Skocz do zawartości

Z cyklu: zakup 4 kółek

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Krótkie pytanie do użytkowników i znawców tematu.

Jeśli:

-Honda Civic to 1,8/140KM (podobno według zasłyszanych info)

a jeśli:

- Fokus Mk3,     to  ??????

- VW Golf VI,     to  ??????

- Toyota Auris,  to  ??????

No i nie mniej jak 100 kucy.

Jak widać, zamierzam zakupić autko nie za wielkie i niekoniecznie "wędkarskie"  ;)

Temat raczej krótki.

Na 2 najbliższe dni. Później i tak ....będzie za późno  :D

Edytowane przez popper
  • Like 2

honda 1,8 bardzo dobry motorek da sie tez zagazowac . jezeli rynek uzywany to najbardziej trwala jednostka z wymienionych

fokus to 2,0 tdc silnik na wtryskach siemensa  , kolo dwumasowe wytrzymuje ponad 200 tys , cichy elastyczny , u mnie w mondeo pali w miescie 6-7 trasa 5-5,8 do 150 km/h , montowany tez w volvo citroenach i peugot dostepne czesci i sporo zamiennikow , nie bierze oleju ,1,8 silnik pali podobnie wieksze koszty explo. , mam znajomych co zrobili na tych silnikach 500 -700 tys

Edytowane przez gammbler
  • Like 1

Polecam Toyotę Aurisa 1.6,  136KM, bardzo porządny wózek.Tak się złożyło że mam takowego 2014rok, to i w TOYOCIE już 10 lat pracuję. Mechanicy narzekają że nie awaryjne i nie mają co robić a i ja na lakierni żadnych gwarancji na lakier nie miałem

• Like 2

Ooo, widzę nie tylko ja kupuję autko :) Ja w piątek biorę Mazdę 323f :)

Uważaj na silnik a w szczególności na głowicę ,bardzo nie lubią przeciążeń i temperatury. kolega miał i w ciągu trzech lat poszły dwa silniki i dodatkowo 1 głowica. Może on miał tylko takiego pecha ??? tera jeździ 626 z 323 się wyleczył.

Jeśli:

a jeśli:

Jak widać, zamierzam zakupić autko nie za wielkie i niekoniecznie "wędkarskie"  ;)

Temat raczej krótki.

Bierz TOYOTę u mnie pół rodziny tym jeździ i nie narzekają , ja też mam TOYOTę

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

silnik glosny osiagi srednie ale nie do zajechania a znalezienie na rynku zmniejszym przebiegiem niz 350 to jak szukanie 22 letniej dziewicy

szukam od wrzesnia passata octavii A4 ewentualnie Golfa w tdi 110 lub 90km pomału już odpuszczam i zacznę szukać w japońcach bo same rzęchy i ceny z kosmosu. już chyba predzej bym znalazł ta nawet 30letnia dziewice

Edytowane przez Kunasz63
  • Like 1

Jeśli:

a jeśli:

Temat raczej krótki.

1.Toyota

2. Honda

3. Golf

4. Fokus

• Like 1

Jeśli:

a jeśli:

Temat raczej krótki.

-Focus Mk3-ST 250ps bo życie jest za krótkie by kupować hatchbaka w dieslu. :D

Witam

Gdyby ktoś szukał :) uczciwego auta to mam na sprzedaż Renault Megane Kombi 2004 rok 1,6 16v 113KM, krajowa, przebieg ok 108000.

Renault Megane jast tak uczciwe jak D.Tusk

Odradzałem kumplowi nie wierzył teraz nie może się pozbyć !!

