princeof Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Ex 240 14-40. Od środka stopki do końca 33,5 cm.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitpno Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 (edytowane) Panowie szukam informacji o wersji BX 240cm 20-50g. Rzucam gumami od 12 cm do jerków i woblerów ok 60g. Mialem mpp2 20-60 i do jest jerków ok, ale brań na gumach 12 cm i główkach 5g praktycznie nie czułem. Brać to czy wersje AX 300cm 20-50g? Głownie łowie z brzegu, ale zdarzają się miejsca z drzewami i czasem łódka. Podpowiecie coś proszę? I drugie pytanie czy warte są swojej ceny (450-500) czy lepiej do takiego szczupakowania wziąć coś nowego ze sklepu. Edytowane 28 Maja 2021 przez Pitpno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 A to dziwne, miałem chwilowo mpp2 221 20-60 w spinie i pierwsze wrażenie -sztywna pała. Po pierwszym króciaku przemówił do mnie Zachciało się casta i zamieniłem się na model do 80g i też każde puknięcie czuje na kiju. W tym roku biednie u mnie ze szczupakiem i jedynie parę króciaków na duże jak dla mnie gumy i jak już coś wetnę to rybe trzyma! Gorzej właśnie z tym wcięciem maluchów bo to za ogon to między kotwice trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Panowie szukam informacji o wersji BX 240cm 20-50g. Rzucam gumami od 12 cm do jerków i woblerów ok 60g. Mialem mpp2 20-60 i do jest jerków ok, ale brań na gumach 12 cm i główkach 5g praktycznie nie czułem. Brać to czy wersje AX 300cm 20-50g? Głownie łowie z brzegu, ale zdarzają się miejsca z drzewami i czasem łódka. Podpowiecie coś proszę? I drugie pytanie czy warte są swojej ceny (450-500) czy lepiej do takiego szczupakowania wziąć coś nowego ze sklepu.Jak z brzegu i z łodzi ma działać to weź 275. Kompromisowo. Bo zwłaszcza 3m z łodzi to trochę niekomfortowo. Np taki BX275 do 50g..Piękna rzecz! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Witam.Jestem "szczęśliwym" posiadaczem bm bx 270 20-50g. Wiec tak, opad 12cm gumy na 5g główce bedzie slabo widoczny, czyba że z bliska i w bezwietrzną pogodę. Jerków i wobów 60gramowych dynamicznie nie rzucisz. Da się ale z wyczuciem. Wg mojej subiektywnej opinii nie jest ten kij wart 450-500 złociszy. Mam też bm ax 3,0-3,3m 20-50g travel. Inna praca, wolniejszy, cieższy, mocniejszy blank, tym 60g ta można rzucać "ile sił" w rękach. 2 minusy- ciężki (ale to coś za coś,) i długi dolnik. Więcej o "walorach" użytkowych bx'a 270 do 50g może napisać kolega z postu powyżej Jak dobrze pamiętam, to na ten kij wyjąl 3-4 mamuśki 100cm +, największa jak mnie pamięć nie myli miała 110cm.. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez Blue 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Marcin. Ty go (BX270 do 50g) nie lubisz. A mi bardzo pasuje. Świetne ładowanie przy rzucie. Świetna amortyzacja, praktycznie całym blankiem przy większej rybie, Stosunkowo lekki, stosunkowo szybki. Nie za drogi - nie strach pójść w sajgon. Uchwyt wygodny i czuły. Tworzy świetnie wyważone narzędzie z kołowrotkiem 350 - 400g. Szczytową przelotkę tylko wymienić dla zasady bo te oryginalne to nie wiadomo co to jest.Oczywiście to jest kij do grubego łowienia, normalnych ryb. A nie sandaczyków na wyrybionych wodach gdzie atakują z siłą uklejki i trzeba mieć kij z sensorami żeby coś poczuć..Dlatego też stacjonuje on u ciebie.. U mnie ten do 40g. A i tak rzadko bywa nad wodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 To nie tak że nie lubię tego kija, poprostu ostatnio wolę okoniowe łowienie. A duży szczupak na cieżko to tak od czasu do czasu. I wg mojej subiektywnej opinii to za 500 złociszy można coś fajniejszego używanego kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Sprawdzi się ten nowy BM 7-28 do nocnego łowienia na woblery i opadu 15-20g? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 A do dziennego? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 W dzień to się pracuje na godne życie swojego kota ???? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer zander Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Dzień dobry poszukuje beastmaster SBMBX21HKtokolwiek widział ktokolwiek wie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Mam super stan, ale xh. Do czego Ci ten kij jeśli nie tajemnica ? Jest specyficzny.. przeszacowany moim zdaniem, choć zacny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Na ryby może......? