Skocz do zawartości

Szczupaki 2015

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Od siebie napisze ( ryby lowie cale życie, wiele lat w Polsce, 10 lat w Irlandii , obecnie w Kanadzie)

iż wód irlandzkich nie sposób porównać do polskich. Są po prostu bez porównania rybniejsze i często zdarzają się dzienne wyniki lepsze niż wieloletnie w PL

niestety taka jest smutna prawda.

szkoda wielka bo polskie rzeki i jeziora są naprawde piękne, ale w wielu przypadkach prawie bezrybne....

Edytowane przez peresada
  • Like 2

Witaj Pawle, ja nie piszę, że PL wody są super rybne i broń Boże nie chce ich porównywać do Irlandii czy Szwecji (PZW i rybacy zrobili swoje). Bardziej chodziło mi, że z uporem maniaka w końcu można znaleźć swoją wodę, w której regularnie można by łowić duże ryby (duża ryba dla mnie to ryba powyżej 90cm). W Irlandii zajęło mi 3,5roku złowienie pierwszej metrówki, łowiąc regularnie. Wyjeździłem dziesiątki tysięcy km i metra nie było. Kiedyś zaliczyłem 14 lub 15 (dokładnie już nie pamiętam) wypadów o kiju w rybnej Irlandii, ale się nie poddałem!

Pozd

M

Dla mnie też 9 dych to ta pierwsza magiczna granica... Łowić takie ryby w Polsce regularnie, na ogólnodostępnej wodzie... To byłoby marzenie ;) kto wie, nad wodą wszystko może się zdarzyć...

• Like 1

O porównywaniu wód PL do Irl tutaj nie ma gadania. Chodzi mi tylko o to, że w Polsce się też da, nie z taką częstotliwością jak w Irl ale się da. Dowodem na to jest np kolega Wojti. Mam co najmniej kilku innych wędkarzy w znajomych, którzy regularnie łowią w PL duże ryby.

Dobra wracając do tematu. Niech mi nikt nie mówi, że C&R nie ma sensu.

Pamiętacie rybę, którą tu niedawno wklejałem?

post-49629-0-51613700-1440413938_thumb.jpgpost-49629-0-54697500-1440413940_thumb.jpg

Taka sytuacja.

218cm :ph34r:

Idę spać :D
M

• Like 13

O porównywaniu wód PL do Irl tutaj nie ma gadania. Chodzi mi tylko o to, że w Polsce się też da, nie z taką częstotliwością jak w Irl ale się da. Dowodem na to jest np kolega Wojti. Mam co najmniej kilku innych wędkarzy w znajomych, którzy regularnie łowią w PL duże ryby.

Dobra wracając do tematu. Niech mi nikt nie mówi, że C&R nie ma sensu.

Pamiętacie rybę, którą tu niedawno wklejałem?

attachicon.gifG0084676.JPGattachicon.gifG0124950.JPG

Taka sytuacja.

218cm [emoji14]h34r:

Idę spać :D

M

Maciek a tak z ciekawosci , wziela na tą samą przynęte i o podobnej porze ?? :-)

Gdybyś wiedział ile trzeba tutaj pływać za taka rybką to byś z tym "można" trochę przystopował. O tym że można to wiem. Ale szansa w stosunku do Twoich łowisk jest pewnie mniejsza niż 1 do 20. 

Ja nigdy nie twierdziłem, że rybostan w PL jest porównywalny do Irl. Ale z tym 1:20 to trochę przesadziłeś :)

Pozdrawiam i życzę sukcesów :)

M

Maciek a tak z ciekawosci , wziela na tą samą przynęte i o podobnej porze ?? :-)

Wzięła na inna przynęte o innej porze, w innym miejscu :ph34r: :P :ph34r:

