN0479_zpsylylktbg.jpg

• Like 29

Witam wszystkich . Pomimo niezaciekawego stanu zdrowia podjąłem decyzję o nocnym wypadzie nad rzekę, całe szczęście ,że nie na darmo.

Znów dziadek Silstar c-15( Zander...jak kolega Dokuś zdążył zauważyć)  ;) , sprawdził się znakomicie. Kołowrotek Shimano Catana 2500, plecionka 0,06 od Dragona.

Rybka wzięła około  22:30 na Krznie podczas obławiania wachlarzem na woblerka  3,5 cm.od Sebastiana z forum.

Życzę wszystkim jeszcze większych, pięknych jazi.

post-53552-0-48735900-1428702774_thumb.jpg

post-53552-0-86739400-1428702804_thumb.jpg

• Like 24

Zarybienia będą wylęgiem żerującym / narybkiem letnim / narybkiem jesiennym. Planuję również małą cześć szybko podchować przez miesiąc i wpuścić w tylko mi wiadome miejsce bo widzę tam niszę którą znakomicie uzupełnią.

Jakubie jak dlugo trwa inkubacja jazi? Pytam bo zastanawiaja mnie wahania wody na Odrze. Obecnie jest stan zadowalajacy do tarla, jednak od wczoraj spadla o centymetr. Jesli utrzyma sie tendencja spadkowa to ikre szlak trafi

Witam wszystkich . Pomimo niezaciekawego stanu zdrowia podjąłem decyzję o nocnym wypadzie nad rzekę, całe szczęście ,że nie na darmo.

Znów dziadek Silstar c-15( Zander...jak kolega Dokuś zdążył zauważyć)  ;) , sprawdził się znakomicie. Kołowrotek Shimano Catana 2500, plecionka 0,06 od Dragona.

Rybka wzięła około  22:30 na Krznie podczas obławiania wachlarzem na woblerka  3,5 cm.od Sebastiana z forum.

Życzę wszystkim jeszcze większych, pięknych jazi.

GRATULACJE! ...Jakiś fartowny ten "Zander" - KUPIĘ! ;)

• Like 1

Dzisiejsze 41cm, zaczęło się dobrze, po rozpoczęciu łowienia, w drugim czy trzecim rzucie złowiłem tego jazia i jak to zwykle bywa w takich przypadkach, to był ostatni jaź tej wyprawy. Słabo mi dziś łowienie wychodziło, oprócz tego kilka puknięć i dwa krótkie klenie. Ale nie jest źle, jutro wstanę przed świtem i spróbuję rano. Przynęta to woblerek własnej produkcji, czarny w żółte kropki dwucentymetrowy maluszek. Pozdrawiam

post-47737-0-43015900-1428779074_thumb.jpg

post-47737-0-41659500-1428779175_thumb.jpg

• Like 7