Skocz do zawartości

Używany Shimano Super X GTM 2500, Made in Japan-warto?

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w temacie kołowrotek w stanie idealnym, made in japan(2001 lub 2002r) tylko nie wiem czy da radę do wędki CTS Long Range 2.95m, 6-20gr,4-8lb do typowego max średniego,uniwersalnego łowienia,powiedziałbym zawodniczego.Czy nada się do spinningu?Cena ok.250zł.

Pozdrawiam!

Miałem taki sprzęt przez 3 lata uzywałem z kijem do troka i kijem do20g , sprzedałem go tylko z powodu przejściowych problemów finansowych tak bym sie nie pozbywał ,teraz używam 2 szt z tej serii 3000 i 4000 są to kołowrotki na długie lata .

Jak masz okazje to bierz cena jest naprawdę dobra.

to jest GTM czyli z duzym przeł pewnie 6:1 albo lepiej do małych przynet stawiajacych mały opor bedzie oki.ale do tych bardziej stawiajacych Ciezko widze.

raczej bym sie skłaniał do jaziowo lkeniowego łowienia na małe wabiki-bromby B)

do spina typowo pod całą rozciągłośc CW kija wziołbym wersję GT czyli z przeł 5;1 bardziej spiningiwo i lrzej sie kręci korbka.

ja bynajmniej lubię mniejsze opory w korbie :D

cena atrakcyjna

Skoro ma duże przełożenie to może sprawdziłby się jako kołowrotek boleniowy?

Nie kręciłem nigdy takim modelem,ale posiadam shimano 2500fh przełożenie 6.0:1 do kija Talon IM6 PLUS 10'0 3/8 - 3/4 oz,więc do łowienia przynętami boleniowymi będzie bardzo dobry.Tak jak kolega @hasior napisał, przy przynętach stawiących mocniejszy opór, już będzie pewien dyskomfort w kręceniu,ale mimo to zapewne byłoby dużo chętnych na ten młynek,choćby z chęci zysku.

I dołożę łożysko zamiast wałeczka i będzie git.

Nie sądzę żeby było to konieczne ja też nad tym myślałem ale w tym modelu nie było takiej potrzeby .

P.S .Co do boleniowania , używałem go z dość dobrym skutkiem z przynętami o podanym przez ciebie zakresie wagowym do cięższych brałem 3000.

Konserwacje sobie możesz sam zrobić , mając schemat jest to bardzo proste

Witam.

Miałem na stanie 4000 GTM. W ubiegłym roku sprzedałem go. Co roczne przewietrzenie szaf. Służył mi ok. 5 lat, głównie do boleniowania. Nie dokładałem żadnych dodatkowych łożysk, zwykła posezonowa konserwacja. Kręcił jak trzeba, ale przy rozpoczęciu zwijania, trzeba było włożyć trochę więcej siły, niż np w Twin Powerze . Pewnie chodzi o wysokie przełożenie 6:0. Poza tym, lekki luz w korbce, ale to normalne w tego typu konstrukcji korbki. Nic w nim nie odpadło, nie stukało, lakier nie schodził,nic nie pękło.

Ogólnie kołowrotek nie do zajechania.

Tak to jest jak człowiek zacznie łowić na TP , Stelle, czy inne Certate. :lol:

Pozdrawiam

Łożysko dołożę oczywiście do GTM.Podobno daje to znakomity efekt.Słyszałem że są takie osoby które wymieniają wałki w X GT i GTM i bardzo sobie chwalą to rozwiązanie.Ktoś gdzieś tu pisał że wtedy kołowrotki te niczym się nie różnią od bliźniaczych TP.

Pozdrawiam!