Skocz do zawartości

Shimano BeastMaster

Tadeusz67

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam jeszcze raz :) Panowie jak wygląda CW realnie w BM Ax i BX 10-30 a jak w tych samych seriach 14-40. Chciałbym już na przyszły sezon wyszykować przez zimę zestaw na szczupaki :) Przynęty to głównie gumy powiedzmy od 9cm do 15-20cm i jerki wagowo max 40-50g... Z góry dzięki za pomoc... :)

Pozdrawiam 

Tak naprawdę to beastmaster nie nadaje się do energicznego prowadzenia jerków. Zbyt wolny i spolegliwy. Da się ale to nie jest to.

• Like 1

Dokładnie uważam tak samo jak kolega godski.

Co do cw, to nie znam serii AX i BX, ale przynajmniej w serii EX, wersja do 40gr dla przynęt, które wymienił kolega Ocyk, to minimum (wydaje mi się nawet, że będzie zbyt słaby). Ja po kilku wypadach nad wodę z Ex-em do 40gram mam straszne mieszane uczucia. Kijek przez swoją spolegliwość nie daje zbyt wielkich możliwości przy prowadzeniu przynęty, jednak hole są piękne. Narazie największy szczupak, który go testował miał grube 63cm i beastmaster już przy nim giął się praktycznie po dolnik. Ryba ta była zapięta na jednym grocie kotwicy i podczas walki kilka razy wyskakiwała z wody, a mimo to się nie spieła. Wyjąłem na niego też np. okonia 36cm, zapiętego również na jednym grocie kotwicy, na zewnątrz pyska, dosłownie za skórkę, to niewiarygodne, że nie spadł (frajda z holu też była). Kupiłem go po tym jak zaliczyłem 8 spinek szczupaków z rzędu na sztywnym kiju. Łowiąc nim wszystko wyjęte, także chyba po prostu coś za coś:)

Edytowane przez zibbi

Zapytam jeszcze raz :) Panowie jak wygląda CW realnie w BM Ax i BX 10-30 a jak w tych samych seriach 14-40. Chciałbym już na przyszły sezon wyszykować przez zimę zestaw na szczupaki :) Przynęty to głównie gumy powiedzmy od 9cm do 15-20cm i jerki wagowo max 40-50g... Z góry dzięki za pomoc... :)

Pozdrawiam 

Obie serie cechują się tym, że możesz powiesić sporo więcej niż napisał producent. Mam BMa z pierwszej serii do 30 g (właściwie AX nie różni się od niego niczym oprócz wyglądu) i 50 g lata z niego jak złoto. Ta wędka to taki "mięsny bat", jak to napisał kiedyś @hasior. Seria BX jest trochę szybsza, zdecydowanie lepiej nadaje się pod gumy szczupakowe niż AX. Miałem wersję do 50 g, zdarzało mi się przeciążać go dwukrotnie i wszystko działało. Tak jak poprzednicy napisali, do jerków będzie słabo, do gum trochę lepiej ale do takiego wolnego szczupakowego bujania, o ostrym sandaczowym podbiciu można zapomnieć.

• Like 2

Tymczasem taka stuacja. Jestem dziś na rybach. Po którymś z rzędu rzucie przynęta wchodzi w mięki zaczep (jakieś zielsko). Próbuję wyszarpać. Wędka nie jest jakoś mocno wygięta, zresztą kołowrotek przy pociągnięciach oddaje linkę, klasyczny zaczep. Nagle trach. Część szczytowa pęka w połowie. Przyznam, że jestem mocno zaskoczony. Łowiłem różnymi wędkami Shimano w tym seriami teoretycznie gorszymi (Catana) i nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Wędka Shimano Beastmaster CX 240 ML. 

post-52418-0-67643100-1507285127_thumb.jpg

Pozdrawiam 

Przy takich przynętach jak podajesz celowałbym w tego do 40g. Ten do 30g będzie zbyt delikatny. Łowię AX'em do 40 g i gumy w okolicach 20 cm to już max. Zresztą taki herring shad 19 cm to już 45 g + główka a z moich doświadczeń wynika, że 7 g to minimum jakie założyć trzeba aby guma pracowała.  

Tymczasem taka stuacja. Jestem dziś na rybach. Po którymś z rzędu rzucie przynęta wchodzi w mięki zaczep (jakieś zielsko). Próbuję wyszarpać. Wędka nie jest jakoś mocno wygięta, zresztą kołowrotek przy pociągnięciach oddaje linkę, klasyczny zaczep. Nagle trach. Część szczytowa pęka w połowie. Przyznam, że jestem mocno zaskoczony. Łowiłem różnymi wędkami Shimano w tym seriami teoretycznie gorszymi (Catana) i nigdy nie miałem takiej sytuacji.

Wędka Shimano Beastmaster CX 240 ML. 

Beast Master CX to już nie jest to co AX i BX.    BM CX ma o wiele cieńsze ścianki blanku w porównaniu do wcześniejszych modeli,co nie wyklucza tego wędziska   z użytkowania.Problem jest tylko jeden - należyte obchodzenie się.

