Werem Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Może nie tak duży jak u kolegi Guzu, ale złapany na wodzie związkowej, co mnie bardzo cieszy. Mam nadzieję, że ma minimum forumowe...Kij Daiwa Exceler do 18 gr, młynek Daiwa Balistic 2500, żyłka 0,18 a guma no name w kolorze seledynowym z czerwonym ogonem.Branie w samo południe, po pełni i w dużym upale, więc teoria pełni po raz któryś została u mnie obalona.Rybka wróciła do wody, bo tam jest jej miejsce.97 cm spowodowało drżenie, co skwitowałem jednym, to jest lepsze od seksu... Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez Werem 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Kilka szczupaków z ostatniego wypadu. Pirania w kolorze Arctic Char jest to przeciążona wersja do głębszych miejscówek z dodaną grzechotką. Po 1,5h pływania BAAAM! i mamy pierwszą rybę na tą wersję - od razu metrową najlepsze jest to, że przynęta jeszcze 14-15h wcześniej nie istniała. Szybkie odlanie, czary mary z grzechotką, malowanie i w żywicę a rano jeszcze ciepła zdjęta z suszarki (lekko miękka) i nad wodę!I to lubię w lurebuildingu - można stworzyć coś idealnie dopasowanego pod swoją wodę i warunki w niej panujące! Branie szczupaka, bardzo widowiskowe zresztą jest nagrane na WaterWolfie, więc za jakiś czas na pewno będzie opublikowane! Kolejną przynętą, o której pisałem wcześniej jest Czarna Mamba! Po kilkunastu braniach w czarną nie pracującą kamerę pomyślałem, że coś musi być w tym kolorze! Na pierwszym wędkowaniu szczupaki potwierdziły moją teorię!!! ~95cm! Na koniec w zasadzie już płynąc do samochodu Czarna Mamba skusiła kolejną rybę. Tym razem opasioną prawie metrówkę, bo brakło naprawdę niewiele - 99,5cm PozdrM 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawlusSidewinder Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Z szacunkiem do ryb jakie łowisz i stylu w jakim to robisz ...i podziwiam piękne chmury za Twoimi plecami co wyglądają jak gigantyczny wodospad Nie zwróciłem na niego uwagi, ktoś niecnie zasłonił je esoxem! Faktycznie piękne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Wczorajszy z płytkiej wody 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Od tego momentu: http://jerkbait.pl/topic/62639-szczupaki-2015-test-stop-gratkom/#entry1730837 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalc Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 No to może i ja się dorzucę ze swoim z wczorajszego polowu.Sprzetowo-kij mikado sensual 260 spin up to 12g,pletka 0,08 octa braid,przyneta fishunter.Mamuska miała ok 97cm,wziela na stoku górki(wyjscie z 12m na 4m) Wedkowalem z myslą o okoniach a tu taki piękny przylów się trafił.Rybka to nasz polski "wyrób"złowiona na dolnym śląsku.Pozdrawiam i gratuluje również kolegom którzy zechcieli pokazac swoje wyniki i podzielić się wiedzą. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) Casting podobno się kocha albo nienawidzi, ja go niestety nie pokochałem tylko się uparłem. Duża jest też w tym zasługa mojego kolegi @Pumba za, którego mamową od pewnego czasu zacząłem łowić przynętami 3D Bleak Glide Swimmerem 20,5cm. Przynętę prowadzę bardzo szybko, pałzy, zmienne tempo oraz wolne szerokie prowadzenie jak na razie nie przynoszą mi wyników. W niedługim okresie złowiłem kilka fajnych ryb (wszystkie grubo ponad 80cm) i o dziwo nie trafiały mi się małe wyścigowce. Ubarwienie pike wydaje się bardzo uniwersalny możliwe, że ten kolor będzie sprawdzał się na wielu wodach. Na foto, ostatnia zdobyć zagryzła dopiero przy zachodzie słońca, kolor