Skocz do zawartości

Szczupaki 2015

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie takie obciążenie dużej gumy o tej porze roku jest zapewne tajemnicą skutecznego wędkowania  :)

Gratuluję

Tak - o tej porze roku taka improwizacja (balet) w prowadzenia dużej lekkiej przynęty jest skuteczna.Zależy to od danego łowiska i jego specyfiki.

Na jeziorach typu sielawowego o znacznej głębokości raczej trudno o takie łowienie,choć można próbować. Także na każdych innych .A szczególnie gdy pierwsze przymrozki "zetną" przybrzeżną warstwę wody bardzo cienką warstwą lodu (takie nic,przezroczysty"kryształek").  I jak wrzucimy przynętę to pęka. A często się zdarza że te grubasy wyłażą sobie na żer w partie przybrzeżne jak tylko słoneczko lekko podniesie temperaturę. Tylko,aby to wypróbować jest jeden mały niuans, trzeba właśnie w tym bardzo krótkim momencie gdy to się dzieje być na rybach  ;) .

Pozdrawiam 

Józef Leśniak

• Like 1

Pogoda paskudna ale coś udało się wydłubać.

Branie bardzo delikatne,zresztą widać jak jest zapięty.

Fotka słaba,ale przy takiej pogodzie ciężko zrobić dobre foto :)

Przynęta znana i lubiana- Relax 6" na 10 gramach.

fajnie wygląda:)  wypasiona sztuka.    Gratulacje, tym bardziej, że szczupaki koło Krakowa bardzo słabo żerowały,   ja łowiłem na żwirowni 3,5 godz. bez brania dziś

U mnie dziś chłodno,ale słonecznie, z lekkim wietrzykiem. Woda 4st,mamuśki wyszły się troszkę poopalać, brały na 2-3m wodzie, tak jak koledzy wyżej wszystko na gume na lekko,z tym ze w moim przypadku nie chciały gryźć nic dużego,tylko shaker 4''. Probowałem wahadełkiem,wobkiem, jerkiem i nic. Kilka rzutów shakerem na główce 10gr i od razu były efekty. Większość w przedziale 80-85 ale trafiła się tez jedna 94cm piękna spasiona. Ryby w doskonalej kondycji, bardzo waleczne.

4fee69ec7854c6bemed.jpg

3b14a84ebf4c7d5cmed.jpg

Pozdrawiam Darek

• Like 25

Darek, cholera, przez Ciebie odpaliłem Flaszeczkę, którą miałem zachomikowaną na Święta....

Ale warto...

Szczere gratulacje. Słuchaj, a u Ciebie kiedyś te wody pokrywają się lodem....hmmmm?

Pozdrawiam serdecznie.

Alek

Pokrywaja jak najbardziej, ale nie każdego roku. Osobiście wolał bym by jezioro pozostało w takim stanie jakim jest obecnie przez całą zimę:)

• Like 1

Byłem dzisiaj przed pracą trochę porzucać na pobliskim kanale i przydarzyła mi się dziwna sytuacja... Łowiłem na jakąś tam gumę i podczas opadu miałem normalne branie nawet dość mocne, zaciąłem i wyciągnąłem szczupaczka na oko z 40 cm zaciętego pośrodku brzucha wyczepiłem biedaka w wodzie, na szczęście łowię bez zadziorów więc nie było problemu jednak kiszki mu pewnie poharatało :/ I teraz tak się zastanawiam jak to możliwe... Nie trafił w przynętę czy jak....

Wow, Maciek jak za dawnych lat :)  mam pytanie o Svartzonkera bo nie widze wyrażnie na zdjęciu - czy guma jest uzbrojona na małej głowce jigowej czy tylko na wkeconej sprężynie ? A jeśli to drugie, to czy nie traciła stabilności podczas prowadzenia ?

Tak jak koledzy pisali, to jerk z gumowym ogonem. :)