Skocz do zawartości

Szczupaki 2015

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

A tak się zastanawiam czy oknie klenie i jazie też już odbyły tarło.jakoś nie widzę by ktoś się czepiam łowców tych ryb.

Widzisz kolego,nikt też się nie czepia szczupaków.Tylko ja debil wyskoczyłem.Za to jest cała rzesza osób co czepia się chwytaka i łowienia troci i pstrągów 1-2 miesięcy po tarle.Łowienia ryb w tarle,czy to ma ustawowy okres ochronny czy nie nikogo nie razi.Liczy się gruba mamuśka,ikrzyca,ryba pełna wigoru,a nie sfilcowana kelcina.Z mamuśką bardziej do twarzy,szkło lepiej przyjmie,więcej lajków,gratek.Ważny jest nołkill bo inaczej cię zaszlachtują.a czy to prosto z tarliska,czy... eeeeee

• Like 5

Ciekawy jestem czy tylko Twoje szczupaki odbywają tarło w styczniu przy temp wody 3-4st czy gdzieś na świecie jeszcze inne też tak robią. A może mi powiesz kiedy szczupak odbywa tarło? Może powinniśmy przestać wogóle je łowić albo łowić je od sierpnia do września bo przecież mają tarło? :wacko:

• Like 1

Widzisz kolego,nikt też się nie czepia szczupaków.Tylko ja debil wyskoczyłem.Za to jest cała rzesza osób co czepia się chwytaka i łowienia troci i pstrągów 1-2 miesięcy po tarle.Łowienia ryb w tarle,czy to ma ustawowy okres ochronny czy nie nikogo nie razi.Liczy się gruba mamuśka,ikrzyca,ryba pełna wigoru,a nie sfilcowana kelcina.Z mamuśką bardziej do twarzy,szkło lepiej przyjmie,więcej lajków,gratek.Ważny jest nołkill bo inaczej cię zaszlachtują.a czy to prosto z tarliska,czy... eeeeee

Naprawdę sugerujesz, żeby wszyscy w np: Holandii, przestali łowić szczupaki w styczniu i lutym z takich miejsc jak te na filmie?

• Like 2

Quźwa, ludzie, uświadomcie sobie to, że ryba, jakakolwiek, szczupak, okoń, pstrąg, kleń, zawsze jest przed tarłem lub po tarle, bez względu na to, kiedy ją będziemy łowić. Niech każdy robi to zgodnie z obowiązującymi przepisami, zgodnie z własnymi normami etycznymi, przy zachowaniu najlepszych praktyk C'n'R a będzie dobrze.

• Like 15

Jest taki kraj w Europie, powiedziałbym słynący z wód i ich zasobności, gdzie sezon na szczupaka kończy się w lutym. Pod koniec miesiąca woda może mieć jakieś 8-9 stopni, a więc tarło na przełomie lutego i marca może trwać w najlepsze. O dziwo z początkiem marca rozpoczyna się closed season, który trwa aż do końca maja. Być może uznali, że jednak ważniejsza jest ochrona ryb bezpośrednio po tarle, niż bezpośrednio przed... Myślę, że warto to przemyśleć...

• Like 7

Jest taki kraj w Europie, powiedziałbym słynący z wód i ich zasobności, gdzie sezon na szczupaka kończy się w lutym. Pod koniec miesiąca woda może mieć jakieś 8-9 stopni, a więc tarło na przełomie lutego i marca może trwać w najlepsze. O dziwo z początkiem marca rozpoczyna się closed season, który trwa aż do końca maja. Być może uznali, że jednak ważniejsza jest ochrona ryb bezpośrednio po tarle, niż bezpośrednio przed... Myślę, że warto to przemyśleć...

Nic dodać, nic ująć...