bardziej jaskrawy FT może miał jakieś znaczenie. Branie bardzo widowiskowe z powierzchni, daleki hol, bardzo silna ryba widać, ze w dobrej kondycji pomału szykuje się do jesiennego obżerania. Miejscówka to kilkunastometrowa półka o głębokości 3m przed ostrym spadem. Wydaje mi sie, że szczupak mógł wejść na żerowanie z głębokiej wody był jak na tą głębokość silnie ubarwiony i na samym kancie sporo było przemieszczającej sie drobnicy. Edytowane 1 Września 2015 przez @Wojti 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 W ramach tak zwanych lekkich wspominek po kilku dniach od powrotu pozwalam sobie wstawic (za zgoda Lowcy) zdjecie szczupaka numer 2 naszej wycieczki. Ryba zlapana przez mojego Tate podczas trollingu. Oblawialismy lagodny spad z 12 na 15 metrow plynac zygzakiem.Przyneta Perch 14 SDR. 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Potwornie grube te hiszpańskie szczupaki. Guzu, napisz coś więcej, strasznie mnie ciekawi trolling w toni w hiszpańskich zaporówkach. Jak sądzisz, na czym szczupaki mogą tam żerować w toni? Czy widać było klasyczne obrazki typu chmura i banan w jej okolicy? Udało Wam się złowić jakąś rybę "z telewizora" (tzn najpierw zapis potencjalnego szczupaka na echu a później branie)? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Danielu, napisz proszę, jak jest ze stabilnością ryby przy takiej prezentacji?Bardzo mi się to podoba, ale wciąż boję się zrezygnować z pewnego chwytu za pokrywę, przez który jednak szczupaki nie prezentują się aż tak godnie, ale dzięki któremu jestem spokojniejszy o rybę I ile orientacyjnie trwają hole, bo może i tu trzeba szukać wyjaśnienia? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Mi przy takim chwycie każdy szczupak jeb...by na glebę, ale rzadko kiedy holuję dłużej niż 1-2 minuty. Nawet dużej i ciężkiej, ale dotlenionej rybie łatwo się wyrwać, kiedy nie jest mocno przytrzymana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Potwornie grube te hiszpańskie szczupaki. Guzu, napisz coś więcej, strasznie mnie ciekawi trolling w toni w hiszpańskich zaporówkach. Jak sądzisz, na czym szczupaki mogą tam żerować w toni? Czy widać było klasyczne obrazki typu chmura i banan w jej okolicy? Udało Wam się złowić jakąś rybę "z telewizora" (tzn najpierw zapis potencjalnego szczupaka na echu a później branie)? Kilka bran ryb z telewizora bylo. Ale to zaledwie byl promil tych "awizowanych". Zadna z tych najwiekszych nie byla awizowana - aczkolwiek rejon garbu, gdzie zlapalem tego swojego najwiekszego, dosc bogato prezentowal sie w telewizorku.O tej porze roku sensowne ryby zeruja TYLKO w toni. Lapalismy regularnie ryby w toniach, 20, 25 czy 45 metrowych . Trollingujac w toni. To jest "niepolskie" lowienie. Rowniez oblawianie glebokich przeszkod gdzies tam na srodku wody (np gorka z 45 na 20 na bezkresie szerokiego plosa). Najwiecej ryb telewizja pokazywala w granicach 10 metra. Moze to byc zwiazane z temperatura wody ( i zawartoscia tlenu). Co jedza ? Ogolnie drapiezniki zyja tam na "uklei". Jak mawiaja lokalni. Aczkolwiek obserwacja tych w okularach polaryzacyjnych sugeruje, ze to sa slonecznice.Nie jestem znawca szczupakow, ale nie sadze by ryby o tej masie jak te najwieksze, zerowaly na uklei . Chyba, ze jedza ja jak wieloryb zjada kryl Ciekawostka odnosnie zapisow z telewizorka : 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Mi przy takim chwycie każdy szczupak jeb...by na glebę, ale rzadko kiedy holuję dłużej niż 1-2 minuty. Nawet dużej i ciężkiej, ale dotlenionej rybie łatwo się wyrwać, kiedy