Skocz do zawartości

Z cyklu: zakup 4 kółek

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. ja odnośnie tej zafiry wspomnianej zadałem może nie do końca trafne pytanie :)  Ale dajesz dowód na to że coraz większe g...o z fabryk wyjeżdża i coraz więcej ludzi się o tym przekonuje, już praktycznie nie ma dobrych aut, mogą być jedynie bardziej fartowne. Niedługo będzie się mówiło że samochody jak wino :)

ostatnie zdanie 110% trafne :D

• Like 1

Posiadam na dien dzisiejszy Galaxy 2013 rok produkcji przebieg 19tys mil użytkuje go moja żona ja wole ML350 który jest u nas od 8 lat i ma przebieg 330tys mil.

Dwa tygodnie temu oddałem VW sharana 2014 po miesięcznym użytkowani z "doskonałą" skrzynią DSG 2.0 bluemotin padacza jakich mało (i pomyśleć że przez rok opirr,,,,m żone że wybrała forda) kultura pracy jak i komfort nie umywa się do forda.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie mówię że diesel jest zły dobry aktualnie sam posiadam 2 jeden wybrała sobie moja żona i cierpi z tego powodu, drugiego kupiłem ja jest to stara Toyota 4runner która służy mi w Polsce do ciągania przyczep. Jednak na co dzień wole ML w układzie V

No popatrz a mój stary Sharan nie do z..ia, kilku znajomych ma i to samo.Osobiścia dużo ganiałem po trasach za granicą tymi vanami , dizle kosmos lepsze od benzyn.Kiedy były podpięte z lawetą to nawet szkoda dyskusji.

Silniki 1,9tdi były produkowane w różnych odmianach do 2009 roku o ile pamiętam. Ten silnik 1Z podałem jako przykład że diesel przelata więcej, zresztą każdy nawet ten  1,9tdi ARL 150KM  porównywalną benzynę 150KM. Diesel jest żywotniejszy i co do tego nie ma wątpliwośći, rozpatrujemy dobre silniki a nie jakieś felerne wypusty. Czyli dobra benzyna i dobry diesel ale tu nie trzeba niczego udowadniać wszak to wiedzą nawet uczniowie 1 klasy technikum mechanicznego.

Ja nie sprzedaję części ale coś wiem na temat diesli i to nie z opowieści ale z praktyki. I nikt mi nie wmówi że dwumas i turbo poleci od tak przy 150tys KM. Ani mi ani nikomu ze znajomych się coś takiego nie zdarzyło. Jeżeli już coś się odzywa to przy bardziej leciwych autach

A nie dawno pisałeś, że "komuś"  tam wcisnęli Volvo z przebiegiem 40tyś km i padła dwumasa, to jak to jest, znasz się czy nie?

Wiesz zeby sie wypowiadac w jakims temacie wypadaloby miec jakas wiedze na ten temat. A nie zabierac glos tylko po to by byle co napisac. Skoro mowisz ze wiedza o budowie silnika jest zbedna. To korzystajac ze swojej niebywalej zdolnosci do czytania ze zrozumieniem przeczytaj jaki jest tytul tematu w ktorym zabierasz glos. Nie bede jyz wchodzil w dyskusje z osobami ktorym obce sa kwestie techniczne. A jakosc samochodu oceniaja parametrem ładny/brzydki

Esox, zachowujesz sie tak , jakbyś wszystkie rozumy na temat silników pozjadał. A Twoja wiedza to kilka fur Twoich i kolegów i zainteresowanie motoryzacją.

Rozumiem, gdybyś był właścicielem dużego warsztatu naprawy aparatury wtryskowej lub chociaz ja wiele lat sprzedawał... .

I uwazasz ze to ze ktos sprzedaje czesci oznacza ze jest specjalista?

Jak ktos sprzedaje wedki oznacza ze jest super wedkarzem?

Wlasciciel warsztatu moze nie miec zielonego pojecia o silnikach. Juz wiecej wie fan motoryzacji a kilku juz sie w tym temacie wypowiadalo.Ktorzy sa swiadomi czym sie poruszaja. Malo miarodajne sa opinie osob ktore siadzaja dupe w samochodzie i tylko jezdza bo oni moga sie wypowiedziec co najwyzej na temat osiagow i spalania. Jak sie cos zepsuje to i tak w rzeczonym warsztacie go wydymaja jak sie nie bedzie znal

• Like 1

Tak wcale nie uważam. Natomiast Ty niewątpliwie uważasz sie za specjalistę.

Jest wielu specjalistów , którzy czerpią wiedzę głównie z forów motoryzacyjnych. Włos sie jeży na głowie czasem jak sie czyta ich wypociny... .

Myślisz, że jak ktoś sprzedaje części do aparatury wtryskowej silników Diesla prawie 20 lat to nic nie wie na ten temat. Dziwnie świat pojmujesz.

A gdzie znalazles moja wypowiedz jakobym uznawal sie za specjaliste? Wypowiadam sie tylko na temat tych samochodow o ktorych mam jakies tam pojecie.

Samochod nie sklada sie wylacznie z aparatury wtryskowej a z tysiaca roznych innych elementow. I nie napisalem ze kazda z osob tym sie zajmujacych nie zna sie na rzeczy. A ze nie musi sie znac. Mialem stycznosc z wieloma "handlowcami" i wiem jak to wyglada. Malo wiarygodny jest dla mnie handlowiec ktory ukonczyl ekonomie np a sprzedaje automatyke przemyslowa czerpiac wiedze z prospektow reklamowych.

O ile mnie pamiec nie myli to temat jest o zakupie samochodow. Wiec nie zbaczajmy za mocno z tematu. I jak juz to rozmawiajmy o konkretnych autach. Kwestie preferencji kto co woli zostawmy kazdemu do roztrzygnięcia