Jak to ty Dawid to sorry nie wiedziałem że łowisz ryby :)

• Like 3

Jak dużo gratów na rybki zabierasz to TOYOTA AVENSIS D4D COMBI.Mało pali i dość wysoka .Mam 4 lata i zawsze nie zawodna ,wersja skandynawska z webastem -polecam

Wszystko się zgadza pod warunkiem, że kupi się wersję T25 sprzed liftu z motorem 1FTV czyli 116 km, ponieważ wszystkie późniejsze motory serii 1AD i 2AD (126, 150 i 177 km) czeka wcześniej czy później problem z uszkodzeniem silnika. Rozszczelnienie na styku uszczelki pod głowicą i bloku - pierwsze objawy to wywalanie płynu chłodniczego przez kompresję silnika. Motory te montowane są we wszystkich innych Toyotach po 2003 r. więc i inne modele mają problem. Wpierw Toyota wymieniała uszczelki pod głowicą, potem całe głowice a następnie wymieniane są całe bloki silnika z głowicami. Ze starego motoru przekładają tylko osprzęt. Naprawa jest realizowana w ASO - oczywiście jeśli auto od nowości jest tam serwisowane co w przypadku pojazdów z drugiej i trzeciej ręki jest prawdopodobne niczym 6 w lotto. 

Edytowane przez Pawgas
  • Like 2

post-58890-0-00574600-1420493086_thumb.jpg

Tą Maździnę kupiłem koniec września,silnik niby Fordowski 2,0 150ps benz, zagazowałem od razu i zrobiłem do tej pory 7,5 tys km. Póki co nic się nie dzieje,spalanie gazu ok 8/100. Moje poprzednie auto to też był Ford,w domu są jeszcze 2 Fordy,MK3 i MK4 i z żadnym nie ma kłopotów. Myślę,że VAG płacisz za markę,a druga sprawa kupić zadbanego to jak złowienie metrówki w Polsce...,japońce mają trochę drogie części,moim zdaniem Ford Focus byłby dobrym rozwiązaniem.

Uważaj na silnik a w szczególności na głowicę ,bardzo nie lubią przeciążeń i temperatury. kolega miał i w ciągu trzech lat poszły dwa silniki i dodatkowo 1 głowica. Może on miał tylko takiego pecha ??? tera jeździ 626 z 323 się wyleczył.

Tak się rodzą legendy w motoryzacji.

Przecież nie napisał nawet który silnik, która 323F (BG, BA, BJ???).

Często nawet w 626 i 323 silniki były te same.

Ech...

Edytowane przez krzychun

Wszystko się zgadza pod warunkiem, że kupi się wersję T25 sprzed liftu z motorem 1FTV czyli 116 km, ponieważ wszystkie późniejsze motory serii 1AD i 2AD (126, 150 i 177 km) czeka wcześniej czy później problem z uszkodzeniem silnika. Rozszczelnienie na styku uszczelki pod głowicą i bloku - pierwsze objawy to wywalanie płynu chłodniczego przez kompresję silnika. Motory te montowane są we wszystkich innych Toyotach po 2003 r. więc i inne modele mają problem. Wpierw Toyota wymieniała uszczelki pod głowicą, potem całe głowice a następnie wymieniane są całe bloki silnika z głowicami. Ze starego motoru przekładają tylko osprzęt. Naprawa jest realizowana w ASO - oczywiście jeśli auto od nowości jest tam serwisowane co w przypadku pojazdów z drugiej i trzeciej ręki jest prawdopodobne niczym 6 w lotto. 

Dokładnie. w 4 sztukach z 150 konnymi silnikami  w okolicach 200 tys. km padły silniki (D4D z 2007). Samochody kupione nowe.

I naprawy realizowane są jeżeli tylko przebieg jest mniejszy niż 200 tys. (no i oczywiście cały serwis u nich był robiony).

silnik glosny osiagi srednie ale nie do zajechania a znalezienie na rynku zmniejszym przebiegiem niz 350 to jak szukanie 22 letniej dziewicy

100% racji, ale to tak samo jak z powiedzeniem, ze "wszystkich kobiet nie jesteś w stanie rozdziewiczyć"

odp. ale warto próbować :D

Edytowane przez @Wojti
  • Like 3