nie jest mocno przytrzymana. Malo spotykam osob majacych bardziej masywne dlonie niz moj Tata. Czy ryby byly holowane dlugo ? Stopera nie uruchamialem. Przynety puszczalismy okolo 40 metrow za lodzia. Wiec troche to trwalo zanim zwinelismy zdobycz. Hole odbywaly sie w dryfie. Doceniam Wasza troske o los tych okazalych ryb Ponizej ostanie ujecia tej Tatowej 116tki, jakie udalo mi sie uwiecznic : 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Widzę, że pod powierzchnią dosyć ciepło Jeszcze jedno pytanie, jak (uśredniając) wypadała taka dniówka pod względem ilości wyjętych szczupaków? P.S. W Polsce w wielu akwenach również trollinguje się w toni, nie tylko jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Miło, że ryby odpływały w dobrej formie.Tak, czy siak, nie polecam takiego chwytu w typowych, szczupakowych realiach. Szczególnie wiosną, przy zimnej wodzie i krótkim holu. Piękne ryby. My w tym roku takich grubasów nie połowiliśmy. Niby był lipiec, ale myślę, że od czasu, kiedy największe ryby wyszły z tarła, minęło nie więcej niż 2, no może 3 tygodnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Widzę, że pod powierzchnią dosyć ciepło Jeszcze jedno pytanie, jak (uśredniając) wypadała taka dniówka pod względem ilości wyjętych szczupaków? P.S. W Polsce w wielu akwenach również trollinguje się w toni, nie tylko jesienią Zawsze kibicowalismy brzanom. Zeby wygraly ilosciowo ze szczupakami. Niestety nigdy nam sie nie udala ta sztuka. A naprawde sporo plywalismy po rewirach brzanowych .Ostatniego dnia bylo najblizej do triumfu brzanek. Ale skonczylo sie 5-4 dla szczupakow. Prezentowana tu wczesniej ryba 114 cm przelamala remis. Ogolnie przez 7 dni wyholowalismy ciut ponad 60 ryb. Szczupakow bylo wiecej niz brzan.Powtorze : nie jestem ekspertem trollingowym, nie pretenduje do bycia nim. A juz na pewno nie w kwestii szczupakow. Ten wyjazd rodzinny byl zaplanowany na kilka miesiecy do przodu. Usiadlem do trollingu po roku przerwy (ostatnie sumy trollingowalem w sierpniu 2014 ). Dziekuje za uwagi ws chwytu ryb. Szczegolnie, ze plyna od takich doswiadczonych Szczupakow, jak Krzysiek. Konczac moje wystepy w tym watku wstawie zdjecie z pewniejszym chwytem 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Mi w tym roku zabrało może szczęścia, a może umiejętności, a może jednego i drugiego Natłukłem tylko 90-ek jak głupi, na okrasę łowiąc kilka metrówek. Pozostała część ekipy punktowała naprawdę zacnymi rybami, m in. Pumba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Mi w tym roku zabrało może szczęścia, a może umiejętności, a może jednego i drugiego Natłukłem tylko 90-ek jak głupi, na okrasę łowiąc kilka metrówek. Pozostała część ekipy punktowała naprawdę zacnymi rybami, m in. Pumba Wrzuć kilka zdjęć 90tek, napisz coś o nich ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Mi w tym roku zabrało może szczęścia, a może umiejętności, a może jednego i drugiego Natłukłem tylko 90-ek jak głupi, na okrasę łowiąc kilka metrówek. Pozostała część ekipy punktowała naprawdę zacnymi rybami, m in. Pumba Z pewnoscia Tobie zabraklo umiejetnosci Eh kokieteria pourlopowa w pelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Krzyśkowi zabrakło farta. Wszyscy łowili na tych samych metach. My poprawialiśmy po nich, oni po nas. Zależało gdzie kto co trafił i jak szybko poszedł kontakt przez telefon. Współpraca była pełna a to, że dwie osoby z sześciu nie złowiły ryby 110+ nie znaczy nic więcej oprócz zmiennego szczęścia. Przynajmniej ja tak uważam. Zdjęć już po pierwszym wyjeździe dwa lata temu nie było. Za fajnie się zamelinowaliśmy żeby sobie w kolano strzelić. Straszne knury te szczupaki w Espanyolu mam wrażenie, że z naszych tegorocznych dwóch 115tek poskładałby jedną waszą. Edytowane 2 Września 2015 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 I jeszcze jedno pytanko Guzu jak można. Z tych ok. 60 ryb czy możesz zrobić przekrój wielkościowy? Nie śledzę tego wątku dokładnie ale widzę, że złowiliście kilka na prawdę konkretnych. Co na 60 ryb jest wynikiem zacnym. A reszta? 