Skocz do zawartości

Dragon Millenium Super Fast 2,8 m vs Pike 2,9 m

Durzy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pytanie do użytkowników tych wedek:

Jaki jest realny ciężar wyrzutowy dla tych patyków, zwłaszcza w dolnym zakresie?

Jakie przynęty są najlepiej prezentowane przy użyciu tych wędek, jakiej wielkości i gramaturze?

A może ktoś wie, miał oba kije w ręku i może napisać jakie są zasadnicze róznice między nimi (poza c.w.)

Andrzej

widziałem millenium pike o długości 270 i 290cm, ten dłuższy to typowy kołek, tego 270 cm mam na stanie i jak dla mnie to zdecydowanie dużo lepszy kij do łowienia, a w tej cenie to chyba nie znajdziesz lepszej wędki do przynęt od 10 do 40gram. Hubertus dobrze ci doradza tylko ja bym brał o długości 270cm, znacznie przyjemniejsza wędka w łowieniu

Odnosnie pike 2,9 m na poczatku rzecznej przygody robil za uniwersal od salmo tiny :) po gumy 4 cale na glowkach 30g. Dalo sie. Realnie jak napisali przedmowcy, komfort zaczyna sie:

- od 10g +guma 3'' konczy w zaleznosci od sily nurtu na 20 - 25g + guma 4''

- wahadla od algi 1 do algi 3 na stojacej, ciezej nie lowilem

- wobki, powiedzmy ze gloog nike 7cm daje sie juz sensownie rzucic, 10cm lata ladnie, taki invanderek 7cm jest super, natomiast gora pociagnie tonacego dorado lake 7cm (27g), ale tu juz nalezy rzucac delikatnie. Boleniowki w stylu hermes, JAZ lataja doskonale. Z wobkami ok. 5cm komfort nie ten, chociaz jesli nie jest to nielot to tez da rade, np alaski, barylki gebskiego.

Drugim nie lowilem wiec sie nie wypowiem, natomiast Pike'a mimo posiadania kilku patykow custom calkiem czesto zabieram nad wode, szczegolnie jesli celem jest szczupak/bolen "na ciezej" lub woda jest wyzsza.

Dziękuje wszystkim za rady i opinie.

Życie jest jednak pełne niespodzianek. Trafiła się okazja, to kupiłem coś innego (mam nadzieję, że dobrze zrobiłem).

Dorwałem Robinsona Diaflex Spin Set :D . Cena trochę inna, ale wędka też.

2,7 m, do 30 gram, 3 części i dwie szczytówki - pełna i wklejka (takie tam 2 w 1).