Skocz do zawartości

Patelnia ceramiczna.

gorgol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie do tych co lubią gotowac,amatorsko,zawodowo,chłopy chciałem kupic jakąś dobrą patelnie,cyba ceramiczną,bo teflon teraz podobno to zułooo..

Przerabiałem,jakies tanie marketowe modele,i przetrwały po kilka miesięcy i ich własciwosci,nieprzywierania sie straciły.

Smigam na siłownie,i nonstop idzie u mnie 6posiłkow dziennie,sam drób(głownie) filety,ryby,jaja,wzrywa z patelni,wieć bywa tak ,patelnia ma naprawdę co robic w ciągu dnia.

Polećcie jakis dobry sprawdzony model,na którym po każdym uzyciu,nie bede zostawiał cześci posiłków bo przywarły.Preferowane smarznie na tłuszczach(zdrowych :) ) i na palniku GAZOWYM.

idz do ikei i kup najciezsza patelnie metalowa w asortymencie, taka z powloka anty, bez roznicy jak to cos anty sie obecnie wabi, wazne jest zeby miala grube dno i nadawala sie do smazenia steakow, czyli przy bardzo wysokich temp. ... za rok czy poltora i tak zmienisz na nowa ... wazne jest, zeby przed smazeniem najpierw taka patelnie rozgrzac do temperatury, w ktorej chcesz gotowac a pozniej daj na nia kilka kropli dobrego oleju, przetrzyj cale wnetrze papierem kuchennym i dopiero teraz zaczynaj smazyc ... bon appetit

• Like 1

A ja właśnie kupiłem na test patelnie która teraz jest w Carrefour za punkty dostępna. Powłoka tytanowa i gwarancja 10 lat. Jest jak na razie super. Jak popatrzysz w necie napewno znajdziesz . Wcześniej miałem chyba 4 lata tefal. Trochę kosztowała ale warto było. I używamy tez często patelni do podobnych celów ...

Smigam na siłownie,i nonstop idzie u mnie 6posiłkow dziennie,sam drób(głownie) filety,ryby,jaja,wzrywa z patelni,wieć bywa tak ,patelnia ma naprawdę co robic w ciągu dnia.

Sześć smażonych posiłków dziennie :huh:

Zainwestuj w parowar, bo długo nie pociągniesz ;)  :D

• Like 3

Bartku, słowo patelnia nie musi kojarzyć się z niezdrowym jedzeniem. Sam robię na niej drób czy jarzyny bez dodatków tłuszczów i są super smacznie.

Edytowane przez volkswagen

Z parowara to jak bys troty jadł,albo kore,dziekuje wole patelaszkę.

Rano jajecznica,a potem 5posiłkow 250gr fileta,brokuły,ryz,na oliwie,oleju kokosowym,i to nie zdrowo???

Edytowane przez gorgol

Mam nadzieje, ze owe nięszczęsne kurczaki czy inny drób, które pożerasz w takich ilościach to z własnego chowu, bądź pewnego źrodła. Inaczej to może nie wzrost masy mięśniowej na klacie, a po prostu ....cycki juz rosną ;)

U.

P.S.: A bardziej serio. Sa nawet wegańskie diety dla ćwiczących na silowni, gwarantujące odpowiednie rezultaty ćwiczeń. 

Panowie,nie odchodzmy od tematu,co jest szkodliwe,co lepiej,bo w tym temacie to jestem ogarniety i to zdrowo,a cycki mam spore,to fakt..na 108kg wagi i 81cm w pasie to i cyc musi byc.

Vegańska dieta i siłownia,spróbuj,jeśc wegetariańskie dania,gdzie podstawa sa białka roslinne,idz do pracy na budowe na 10godz i cwicz 4 razy w tyg ,typowo na mase,i przeplataj w tym jeszcze splity z crossfitu.Dziekuje zjem niezdrową kurę,za białko sojowe,i z pszenicy za darmo nie chce.

Tylko o patelniach...

• Like 2

Dzieki mam wok-a,nie tak dużego,ale jest,i uzywam go tylko do warzyw lub wołowine z makaronem,i to gdy przygotowuje ich spora ilosc,gdy np wiem ze nie bedzie mnie w domu kilkanascie godz,,a potrzebuje cos typowo do smarzenia.dobrą patelnię.

Gorgol,

Jeśli chcesz mieć naprawdę dobrą patelnię, która Ciebie przeżyje, to nie patrz na nowoczesne wynalazki, tylko poszukaj patelni żeliwnej.

Na początku wymaga zahartowania oraz do czyszczenia nie wolno używać wody (zamiast tego metalowy czyścik, sól, olej, papierowy ręcznik), to im dłużej jej będziesz używał, to będzie coraz lepsza. To wszystko jest do ogarnięcia. Jeśli Ci nie będzie pasowało czyste żeliwo, to można poszukać wersji żeliwnej pokrytej emalią.

Patelnia żeliwna jest ciężka (moja waży 4 kg), równomiernie i szybko się nagrzewa, można ją umieszać w piekarniku.

To najlepsze rozwiązanie do perfekcyjnych steków. Oczywiście trzeba zakupić wysezonowaną wołowinę z bydła rasy mięsnej, ale o tym można poświęcić osobny wątek.

Z dostępnych na rynku, mogę polecić Ci produkty firmy Berghoff. A tu link pokazujący jak obchodzić się z patelnią żeliwną i jak usmażyć steka.

Smacznego ;)

Pozdrawiam,

Waldi

• Like 2

Swego czasu można było spotkać Cyganów, którzy sprzedawali piękne, ręcznie kute patelnie stalowe. Oczywiście mają poważną wadę - rdzewieją. Myślę jednak, że przy Twoim, intensywnym użytkowaniu, to nie jest problem. Po zakończeniu smażenia wystarczy umyć, przetrzeć olejem i po kłopocie. Taka patelenka posłuży kilkadziesiąt lat, polecam. Romowie jeszcze kręcą się po naszym kraju.  :D