Skocz do zawartości

Z cyklu: zakup 4 kółek

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Witeg Ty wystawiasz Subaru to ja proponuje autko za 1/3 jego ceny, bez przeróbek jedynie oponki dobre. O wynik jestem spokojny, ciekawe w którym momencie Subaru by poległo

http://www.youtube.com/watch?v=X-o0j5E7-Yc

Edytowane przez esoxlucius1
  • Like 1

Tylko, że to Suzuki jest samochodem terenowym, czyli zupełnie inna liga co Forester, który jest ciut wyższym kombi z napędem na 4 koła. Sytuacje z linków które wrzuciłem mogą się przytrafić w takim normalnym życiu - lądujesz w zaśnieżonym rowie, przed wyjazdem na działkę, czy na ryby lało przez tydzień i droga trochę rozmiękła, a połowić by się chciało...  Mając samochód posiadający napęd na 4 koła chciałbym, żeby sobie radził podobnie jak Forek . Jeśli Octavia spełnia ten warunek, pewnie wskoczy u mnie na pierwsze miejsce samochodów, które bym brał pod uwagę przy zakupie.

Tylko, że to Suzuki jest samochodem terenowym, czyli zupełnie inna liga co Forester, który jest ciut wyższym kombi z napędem na 4 koła. Sytuacje z linków które wrzuciłem mogą się przytrafić w takim normalnym życiu - lądujesz w zaśnieżonym rowie, przed wyjazdem na działkę, czy na ryby lało przez tydzień i droga trochę rozmiękła, a połowić by się chciało... Mając samochód posiadający napęd na 4 koła chciałbym, żeby sobie radził podobnie jak Forek . Jeśli Octavia spełnia ten warunek, pewnie wskoczy u mnie na pierwsze miejsce samochodów, które bym brał pod uwagę przy zakupie.

Pierdu pierdu bedzie wiosna. Najpierw mowisz ze polonez da rade tam gdzie Škoda ok jakos boczkiem. Moze i tak. A za chwile wyskakujesz z foresterem, no sory ale to nie ta liga. Prześwit Panie prześwit!!

Do forestera to jak juz mozna by bylo porównywać audi a6 allroad ale i tak ma mniejszy prześwit.

Forester to nie kombi bliżej mu do suva

Sprawdzilem prześwit:

Octavia 14cm

Forester 20cm

Esox, pisałeś o Skodzie, pokaż taką, nie chowaj się za Suzukę - przy okazji, ta z filmika to faktycznie seria :D

Jaką Ci pokazać skodę? Ja nie mam skody :P Snorkel, przełożone resory i dobre opony to taka drobna ingerencja w samochód

Pierdu pierdu bedzie wiosna. Najpierw mowisz ze polonez da rade tam gdzie Škoda ok jakos boczkiem. Moze i tak. A za chwile wyskakujesz z foresterem, no sory ale to nie ta liga. Prześwit Panie prześwit!!

Do forestera to jak juz mozna by bylo porównywać audi a6 allroad ale i tak ma mniejszy prześwit.

Sprawdzilem prześwit:

Octavia 14cm

Forester 20cm

Pierdu, pierdu... . No ładnie. Esox, powiedz mi ile wiosen liczysz jeśli to nie tajemnica? Ja 43 i od 18 lat w branzy motoryzacyjnej siedzę. Ale na temat samochodów terenowych lub terenowopodobnych wiem nie wiele dlatego nie udzielam się za mocno.

A Ty widzę i off-road, diesel i reszta. Wszystko w małym palcu. Człek renesansu normalnie ;)

Pierdu, pierdu... . No ładnie. Esox, powiedz mi ile wiosen liczysz jeśli to nie tajemnica? Ja 43 i od 18 lat w branzy motoryzacyjnej siedzę. Ale na temat samochodów terenowych lub terenowopodobnych wiem nie wiele dlatego nie udzielam się za mocno.

A Ty widzę i off-road, diesel i reszta. Wszystko w małym palcu. Człek renesansu normalnie ;)

Parę wiosen już mam. A co samochodów to jeden zbiera znaczki a inny interesuje się motoryzacją. Przez internet to każdy jest znawcą, nie uważam się za specjalistę ale mógłbym o samochodach przy piwku pogadać nie ma problemu. Dziwnym jest wytykanie tego że ktoś coś wie, powinno się raczej ganić za nie wiedzę. Nie widzę nic nadzwyczajnego w tym co pisałem ot takie oczywiste rzeczy dla osoby średnio interesującej sie motoryzacją.