90taki, i mniejsze ile tego mniej więcej było? Rozumiem, że łowiliście selektywnie dużymi przynętami ale to w przypadku szczupaków ich głupoty(przepraszam ale za mądre nie są) i żarłoczności jest dosyć względne pojęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Można wyciągnąć wnioski, że szczupak jest rybą raczej niewybredną, kiedy jest na żerowaniu rzucającą się na to co mu przepływa koło paszczy, np ponadmetrowy na marchewkę z dwiema kotwami ownera i kawałkiem stalki w środku . Na przyszłym wyjeździe mamy zamiar złowić szczupaka na wibrator, nie jest to żart. Tak się umówiliśmy. Jak się da na marchewkę to czemu nie na wibrator. Można też szybko wyciągnąć wnioski co do tego jak działa efekt skłucia na ryby. Działa i to bardzo. W zasadzie do łowienia szczupaków nawet w dobrych łowiskach potrzeba dużo wiedzy i sporo trzeba myśleć ale nie ma to nic wspólnego z ich "inteligencją" na tle innych gatunków ryb ta jest raczej niska. Dlatego zadałem pytanie @Guzu o tą strukturę populacji bo z własnego doświadczenia skromnego wiem, że wielkość przynęt w normalnych zdrowych łowiskach nieskażonych polską nędzą nie do końca przekłada się na jakość łowionych szczupaków. Dobra kończmy bo pewnie i tak za dużo powiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 I jeszcze jedno pytanko Guzu jak można. Z tych ok. 60 ryb czy możesz zrobić przekrój wielkościowy? Nie śledzę tego wątku dokładnie ale widzę, że złowiliście kilka na prawdę konkretnych. Co na 60 ryb jest wynikiem zacnym. A reszta? 90taki, i mniejsze ile tego mniej więcej było? Rozumiem, że łowiliście selektywnie dużymi przynętami ale to w przypadku szczupaków ich głupoty(przepraszam ale za mądre nie są) i żarłoczności jest dosyć względne pojęcie. To nie byl moj pierwszy pobyt nad tym akwenem. Dotychczas piramida rocznikow byla duzo bardziej podrecznikowa. Tym razem spotkania z tymi najwiekszymi troche bujnely tematem.Powiedzmy ze szczupakow bylo 35 : 1 x 120 + 2 x 110 +1 x 100 +2 x 90 +kilka 80Mniejsze szacowalismy przy burcie i odpinalismy. Ponizej taki "pod metr" zlapany w godzinach porannych : 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Ja mam zamiar mieć wersję floating i tonącą. Taki jak napisał Pumba też złowi. Dzięki Guzu za odpowiedź, nieźle trafiliście. Ten screen z echa też super. Fajne pajkowanie w tej Hiszpanii. Edytowane 2 Września 2015 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Ooooooo...k...a!!!!!!!ile miała wzrostu?Gratulacje Przeleciał mi Twój post, ryba 96cm, ponadto ażeby dopełnić merytoryki wg nowych zasad wydłubany w wyniku pasma niepowodzeń na 15m obciążoną gumą 270gr, którą odbijałem w trolu od dna a poprzedził go wcześniej podobnego wzrostu sumek Ryba na ugly sticku 50lb i słusznym zwijadle wyjechała nie zdążając nawet zawalczyć, szumiała dopiero trochę na powierzchni. Ja mam zamiar mieć wersję floating i tonącą. Taki jak napisał Pumba też złowi.Kwestia czy półkowy, góra 2-3 nad wodą czy może już z atraktorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi