Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc z Abu Revo Toro 51HS - nadwyżkująca podkładka.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas rozkręcania tytułowego Toro jedna podkładka mi się ostała.

Kombinuję gdzie ją założyć. Schemat mam, ale te schematy Abu trochę byle jakie są.

Jak przymierzałem , to może wchodzić w dwa gniazda. Tam gdzie jest pokrętło docisku pod łożysko szpulki lub w gniazdo mechanizmu wodzika.

Stawiam na to pierwsze.

Mógłby to ktoś sprawdzić w zbliżonym multiku ?. Sprawdzenie pod pokrętłem docisku to pewnie ze 2 minuty zajmie.

I jeszcze jedno. Oporówka jest mocno brudna . Próbowałem ją wyjąć z obudowy ale nie chce wyjść. Jest sposób na to?

podkładka:

post-48513-0-18857800-1420300026_thumb.jpg

przymierzona w gnieżdzie docisku:

post-48513-0-55053000-1420300055_thumb.jpg

przymierzona w gnieździe mechanizmu wodzika:

post-48513-0-54507900-1420300088_thumb.jpg

Edytowane przez godski

tak pod korba sa 2 ale to sa inne podkladeczki byly lekko wygiete i skladało sie je w ten sposob () - chyb o tych samych mówimy :)

Ta pasuje mi wlasmie pod doscik - policz ilosc czesci ( z docisku ) na schemacie i na zywo ile masz.. :)

Abu C3 i C4 nie pomogą. Inna konstrukcja docisku. Może ktoś z Toro lub z NaCl się odezwie. Np. Tomek88...

tak pod korba sa 2 ale to sa inne podkladeczki byly lekko wygiete i skladało sie je w ten sposob () - chyb o tych samych mówimy :)

Ta pasuje mi wlasmie pod doscik - policz ilosc czesci ( z docisku ) na schemacie i na zywo ile masz.. :)

Wygląda mi to na element 56 ale nie wiem  , czy to czasem nie oring uszczelniający.

REVO TORO 51hs 18 00.pdf

Tylko żeby znowu Ci coś nie zostało :D

Zwykły pech. Nawet nie wypadła na podłogę tylko znalazłem ją przyklejoną wewnątrz korpusu. Ktoś strasznie dużo smalcu dał i wszystko się lepi. Taki towotowy trochę.

Zaraz tam powędruje niebieski Penn albo czerwony Hot Sauce. Mam jeszcze morski zielony Marine Grease. Od przybytku głowa boli. Bo w zapasie jeszcze zółciutki Ardent, czerwony Mobilith, biały Molykote i glutowaty SmarMax...

A ktoś coś wie na temat wyjęcia oporówki?

To jest mój drugi typ. Pokombinuję przy składaniu. Nie bardzo widzę czemu miałaby ona tam słuzyć. 

Hej

W pierwszym linku schemat z numerem części:

http://s7d5.scene7.com/is/content/purefishing/Abu%20Garcia/Schematics/REVO%20TORO%2051%20%2018%2001.pdf

W drugim linku sklep z częściami z dobrymi grafikami:

http://www.ereplacementparts.com/abu-garcia-revo-toro-ambassadeur-fishing-reel-parts-c-187196_194578_195137.html

Przejrzałem wszystkie części z docisku szpuli i niestety żadna z nich nie przypomina tej z Twojego zdjecia. 

Najbliższa jest ta o numerze 12 czyli 1144185. jaka pracuje z wodzikiem:

http://www.ereplacementparts.com/washer-p-1492158.html?q=1144185

pozdrawiam

edyta:

Skala na zdjęciu z podkładką jest 1x1 cal wiec podkładka była by zbliżona do pomiarów jakie Ty wykonałeś.

Oczywiście to tylko przypuszczenia :)

Edytowane przez snup

Dziękuję za poświecony czas. To na 99% to.

Jeszcze gdyby ktoś z Toro sie odezwał czy aby takiej podkładki nie ma pod łożychem w docisku.

Idę to montować zaraz.

Nie widzę takowej.

A tak by the way... revo to czołg, bez jednej blaszki machina też pójdzie w ruch :D

56,65 może gdzieś jeszcze trudno zdalnie ocenić gdzie czego brakuje...

56 to oring a parę podkładek 65 mam. To musi byc 12. Ale ona mi niegdzie nie pasuje . Właściwie pasuje idealnie w gniazdo łożyska posuwu z lewej strony. Miedzy 15 a 14. Ale tam bankowo według schematu nie wchodzi.Według schematu wchodzi między korpus a zawleczkę numer 9. Tyle, że wtedy powoduje dodatkowe opory. Na poniższych zdjeciach to widać.

Widzę, że w NACL wchodzi w tym samym miejscu. Pamiętaj o mnie jak będziesz smarowanko robił.

A jak z tą oporówką? Demontowałeś?

post-48513-0-19052500-1420315347_thumb.jpg

post-48513-0-37330400-1420315378_thumb.jpg

Edytowane przez godski

Jeśli wszystko hula i została podkładka jak powinna być na wodziku, a po założeniu której coś trze to albo jest gdzieś misz-masz na podkładkach/łożyskach worm shafta (inaczej są spasowane w gniazdach w obudowie - nie wiem czy można je pomylić bo nigdy tego modelu abu nie rozbierałem) albo faktycznie nie jest z tego miejsca. Czasem na dywan nie spadła Ci podkładka z innego multika, teraz się znalazł i spędza sen z powiek? ;)

pozdrawiam

post-54279-0-87436000-1420327117_thumb.jpg