• Like 1

Drago poprawka :D śledził przynętę prawie 2 minuty zanim zaatakował. Nie wrzucałem całości bo byłaby nuda. Pech chciał, że bateria w WaterWolfie padła 7min przed atakiem największej ryby. Heh całą drogę do domu miałem jednak nadzieję, że się załapało... :ph34r:

Pozdrawiam

M

• Like 3

A może Ci co najwięcej krzyczą powinni sami zacząć łowić szczupaki w sieprniu? bo przecież w maju jest szansa, że ryby się jeszcze nie wytarły?

Przykład - 23 maja łowię rybę 123cm o wadze 16,1kg. Ryba napchana ikrą, podczas robienia zdjęcia leci jej woda z jajeczkami z odbytu.

6 dni później znajomy przewodnik z klientem w tym samym miejscu łowi rybę 123cm o wadze 14,55kg wytartą. Po porównaniu zdjęć okazało się, że to ta sama ryba.  Po pierwszym wypuszczeniu odbyła tarło i dała się przechytrzyć ponownie.

post-49629-0-07331400-1423855131_thumb.jpgpost-49629-0-80569500-1423855132_thumb.jpgpost-49629-0-00406600-1423855132_thumb.jpg

Taka ciekawostka. Ryba po pierwszym złowieniu została "przewieziona" ok 1,5km do zacisznej części zatoki gdzie spokojnie można było zrobić fotki i ją wypuścić bo tam gdzie wzięła to był dym, że hoho. Za drugim razem została złowiona dokładnie w tym samym miejscu ;-)

Pozdrawiam

M

• Like 23

zastanawiające jest to, że najbardziej możliwość aktualnego łowieniia esoxów na wodach tych czy innych przeszkadza tym, którzy aktualnie łowić ich nie moga lub do tych wód mają kawałek drogi....  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:

Mifek-ja byłem tym czepiającym.A co przeszkadza łowić na spinning w październiku na pstrągowej wodzie,a co mi przeszkadza łowić na nimfę w kwietniu w rynnach lipieniowych,a co mi przeszkadza pojechać z jerkiem na mój zalew na szczupaka,a co mi przeszkadza w kwietniu wytargać kilka kilowych okoni na gumkę(znam ich miejscówkę),które sie gromadzą przed tarłem lub są na tarle.Wszystko mogę robić wg regulaminu, jeśli przyjąć, że nie łowię na tarliskach,bo to jest chyba zakazane. Co mi przeszkadza ? Zdrowe podejście do wędkarstwa. Nie tylko złowić i wypuść,a przede wszystkim szanować populację ryb podczas tarła,ich tarłowych wędrówek itd.

Edytowane przez Taps
  • Like 2

Kolego Taps, w cytacie jest wyjaśnione dlaczego. Holendrzy to rozsądni ludzie i wydaje mi się, że gdyby łowienie szczupaków w lutym znacząco wpływało na populację (o ile w ogóle wpływa sądząc po poście nad Tobą) to najzwyczajniej by tego zakazali... 

Edytowane przez lafer
  • Like 1

Kolego lafer, nie wiem czy Holendrzy to rozsądni ludzie,czy nie i kto jakie ma przepisy.W Polsce też wg regulaminu można w kwietniu złowić i zabrać np 5 okoni po 1kg jeden.Można ? Można. Ale czy to słuszne? A czy słuszne jest przerzucić 15 takich okoni w ciągu dnia ?.To samo tyczy się szczupaków,pstrągów i innych.Jak by łowienie pstrągów w październiku,okoni w kwietniu...wpływało na populację,to najzwyczajniej by tego zakazali.Wiec Polacy to też rozsądni ludzie ?

A po co są okresy ochronne? By w tym czasie nie zabijać ryb i dać im w tym czasie spokój.Ktoś u góry napisał,że zawsze ryba jest przed i po tarle,i to prawda,za wyjątkiem kiedy się własnie trze. A jak np takiego bolenia nie bierzemy,nie zabijamy,to po cholerę czekamy na 1 maja ? Nie lepiej już teraz je łowić.Teraz są pełne sił,napchane mleczem/ikrą,teraz to jest godny przeciwnik. Okres ochronny będziemy przestrzegać,bo przecież rybę puścimy. Można ? Pewnie tak. Ja nie mogę,bo kieruję się wędkarską etyką.

