Skocz do zawartości

Shimano BeastMaster

Tadeusz67

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Doświadczonych poproszę o opinie. Czy to dobry wybór? Shimano Beast Master Sera AX cw.5-20g  dł.270cm. czarny blank chyba stara seria, stan bdb- cena 250zł,tyle wiem od sprzdającego. Będę łowił na rzece Narwi i Biebrzy przeważnie szczupak.Mile widziane podpowiedzi użytkowników tego kija.POZDRAWIAM  Tadeusz

• Like 1

Piotrze. Taki ciężki czy solidny?

W sumie jedno i drugie. Seria sporo cięższa niż CX (BX nie znam) kije z wolną akcją i bardzo solidne. Mój np. nijak się ma do zadeklarowanej masy wyrzutowej, jest zaniżona. Może Shimano wyszło z założenia, że musi być w ofercie coś co nazywa się ultra light. 

Do doświadczonych to mi daleko, ale coś tam podpowiem bo miałem ten model.

Kij, tak jak koledzy wspomnieli to trwała konstrukcja.

Mięsisty, spolegliwy krowi ogon...

Rybke wyciągnie za tzw ,,skórkę"

Z takim c.w. moim zdaniem na Narew to nada się pod klenia-jazia stosując woblerki nie większe jak 5cm- nie wliczam tych SDR bo pod nimi kij bardzo się poddawał i traciło się komfort łowienia.

Innymi wabiami nie łowiłem.

Co do ceny... To taka ,,normalka"

Ani drogo ani tanio.

AX miał blanki z tych typu uderz i pozamiataj a potem idź tym łowić , bardzo wytrzymałe - najmocniejsza seria.Co do samego CW 5-20 to bardzo na lekko jednak, lepszy byłby 10-30 lub 15-40 .Ten 5-20 to o ile pamiętam kluska trochę, dla mnie nie pasuje ten kij pod rzecznego szczupaka wogóle.Nie o CW chodzi bo kij pewnie miotnie 30 g , ale w nurcie może go mocno giąć już.

Waga tego kija wg. opisu to 220g

Z tego co kojarzę to mój 270 15-40 ważył 222 lub 218 g dlatego trochę dziwny ten opis, ale mogę się mylić.

Edytowane przez Szymon82

Tak, moje spostrzeżenia dotyczą wersji z cw 5-20.

Tak jak wspomniałem i jak kolega @Szymon82 określił- da się nim i 30gramami cisnąć...ale co dalej jak taki wabik wpadnie do wody, co wtedy???

Odczucia będą jak przy holu rybki, stracisz komfort łowienia.

Chyba, że chcesz oprócz sztuki wędkarskiej, poćwiczyć bajcepsy, nadgarstek, mięśnie dwugłowe palców... ;-)

Tak, moje spostrzeżenia dotyczą wersji z cw 5-20.

Tak jak wspomniałem i jak kolega @Szymon82 określił- da się nim i 30gramami cisnąć...ale co dalej jak taki wabik wpadnie do wody, co wtedy???

Odczucia będą jak przy holu rybki, stracisz komfort łowienia.

Chyba, że chcesz oprócz sztuki wędkarskiej, poćwiczyć bajcepsy, nadgarstek, mięśnie dwugłowe palców... ;-)

W palcach nie ma mięśni dwugłowych. Są; Dwugłowy ramienia, dwugłowy uda i dwugłowy łydki. :ph34r:

Edytowane przez homax

Jeśli celujesz akurat w Shimano Beastmaster to polecę Ci serię BX.

Łatwiejsza w upolowaniu.

Nie jest tak kluchowaty jak AX, ale pancerność zachował swojego poprzednika.

Posiadam wersję o cw 7-21.

W nim także wyrzut jest przeszacowany, jednak łowi się nim bardziej komfortowo jak AX-em.

Akcja bardziej szczytowa, pod obciążeniem przechodzi w pełną parabole.

Jedyne co mnie osobiście drażni w kijach Shimano to długi dolnik.

Cenowo za używkę to podobnie, a nawet myślę, że taniej jak za serię AX.

Ja za nówkę sztuke na gwarancji, 3 lata temu dałem 340zł.

Za wersję BX o cw 10-30, nowy na gwarancji krzyczą 320zł.

Edytowane przez Arek X

• 2 miesiące temu...

Witam , szukam informacji a bardziej pomocy w wyborze - którą wersję BM DX wybrać. Używany będzie do łowienia w Warcie na woblery 8-10cm głęboko schodzące . Wersje które biorę po uwagę to : SBMDX27H i SBMDX27XH . Który Waszym zdaniem będzie lepszy do prowadzenia ww woblerów ? Generalnie Invader 9 i podobne. 

Edytowane przez DawidGno

Niby tak, nie wiem - dla mnie za grubo pod te ryby na Warcie nawet gramaturą do 50 g ... a sumy to inna bajka . Co z tego , że kij będzie mocny jak linka słaba.Chyba, że minimum 30 LB Strena SonicBraid zakładasz, ale jak to ma się do boleni ? Osobiście jak już to bym wziął tego MH czyli do 40 g a na 100 % nie do 100 gramów.

• 2 miesiące temu...