Skocz do zawartości

Szczupaki 2015

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Metoda połowu trolling (z głębokiej wody), przynęta 25cm węgorz, w wolnym prowadzeniu. Wyjątkowo dobrze w tym roku sprawdzają mi się przynęty w zielonym ubarwieniu.

Co sadzicie na temat głębokiego wcięcia na tylnej płetwie? Jak dla mnie jest to swego rodzaju znak szczególny, może uda sie ją złowić jeszcze raz, będę o niej pamiętał :-)

duzy_zps4uv6yj4d.jpg

Edytowane przez @Wojti
  • Like 31

@Wojti mam pytanie , na jaka glebokosc Ci schodzi ten wegorek i przy jakiej predkosci. Mam takie tylko 40cm i tez chce potrolowac nimi i nie wiem czy zakladac dopalacz czy nie !

Piekna ryba.

1. nie ma jeszcze takich 40cm przynęt (to jest hard eel a nie real eel) ogon ustawiam do dołu bo jak Dasz do góry będzie ją wynosić

2. w trollingu dodaje do nich podały ( 25-50 gram) pod przednią kotwice dopał

3. prędkorność to 3-3,5km/h + dopał 40gram + linka około 0,20 + wypust około 40m = praca w pasmie 6-8m

4. jak chcesz łowić w innym paśmie to niestety trzeba pokombinować 

podobnie łowiłem Hybryd Pike i efekty były też dobre 

ryba fajna 100+  ;)

Edytowane przez @Wojti
  • Like 2

1. nie ma jeszcze takich 40cm przynęt (to jest hard eel a nie real eel) ogon ustawiam do dołu bo jak Dasz do góry będzie ją wynosić

2. w trollingu dodaje do nich podały ( 25-50 gram) pod przednią kotwice dopał

3. prędkorność to 3-3,5km/h + dopał 40gram + linka około 0,20 + wypust około 40m = praca w pasmie 6-8m

4. jak chcesz łowić w innym paśmie to niestety trzeba pokombinować 

podobnie łowiłem Hybryd Pike i efekty były też dobre 

ryba fajna 100+  ;)

Dzieki wielkie. Myslalem , ze to zwykly wegorek.Pozdro.

Czesc. Dzis wraz z @Pleciona wybralismy sie na poranny rekonesans, nad jedno z pobliskich jezior.Dodam ze bylismy tam pierwszy raz wiec, dzien mozna uznac za udany, razem padlo 13szt. Zaden nie byl mniejszy jak 70cm. Probowalem odczarowac dzis casta, ale niestety, nie tym razem :)

3e1326d7873fc911med.jpg

• Like 10

Witajcie. Wczoraj zapadla decyzja ze wraz z kolega bierzemy wolne i jedziemy na szczupaki. Pogoda nie zapowiadala zbyt wiele, gdyz mialo byc praktycznie bezwietrznie, dla mnie ok bo w dalszym ciagu probuje czarowac castem. Niestety castem wiele nie poczarowalem, nie liczac jednego ''pistoleta'' nic specjalnego na jerka sie nie uwiesilo. Spining za to juz z samego rana, zaraz po wyplynieciu dal mi na whadelko szczupaczka 90cm, zaraz po tym kolega upolowal mamke o rozmiarze 95cm. Wiec zapowiadalo sie pieknie. Niestety po tych 2 lepszych szczupakach nastala lekka cisza, szukalismy i szukalismy, lecz upragnionego metra nie znalezlismy. Ja w chwilach ''nudy'' postanowilem postukac w ''denko'' za sandaczem. Po kilku rzutach na 6m wode(jezioro jest dosc plytkie wiec 6m to prawie max) mialem ''pstryka'' niestety ryba spadla zaraz po zacieciu. Kolejne 2 rzuty kolejny pstryk i ta sama historia. Nieco poirytowany nie poddajac sie nadal szukalem czegos na dnie. I znalazlem. Okazal sie nim oczywiscie szczupak. po raz kolejny okolice 80-90. To dalo nam do myslenia ze ryba bez fali, postanowila sobie po prostu polezec. Tak zwanego szalu dzis nie bylo, lecz efekt koncowy mozna uznac za zadowalajacy. 11ryb w lodzi za kilka godzin nie jest zle:).

Przy okazji Melek gratki pieknego wyniku:) od dzis musisz zaczac trolowac na 3 kije:) bo jak mowia trzeba bic wlasne rekordy:))

6b1a8b7b3dc1c467med.jpg

• Like 19

Wczorajsza gruba mamuśka 96 cm wypatrzona na echosondzie przez mojego syna Andrzeja.

Po zacumowaniu łodzi i zmianie przynęty z wahadła na dużą obrotówkę Mepps Lusox 3 zameldowała się w pierwszym rzucie.