Zwykły zaczep i "trach" złamało się ;) . Przy takim zaczepie jak pan to opisuje to raczej przelotka nie wygina się w drugą stronę. Musiało być coś więcej.   Przerobiłem i kleiłem w swoim życiu dużo połamańców (nigdy nie trafił mi się BM),i coś na ten temat wiem. Czaruje pan z tym zaczepem.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 2

Beast Master CX to już nie jest to co AX i BX.    BM CX ma o wiele cieńsze ścianki blanku w porównaniu do wcześniejszych modeli,co nie wyklucza tego wędziska   z użytkowania.Problem jest tylko jeden - należyte obchodzenie się.

Zwykły zaczep i "trach" złamało się ;) . Przy takim zaczepie jak pan to opisuje to raczej przelotka nie wygina się w drugą stronę. Musiało być coś więcej.   Przerobiłem i kleiłem w swoim życiu dużo połamańców (nigdy nie trafił mi się BM),i coś na ten temat wiem. Czaruje pan z tym zaczepem.

Mogło się tak stać Panie Józefie,jeśli kij był bardziej w pozycji godziny 12-tej,to przy pęknięciu nastąpił chwilowy luz i mimowolne szarpnięcie,przez co przelotka "wzięła" na siebie siłę odrzutu kija do tyłu wyginając się,ale to tylko teoria.

Edytowane przez CM Punk

. Przy takim zaczepie jak pan to opisuje to raczej przelotka nie wygina się w drugą stronę. Musiało być coś więcej.   Przerobiłem i kleiłem w swoim życiu dużo połamańców (nigdy nie trafił mi się BM),i coś na ten temat wiem. Czaruje pan z tym zaczepem.

To był zaczep. Przecież na kolanie nie złamałem a wędki potrafię użytkować w sposób prawidłowy. Poprostu trafiłem na badziew który nie wytrzymał. Nie jestem z tych co będą teraz obsmarowywać Shimano ale złapałem mocne ograniczenie zaufania do tej serii.

To był zaczep. Przecież na kolanie nie złamałem a wędki potrafię użytkować w sposób prawidłowy. Poprostu trafiłem na badziew który nie wytrzymał. Nie jestem z tych co będą teraz obsmarowywać Shimano ale złapałem mocne ograniczenie zaufania do tej serii.

Dlatego tym bardziej warto doceniać "klasyki" z pierwszych 2-3 serii,to mocne kije.

• Like 4

Pozdrawiam 

Przy zakupie AX240M czyli do 30g miałem możliwość porównać kijek mocniejszy  AX240MH do 40g i powiem szczerze że nie widziałem różnicy podczas przeginania kijka tzn dwóch na raz. Uginały się tak samo, grubość blanku była taka sama jedyna różnica między nimi to przelotki dwustopkowe w tym mocniejszym.

Jak dla mnie slider 10s czy gumy 15cm to górna bezpieczna granica tego kija podczas wyrzutu, czyli jakieś 50g. Hering 16cm z 7g tez fajnie lata.

Edytowane przez Wesol
  • Like 1

Pytanie, którego EX wybrać ? Długość to 2,4m ale czy MH czy H (14-40g czy 20-50g)

Będę łowił z brzegu na wodzie stojącej (stare żwirownie)
, przynęty jakich będę używał to w 80% gumy 20% obrotówki i
woblery. Gumy 5-7cali . Obciążenie do nich w granicach 5-15g . Woblery ze sterem (max 12cm) i
czasem jakiś mniejszy jerk, obrotówki 4-5 typu comet.
Kij na szczupłego oczywiście.

Edytowane przez nalewator

• 2 miesiące temu...

Interesuje mnie wędzisko Beastmaster z serii EX 2,10 10-30g. Szukam kija na łódkę, który by głęboko giął się pod rybą, ktoś może używa wędki z tej serii w tym ciężarze wyrzutowym i powie mi jaki jest realny cw. Używam głównie gum do 12cm z główkami od 7 do 12 gram. Zastanawiam się też nad kupnem tej samej wędki tyle, że w długości 2,70 do połowów z brzegu, jak sprawa wygląda z jego wyważeniem, czy nie leci mocno do przodu.

Prewwit, ja mam 240cm do 40gram i tą wersję bym Ci polecił. Sam długo wahałem się czy wersja do 30 czy 40gram, kupiłem do 40 i teraz będę zamieniał na tą do 50gram. Wersję do 40gram szczupak na sześciedziąt parę centymetrów gnie do dolnika . Jakby co będę sprzedawał swojego, a kijek w stanie idealnym.

PS: ja lubię mieć trochę mocy aby poanimować przynętę i jak dla mnie guma 12cm i 12gram to max co daje konfort przy prowadzeniu gumy tym kijem, choć oczywiście można rzucić więcej

Edytowane przez zibbi

Jak prześledzisz wątek to zobaczysz, że a) to nie są typowe kije do gum B) Beastmastery mają raczej zaniżone CW, a w szególności wcześniejsze wypusty. Co nie zmienija faktu, że EX to już odchudzony wędka.  

Właśnie ten wątek nakierował mnie na tą wędkę, która nie jest za szybka i takie mi odpowiadają. Znalazłem recenzję wędki z serii DX 210 10-30 http://www.orybach.pl/17043.htm i tutaj recenzent napisał, że używał do niej przynęt z główką 30g i kopytem 3 cale. To teraz już nie wiem czy brać wędkę do 30 czy 40gram.