M

Edytowane przez Melanzyk

castingowa zdobycz oczywiście w PL (głębokość 3m, temp wody 21 C), bankowo do łowienia na muchę nikt mnie już nie namówi, jeszcze trochę i wracam do swojej ulubionej metody

meterek_zpsikaji0ib.jpg

Edytowane przez @Wojti
  • Like 16

@Wojti, tą wersję łamaną miałeś już na testach? Z zapowiedzi zapowiada się...najbardziej smakowicie ;)

bardziej do gustu przypadł mi jerkster, sam jestem ciekawy jak sprawdzi sie shine glider (łowiłem tylko troche nim), Mads jest przekonany, ze będzie to hit, wszystko w Waszych rekach Panowie :-)  ja to się uczę łowić castingiem 

post-50670-0-41900500-1440705498_thumb.jpg

Edytowane przez @Wojti

Tak więc ryba miała całe 85cm i poważną nadwagę! Dodatkowo zaraz przed opedzlowaniem Czarnej Mamby zjadła dość spory kąsek. Zastanawialiśmy się co jej tak brzuch zwisa i jak otworzyłem jej paszczę zobaczyłem wslizgajacy się do środka ogon. Niestety za krótko go widziałem żeby wymyślić co to za ryba! Domyślam się ze spory pstrąg.

post-49629-0-88936000-1440706586_thumb.jpg

Pozdr

M

• Like 14

Pojechales po zaworach . To miala byc moja ryba :) Piekna i jeszcze raz graty.

Tam od razu pojechales po zaworach ;)

A moze ta miala byc Twoja ? :)

Zlowiona na przedluzeniu cypla odcinajacego zatoke od glownego plosa. Glebokosc okolo 14 metrow (na szczycie przedluzenia),  wokol okolo 20 metrow.

Przyneta i zestaw sprzetowy taki sam :)

mother%2B001%2B2000.jpg

Edytowane przez Guzu
  • Like 30

TO moze i ja cos dodam. Od dwoch lat lowie na casta.Lata cale moj rekord sczuplego wynosil 96cm,bylo duzo pod ta wielkosc,ale granica 100cm byla nie osiagalna.Po przejsciu na krotsze kije , wieksze przynety, mozliwosc innej prezenzacji zlowilem mojego pierwszego 102cm, w tamtym roku miale dwa, 106 i107(mogl byc to ten sam) Rok 2015 ,zlowilem 65cm, 87cm(mamuska, zaj...  gruba) 91cm, i w ostatnia niedziele 96cm. Lowie na jezirze niby wylowionym, kiedys szczupaki braly jak glupie, byly piekne okonie, karpie , leszcze. Spotkac tam teraz wedkarza to sztuka. Ja mam brania rzadko, ale jak juz, to jedno a konkretne,koledzy po kiju narzekaja na brak bran .Nie wiem ile w tym szczescia(pewnie duzo) mysle jednak, ze zmiany jakie zastosowalem ,zaowocowaly wynikami.Moze trzeba sie przestawic na cos innego, jak  lowienie  do tej pory ,sprobowac czegos nowego ,cos dla ryb innego Wiem ze wody w niemiaszkach sa bardziej obfite,ale nie zawsze, i nie na wszystko biora. Te czasy tez sie tu skonczyly. Sprobowac na cos innego nie boli.a nuz??? Przed nami jesien, moze i w tym roku uda mi sie znowu metrowiec. Bede kombinowal,poprobuje nowe przynety. Pozyjomoz uwidiom ;)

• Like 4

Dziekuje wszystkim za gratulacje. 

Dzis zakonczylismy tygodniowe lowy w Extremadurze.

W kwestii krajowy vs niekrajowy sie nie wypowiem.

Poniesiony fala optymizmu plynaca z komentarzy i "likeow" przepracowalem intensywnie ostatnia dniowke i wyjazd zamknalem ryba 114 cm, ktorej zdjecie zamieszczam ponizej :)

Wziela w toni o glebokosci 28 m w okolicach spadu z 11.

Przyneta i sprzet taki sam jak przy tym wiekszym.

Pozdrawiam serdecznie 

Guzu

114%2B001.JPG

• Like 40