Skocz do zawartości

Z cyklu: zakup 4 kółek

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Kto używa toyotki rav 4 drugiej generacji,jak się spisuje jako holownik do łodzi i jak działa napęd 4x4. Muszę kupić jakiś holownik a nie chcę typowej terenówki, po czasie spędzonym z patrolem już się wyleczyłem.Nie potrzebuję też trzeciego auta w domu ma służyć również na co dzień do normalnej jazdy.

Ostanie pół roku,tego ubiegłego,miałem okazję z taką Rav-ką......Silnik 2,0D4D ......fajne na ryby ,spalanie w granicach 8,5 tzw "średnie",czytaj korki + średnio ciężki teren-typowo wędkarski. Ta co użytkowałem przeleciała 200tyś km,ale po dwóch kobitach była ,więc raczej średnio wydeptana.Przyspieszenie nawet fajne,przy pierwszym kursie nawet się zdziwiłem,zrywne to,ale zaznaczę że użytkowałem wersję 3 drzwiową.Teren-3 koła w błocie/wodzie,jedno na suchym -dała radę nie raz,wszystkie w błocku..........jeśli było czego się przyczepić...również.Mnie nigdy nie zawiodła jednym słowem.

Ostanie pół roku,tego ubiegłego,miałem okazję z taką Rav-ką......Silnik 2,0D4D ......fajne na ryby ,spalanie w granicach 8,5 tzw "średnie",czytaj korki + średnio ciężki teren-typowo wędkarski. Ta co użytkowałem przeleciała 200tyś km,ale po dwóch kobitach była ,więc raczej średnio wydeptana.Przyspieszenie nawet fajne,przy pierwszym kursie nawet się zdziwiłem,zrywne to,ale zaznaczę że użytkowałem wersję 3 drzwiową.Teren-3 koła w błocie/wodzie,jedno na suchym -dała radę nie raz,wszystkie w błocku..........jeśli było czego się przyczepić...również.Mnie nigdy nie zawiodła jednym słowem.

Dziękuję za odpowiedź.

A ja sobie jeźdzę octavią 1,9tdi 110 km i mogę polecić ten samochodzik. nabiłem już licznik do 300 tys. Po niedawnej wymianie turbinki wszystko smiga az miło. jedno co mnie boli to hałas w środku - autko mogło by być bardziej wyciszone... dwumasy, pompowtryski śmigają jak złoto pomimo przebiegu a do plusów można zaliczyć to że silnik nie jest wrażliwy na jakość paliwa... no i spalanie w trasie na poziomie 5 l/100km jest wspaniałe (autostrada 130-140 km/h).

Ja jadąc do Augustowa zszedłem na 4.6 litra na 100km. Polecam ale żeby była nie zajechana.

Też mam takiego. 2010 rok. Dość awaryjne auto. Ale kupiłbym takie drugie.

A co w nim takiego awaryjnego? Katuję 4 sztukę. Nigdy mnie żaden nie zawiódł. Naprawy proste, części w normalnych cenach. A jak się ma rodzine w usa to za grosze. Trzeba sie przyzwyczaić do tego że to nie auto do szybkiej jazdy. A i na ryby jak się jedzie po 500-1000 km to nie widze nic lepszego.

Edytowane przez bardziu

W ciągu 3 lat 2 razy nawalił mechanizm dźwigni zmiany biegów przy kierownicy. Oczywiście raz na Chorwacji a drugi raz na Bagnach u Mańka. Maniek świadkiem. ;)

Wada konstrukcyjna hamulców. Trzeba wymieniać całe zaciski. Również typowe. I nietanie. Dopadło mnie to w Łomży i musiałem zostawić samochód i wracać wynajętym.

I jeszcze kilka innych drobiagów.

Chłodnice klimy delikatne i trzeba wymieniać co 2-3 lata.

Powyższe to typowe usterki tych samochodów. Potwierdzone u sprzedawców i w serwisach.

I jeszcze kilka innych drobiagów. Generalnie autko lubi sięgnąć do kieszeni.

Poprzednio miałem Alhambrę i tam nic a nic. 

Tylko rocznik pomieszałem. To 2008, ale juz nowa buda. Kanciak.

Powyższe to typowe usterki tych samochodów. Potwierdzone u sprzedawców i w serwisach

Kolega pracujący u nas w firmie od lat zawsze miał vana a w tym były 4 Chryslery albo Dodge jak kto woli. Autko awaryjne, ceny serwisu wysokie. 3 lata temu ostatniego sprzedaliśmy i wzieliśmy Toyotę Sienę. To jest bajka nie auto B) , dużo wygodniejsze a pali tyle samo tzn. trasa 10-11l a miasto 16, no ale motorek 3500cm3. Byłem pod koniec stycznia Sieną Kraków/Oświęcim i jechało się rewelacyjnie. Kolega który przez 22 lata pracy w firmie jeździł VW , 4 Chryslerami i teraz Sieną twierdzi że Siena jest najlepszym czym jeździł. Acha, powinno się wyjaśnić do końca marca czy będziemy sprzedawali ostatniego Chryslera którego mamy na stanie.