Edytowane przez Taps
  • Like 1

nie znam zadnego kraju, w ktorym byloby tyle regulaminowych ograniczen i zakazow (bez roznicy czy sensownych, czy bezsensownych) dotyczacych sportowego polowu ryb a rownoczesnie jest tak malo dobrych i bogatych w ryby lowisk, jak w polsce, nie znam tez zadnego kraju, w ktorym zyje tylu zawistnych i zazdrosnych, o doslownie wszystko, ludzi ... m.in. dlatego przestalem postowac opisy polowu i zdjecia moich ryb ... najpierw nauczcie sie gospodarowac swoim a potem wytykajcie bledy innym

• Like 26

Kolego lafer, nie wiem czy Holendrzy to rozsądni ludzie,czy nie i kto jakie ma przepisy.W Polsce też wg regulaminu można w kwietniu złowić i zabrać np 5 okoni po 1kg jeden.Można ? Można. Ale czy to słuszne? A czy słuszne jest przerzucić 15 takich okoni w ciągu dnia ?.To samo tyczy się szczupaków,pstrągów i innych.Jak by łowienie pstrągów w październiku,okoni w kwietniu...wpływało na populację,to najzwyczajniej by tego zakazali.Wiec Polacy to też rozsądni ludzie ?

A po co są okresy ochronne? By w tym czasie nie zabijać ryb i dać im w tym czasie spokój.Ktoś u góry napisał,że zawsze ryba jest przed i po tarle,i to prawda,za wyjątkiem kiedy się własnie trze. A jak np takiego bolenia nie bierzemy,nie zabijamy,to po cholerę czekamy na 1 maja ? Nie lepiej już teraz je łowić.Teraz są pełne sił,napchane mleczem/ikrą,teraz to jest godny przeciwnik. Okres ochronny będziemy przestrzegać,bo przecież rybę puścimy. Można ? Pewnie tak. Ja nie mogę,bo kieruję się wędkarską etyką.

to od kiedy do kiedy i jakie ryby łowisz kolego? (zakładam że w PL)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

nie znam zadnego kraju, w ktorym byloby tyle regulaminowych ograniczen i zakazow (bez roznicy czy sensownych, czy bezsensownych) dotyczacych sportowego polowu ryb a rownoczesnie jest tak malo dobrych i bogatych w ryby lowisk, jak w polsce, nie znam tez zadnego kraju, w ktorym zyje tylu zawistnych i zazdrosnych, o doslownie wszystko, ludzi ... m.in. dlatego przestalem postowac opisy polowu i zdjecia moich ryb ... najpierw nauczcie sie gospodarowac swoim a potem wytykajcie bledy innym

Zabrzmiało jakbyś się zrzekł obywatelstwa..

• Like 1

Zabrzmiało jakbyś się zrzekł obywatelstwa..

i Polska z małej litery...

ciekawe jest to,że ci na emigracji się ze mną nie zgadzają :-) jak się weszło w te wrony,to się kracze jak i one.

ja zamykam temat,uważam go z mojej strony za zamknięty

• Like 1

i Polska z małej litery...

ciekawe jest to,że ci na emigracji się ze mną nie zgadzają :-) jak się weszło w te wrony,to się kracze jak i one.

ja zamykam temat,uważam go z mojej strony za zamknięty

U siebie zazwyczaj nie widzi się kołka w oku a u innych drzazgę sie zobaczy, łowię czasami w Polsce i w Holandii i mam porównanie co do zasobności i sposobu gospodarowania wodami. Co do etyczności łowienia jako przykład os San są ryby? I też poza okresem ochronnym nonstop są one łowione i jakoś nikomu to nie przeszkadza, za to w oczy kłują zagraniczne szczupaki, przykre to jest.

Adam

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• Like 2