Skocz do zawartości

Jazie 2015

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejszy wypad integracyjny z kolegą z jb "rapek".

Nad wodą byliśmy już o świcie, krótkie rozpoznanie terenu i do boju.

Już w pierwszych rzutach Rapek ciągnie jaziola. Kilka minut przerwy i zaczyna się...

W sumie ok 40 sztuk jazi w przedziale 35-50 cm i kilkanaście bolków, wszystko chrust na 14-stce i 16-stce  caddis hairs, sedge cdc i goddard sedge. 

Ryby rybami, ale wspólny obiadek na świeżym powietrzu to rzecz bezcenna.  Nigdzie tak kiełbaska nie smakuje ...

Były i przegrane walki, nie zawsze dyszka wytrzymywała a 0,12 i wyżej była już za gruba przy tak czystej wodzie.

Do następnego...

Potwierdzam ,wypadzik jak najbardziej udany, wesoło a i rybki dopisały,do następnego. 2d8q9ty.jpg                            do3vyq.jpg                                                           2iag9yg.jpg

Edytowane przez rapek
  • Like 32

Piękny. Jaka długość?

Dzięki;) A jak u Ciebie?Powalczyłeś od ostatniego spotkania nad wodą?

Jak dopada przeprost w łokciach to ryby szybko rosną;) Pare fajnych jazi ostatnio się pojawiło i nie pamietam wymiarów wszystkich,ale myśle,że kolo 50cm mógł mieć.

Więcej o połowie tutaj:

http://zahaczeni.net/bluzerblog/2015/05/20/maj-na-calego/

• Like 4

2 tygodnie nie widziałem rzeki, więc po powrocie do domu od razu się tam wybrałem na mega ciśnieniu... ;) pogoda piękna, ale rybki niestety bardzo słabo współpracowały, na pocieszenie trafił się taki jaź

Lassero, spoko taki Janek już potrafi wypad "uratować" - ładny jasiek, fajnie wybarwiony B)

Edytowane przez malcz
  • Like 1

Nieraz tak bywa. Człowiek trzyma się tych pewniaków i nimi młóci wode i zapomina o tych przynętach, które gorzej wyglądają wizualnie lub z jakiegoś innego powodu zalegają bezczynnie w pudełkach.

Nam się wydaje, że ryba tego nie ruszy, bo krzywo pracuje, kolorek nie taki itp, a tymczasem taki właśnie "odrzutek" potrafi niejednokrotnie uratować wyprawe.

Sam ostatnio rzucałem takim, co wydawało mi się, że jakoś żle pracuje i chciałem dokładniej zapoznać się z jego pracą, a tu strzał i mamuśka Szczupaka 85 cm na końcu zestawu.

Rybki złowione na takie "cudaki" bardziej cieszą.

Potem taki mocno zdziwiony wędkarz, kiwając głową z niedowierzania ogląda takiego "cudaka" i wrzuca go z uśmiechem do przedziału tych łownych wabików i daje mu tym samym nowe życie.

Edytowane przez Thomason
  • Like 3