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer zander Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Perełka to nie jest. Po prostu się przyzwyczaiłem, a ja nie lubię zmian. Mam wersję dx i ta mi już tak nie leży w łapcie a bx złamałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Shimano Beastmaster FX Spinning - 3,00m 21-56g będzie odpowiedni pod troć z rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitpno Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Potrzebuje wędki z parabolą, szczupak na lekko i lekki trolling woblerami sandaczowymi. Zależy mi na amortyzacji, nie chce sztywnej pały. Czy 2.70 7-28 będzie Ok, czy brać wersje 5-21? Nie chce krótszej wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Sprawdź ile ważą najcięższe przynęty którymi będziesz łowił i masz odpowiedź na swoje pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Sprawdź ile ważą najcięższe przynęty którymi będziesz łowił i masz odpowiedź na swoje pytanie.Nie. Jeśli trolling, to patrzysz na opór który stawia przynęta w wodzie. Wrzuć do wody gumę na 5 gramowej głowce. W sumie 10g. Wrzuć percha sdr ważącego też 10g. Pytanie też której generacji beastmaster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Potrzebuje wędki z parabolą, szczupak na lekko i lekki trolling woblerami sandaczowymi. Zależy mi na amortyzacji, nie chce sztywnej pały. Czy 2.70 7-28 będzie Ok, czy brać wersje 5-21? Nie chce krótszej wędki.polece Ci 240cm 10-30 lub 240 do 40g to z pierwszego wypustu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
princeof Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Cześć, Szukam kija nieszybkiego, który ładnie się gnie ale który też potrafi zaciąć. Przynęty jakie chcę stosować to cannibal 10 i 12,5cm na główkach 5g (czyli wsumie 14-25g) i nieduże wahadła 14-18g. Myślę o Beastmasterze EX 240 10-30g. Gumy będę prowadził jednostajnie w toni, nie szukam kija do łowienie z opadu. Czy ten kij się nada? Czytałem powyżej opinie o wersji do 40g że jest podobno miękka i dlatego więc mam obawy co do wersji 30g. Czy ten kij sobie poradzi z zacinaniem szczupaków na gumy, czy nie będzie za miękki? Może ktoś tu na forum miał doświadczenie z tym patykiem i może podpowiedzieć? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrN Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Cześćmam i polecam Shimano BeastMaster FX 7-28 g w wersji 210 jeśli łowisz z łódki , jeśli z brzegu bierz 240 dobrze radzi sobie z każdą przynętą, canibal 12,5 + 10 gr daje rady dołem od 10 komfort. W mojej ocenie doby solidny kij, pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
princeof Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Cześćmam i polecam Shimano BeastMaster FX 7-28 g w wersji 210 jeśli łowisz z łódki , jeśli z brzegu bierz 240 dobrze radzi sobie z każdą przynętą, canibal 12,5 + 10 gr daje rady dołem od 10 komfort. W mojej ocenie doby solidny kij, pozdrawiamTylko że FX ponoć jest sztywniejszy od EXa? Zależy mi żeby nie był bardzo szybki. Na szybkich kijach u mnie na jeziorze mam dużo spadów. Jak holuję za mocno, za każdym razem szczupaki robią świecę, łowię na płytkim jeziorze półtora metra głębokości. Za pomocą miększego kija mogę holować delikatniej co ogranicza ich zapędy na wyskoki a jednocześnie głęboka parabola kija pewnie trzyma przynętę w pysku. Jednak kij nie może być też bardzo miękki, bo przecież najpierw trzeba pewnie wbić przynętę w pysk. Dlatego coś takiego nie za miękkiego - nie nie za szybkiego byłoby w sam raz. Czytając opinie wcześniej o EX tak wywnioskowałem że może taki być? Czy o FX też można tak powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrN Opublikowano 22 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Cześć mia FX pasi nie za szybki i nie krowi ogon, fajnie trzyma przez sezon żaden nie spadł, jak szczupak idzie do góry to kij do wody, ja nigdy nie pozwalam wychodzić do góry zębatemu choć łowię głębiej 3-5m a jesienią i 10. Polecam pomacać, jak nie ma gdzie kupić wysyłkowo jest 14 dni na zwrot bez gadania, do maja dopasujesz kij jak się patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Hej pytanie macał ktoś ex i fx w podobnej gramaturze i ma porównanie czy ugięcie jest podobne? Wiem ze fx jest trochę szybsze, ale chodzi mi o pracę pod rybą i ugięcie. Chodzi za mną ten 240 do 120gram i widzę że jest poro lżejszy od poprzednika. Poprzednika posiadam i jestem zadowolony. Generalnie po cx i dz moim zdaniem ex był powrotem do korzeni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi