Skocz do zawartości

Shimano BeastMaster

Tadeusz67

Rekomendowane odpowiedzi

No to jestem spokojny, że zakup udany (przynajmniej model). Jaki będzie realny stan, zobaczymy za parę dni ;) Myślę, że pasta polerska, szpachla i papier ścierny do korka przywróci mu dawny blask ;)

A jak choć trochę podpasuje, to może pomyśle o zdjęciu lakieru i nowym uzbrojeniu.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Żbiku

@godski,ale pięknie zachowane kijki ... pozazdrościć .

Niestety. Tego SBM270MH sprzedałem dawno temu. Zdjęcie z archiwum. Ale oprócz tego Ax-a ze zdjęcia mam jeszcze BX-a do 80 gramów i AX-a do 200...

I jeszcze BX 240ML się przyplątał.

Edytowane przez godski

Nie ma takich do 80g, a ten do 200 to chyba AX Boat

SHIMANO BEASTMASTER AX SILURUS 2.7/3.0 200g

Za około 5 stówek mozna jeszcze kupić. Może jak na Ebro się kiedyś wybiorę to się przyda.

A jak nie to lokata kapitału jak znalazł  ;)

Edytowane przez godski

Może zbytnio się nie znam ale postawił bym że to model Shimano Beastmaster XH poprzednik AX. ;)

XH -Extra Heavy czyli moc - masz takie oznaczenia na Catanach, Techniumach , Speedmasterach i chyba wszystkich Shimano

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Hubert, też mam takowego do przezbrojenia.

Wersja 3m, 10-30g.

Jakí może być realny wyrzut tego kijka, co by dźwignął w rzecznym nurcie?

Ja właśnie taki sam przerabiam, tylko 2,7m, jeszcze nad wodą nie był, ale 21-24 gramy to max, i kijek pod żelazo i wobki, raczej nie pod gumę.

Będzie boleniowa katapulta.

Ja też żałuje, że kilka lat temu pozbyłem się BM 270MH 15-40.

Ale wpadł niedawno oczko lżejszy brat, który czeka na przezbrojenie.

Żbiku, te stare konstrukcje Shimano po przezbrojeniu to kapitalne kijki.

Ostatnio od Pana Józka wróciły do mnie po ,,resocjalizacji"

Hyperloop AX 270ML i Solstace SSO 300MH, wystarczyło zmienić przelotki i skrócić dolniki.

Poprawiła się czułość, akcja, ugięcie, nie są już tak spolegliwe, szybciej gasną.

A waga... Wg mnie moc i już legendarna niezniszczalność skądś musi się brać.

Poza tym jesteśmy facetami czy miętkimi kluchami?:-)

Ważne by kij był dobrze wyważony.

Fotka z wspólnego leżakowania i ugięcie Hyperloopa.

post-50961-0-05583000-1420443568_thumb.jpg

post-50961-0-86965600-1420443586_thumb.jpg

post-50961-0-72414700-1420443599_thumb.jpg

post-50961-0-40001300-1420443608_thumb.jpg

post-50961-0-38171000-1420443616_thumb.jpg

post-50961-0-14367800-1420443625_thumb.jpg

Edytowane przez Arek X
  • Like 2

Ja jestem w trakcie całkowitego przerabiania Diaflasha EX 270 5-20g. Dostanie całkowicie nową rękojeść, uchwyt i przelotki.

Mam też Technium BX 240 15-40g, który mi bardzo pasuje, jedynie co to muszę wymienić omotkę w przelotce startowej, bo przeraźliwie klika... Również myślę o nowym spacingu do niego.

Porzucam trochę tym Beastmasterem i może też oddam go do skrobania i nowego spacingu.

Arku, skracałeś dolnik bez zmiany położenia uchwytu? Nie przeszkadza Ci niesymetryczność elementów?

Panowie, a jak jest ze zdejmowaniem przelotek z blanku Bestmasterów?

Z tego co mi się kołacze we łbie, to reklamowano je jako "wkomponowane w strukturę blanku" czy też "stanowiące monolit z blankiem"..... coś w ten deseń.

Czy to wina starczej fantazji pamięci, czy też to był  bełkot marketingowy??

Arku, skracałeś dolnik bez zmiany położenia uchwytu? Nie przeszkadza Ci niesymetryczność elementów?

To samo pytanie zadał mi pan Józek jak powiedziałem co i jak.

W żadnym wypadku mi to nie przeszkadza.

Kije po łowieniu chowam w pokrowiec i wstawiam w stojak.

A podczas transportu czy długość składów jest równa czy nie to i tak trzeba troche uważać by czymś nie przygnieść.

Mi bardzo podobają się uchwyty Shimano, dlatego zależy mi by pozostały nietknięte.

Jedynie foregrip tak jak w Hyperloopie- masakrycznie długaśny, został skrócony by tak w miare proporcjonalnie wyglądał w porównaniu z reargripem.

W jego miejsce poszedł uchwyt na wabia i ciut dłuższa dolna omotka na nim.

Końcówka dolnika odpowiednio dociążona by wyważyć kije i np przy Solstace- dolnik ucięty 11cm- trza było dać ok 60g ołowiu by kij był idealnie wyważony z Ultegrą 6000.

Co do przelotek to założone w obu Forecast Batson a na szczyt SiC.

I pasują do tych kijachów wg mnie idealnie.

Edytowane przez Arek X

Panowie, a jak jest ze zdejmowaniem przelotek z blanku Bestmasterów?

Z tego co mi się kołacze we łbie, to reklamowano je jako "wkomponowane w strukturę blanku" czy też "stanowiące monolit z blankiem"..... coś w ten deseń.

Czy to wina starczej fantazji pamięci, czy też to był  bełkot marketingowy??

W pierwszej serii (tej na pierwszej fotce w wątku) i w kolejnej AX omotki zrobione są z jakiejś maty węglowej, nie są wkomponowane w blank. Podobno schodzi to bezproblemowo. Pozostałe serie, czyli BX, CX, DX mają już standardowe omotki z nici.

Edytowane przez Pumba

Ten przerabiany to mój (identyko jak ten z fotki)  i to jest pierwszy wypust Beastmastera jeszcze przed opisami AX, BX itd. Kijek ze świetnym blankiem dramatycznie długim dolnikiem. Przeszacowany o jakieś 5-7g realnie do 25 +-. Genaralnie za 250 to dla samego blanku warto...

A to sorry za dezinformacje,  Mam takiego ax od 50 100 dlatego zasugerowałem ze powinien mieć przelotki na podwójnych stopkach.

pozdrawiam

A to sorry za dezinformacje,  Mam takiego ax od 50 100 dlatego zasugerowałem ze powinien mieć przelotki na podwójnych stopkach.

pozdrawiam

Tak przy okazji, ile waży ten sumowy AX? To model z dopalaczem + 30 cm w trzech składach?