Hol był zdecydowany i krótki. W pamięci zostanie przepiękny wyskok w powietrze na wysokość ok.1 metra.

Sprzęt: 

Beast Master 2,40, 20-50 gram, TwinPower 4000 F, Plecionka PP-20 Lb.

Zapomniałem dodać - rybka oczywiście zdrowa i w pełnej kondycji wróciła do swojego królestwa.

post-52376-0-60319300-1443370577_thumb.jpg

post-52376-0-24766800-1443370585_thumb.jpg

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 39

A to mój dzisiejszy Warszawiak przy teście nowego (starego) kołowrotka  :D

Miarki nie miałem ale myślę że miał forumowe minimum.

Rybka złapana koło 14.00 przy słonecznej, wietrznej pogodzie na duże wahadło.

Kijek do 28g i pletka 0,16 no i shimano 4 :D  :D  :D

Woda na której nie byłem ponad rok i taka niespodzianka.

Fotki robione przez przypadkową osobę po za ostatnim, które zrobiłem sam starym telefonem  :huh:

post-52318-0-42463200-1443377235_thumb.jpg

post-52318-0-11562900-1443377403_thumb.jpg

post-52318-0-55121800-1443377461_thumb.jpg

Edytowane przez Wesol
  • Like 15

Nowy PB mojej żony. Rybka złowiona przy okazji 3 dniowego wypadu na sandacze do UK. Pierwsze dwa dni sandacze miernie współpracowały - przerzuciliśmy kilkanaście maluchów i tyle... Trzeciego dnia przywitała nas piękna pogoda - słoneczko i lekko zmarszczona woda. Pierwsza miejscówka - stok lekko opadający od linii brzegowej na 12 metrów - stajemy na 8-9m. Trzeci rzut duuużą guma Mansa na 25g główce i i...siedzi! Hol spokojny, ryba o sporej masie, ale dość szybko udaje się żonie przyprowadzić ją pod łódkę. Szczupak chyba dopiero się obudził i robi szybki odjazd na 50-60m od łajby. Znowu powolne pompowanie w naszą stronę i kolejny odjazd... tak 3 razy jeszcze.Wiemy już, że to życiówka bez gadki. Przy ostatnim pompowaniu udaje się doholować rybę na 5m do łódki, gdzie się postanowiła wynurzyć. Nogi trochę zmiękły łowcy, ale dzielnie wprowadziła grzeczną kaczkę do podbieraka. chwila odpoczynku w wodzie, lądowanie na macie, szybkie mierzenie - 113cm! Parę fotek i do wody.

sprzet: TD do 35g, TP 4000 i pletka Hardcore x8 PE1.2 + FC 0,46mm

post-46853-0-94389800-1443456188_thumb.jpg

post-46853-0-24850300-1443456181_thumb.jpg

• Like 46

Wczorajsze 102cm wagowo ok. 8-9kg :) Rybka wróciła do wody, wstawię później filmik z holu oraz wypuszczania :)  

Sprzęt: Daiwa Ryoga 2020hl, talon VI+ 64 HM do 70gr, PP 30lb, SG Deviator 16cm GT, sposób prowadzenia: klasyczne jerkowanie z przerwami między "szarpnięciami" ok. 2-3sekundy :)

post-58942-0-65337300-1443466193_thumb.jpg

• Like 14

Dzisiejszy 90+ na muchę. Ryba najpierw po intensywnym holu spięła się, po czym dałem jej pół godziny przerwy,zmieniłem muchę i w 3 rzucie wyjąłem ją z tego miejsca, w którym ją zgubiłem wczesniej.  Wędka w 9 klasie, linka pływająca Rio OB,  plus streamer w kolorze czarno fioletowym.

post-55218-0-59034400-1443967020_thumb.jpg

• Like 35

Gratki Józek fajnego zebacza!

Nie pisalem wcześniej żeby nie spamowac niepotrzebnie.

Monk gratulacje dla żony! Coś pięknego! Fajnie mieć wedkujaca żonę, to skarb!

U mnie ostatnie 3 wypady kiepsko strasznie. Można powiedzieć że prawie na zero.

Taka tam 90-tka pocieszenia.

post-49629-0-13047400-1444113458_thumb.jpeg

Pozdr

M

• Like 14

Wysypało ładnymi zębatymi - gratuluję!!

U mnie na sportowo, prawie UrbanFishing. W oczekiwaniu na prom powrotny do PL, dwa 80+ w przeciągu godziny na lekko przy okoniowaniu....zabawa była przednia B)

Sprzętowo:

MHX SJ9000-2 by HubRods

Daiwa Certate 2500

Plecionka 8lb YGK G-Soul

Kopytko Kongera Killer Shadow na 12 gramach

post-53156-0-30092800-1444138633_thumb.jpg

post-53156-0-67677300-1444138640_thumb.jpg

Pozdrawiam,

malcz

• Like 22