Sprawdzilem prześwit:

Octavia 14cm

Forester 20cm

Mój brat ma Allroada 3.0tdi z rezstą nie pierwszego, często nim ganiam ma podnoszoną zawiechę. Zap...la na asfalcie jak mały samolot

w lekkim terenie daje radę , komfort dla mnie super. W prawdziwy teren nie jakieś kałuże i błotka do kostek, tylko terenówka i takimi wyżywamy się, Jeszcze jedno trochę trzeba pojeździć po terenie, bo nawet dobrym wozem oferma nic nie zrobi ;)

Edytowane przez osiemnastak

Witam,

Panowie- tak na powaznie- ile razy w ciagu roku nie jestescie w stanie dojechac na wedkarska miejscowke zwyklym samochodem i potrzebujecie amfibi, suv-a, off-roada czy innego wynalazku powstalego z polaczenia hipopotama i orla?

Bujo

Zdarza się szczególnie jak ktoś łowi nad nieuregulowaną rzeką

• 6 miesięcy temu...

Uważaj na silnik a w szczególności na głowicę ,bardzo nie lubią przeciążeń i temperatury. kolega miał i w ciągu trzech lat poszły dwa silniki i dodatkowo 1 głowica. Może on miał tylko takiego pecha ??? tera jeździ 626 z 323 się wyleczył.

@Miramar !

Kopa w tyłek następnym razem przy spotkaniu, wykrakałeś cholera.... Planowanko, zaworki i inne pierdółki.

Mądrym kolegom powinno się zawsze wierzyć ;)

Od pewnego czasu "choruje" na Hiluxa :rolleyes: tylko nikt mi recepty ze zniżką nie chce wystawić. Ale tak sobię myślę:

-nie ciągam łódki

-nie jeżdżę w terenie, tam gdzie jeżdżę dojeżdżam kombi

Czy warto sobie sprezentować auto w zasadzie terenowe?

Nie myślę o nowym bo nowych aut nigdy nie kupuję, zawsze używka 3-4 letnia.

Z kombi ewentualnie biorę pod uwagę Aurisa kombi ale to już chyba nie to co Corolla.

Myślałem o Aurisie SW, ale...Z silnikiem 1,6 132 KM pali średnio 9-10 l Pb (w mieście ciężko było zejść poniżej 11 l !!!) ...

Dlatego chyba pójdę troszkę inną drogą ;) , zostając oczywiście przy Japończyku.

Najpierw wpadł mi w oko S-Cross 1.6 120 KM (oczywiście benzyna). Ciekawe autko (4x4!), zużycie paliwa 30% mniejsze niż w Aurisie. Podczas jazdy testowej spalił mi na dystansie 35 km (miasto, teren podmiejski, dwupasmówka) średnio 6 l/100 km. Ale to ciągle nie było to.

I w końcu na 99% zdecydowałem się na Miśka ASX 1.6 117 KM. (made in Japan ;)  )

Zobaczę jeszcze jakie opinie wystawią testerzy nowej Hondzie HRV, ale raczej wszystko przemawia za sprawdzonym ASX.

Bez jaj z tym spalaniem Aurisa, kilka dni temu kupiłem żonie dokładnie z takim silnikiem model poliftowy. Srednie spalanie z komputera 6,8l i pewnie po jakimś czasie spadnie jak auto się dotrze. Osobiście uważam, że silniki Toyoty są dosyć oszczędne, w moim 250 konnym Lexusie GS300 średnie spalanie z komp. wynosi od 9-10l co było dla mnie pozytywnym zaskoczeniem po przesiadce z Audi A6.

Od pewnego czasu "choruje" na Hiluxa :rolleyes: tylko nikt mi recepty ze zniżką nie chce wystawić. Ale tak sobię myślę:

-nie ciągam łódki

-nie jeżdżę w terenie, tam gdzie jeżdżę dojeżdżam kombi

Czy warto sobie sprezentować auto w zasadzie terenowe?

Nie myślę o nowym bo nowych aut nigdy nie kupuję, zawsze używka 3-4 letnia.

Z kombi ewentualnie biorę pod uwagę Aurisa kombi ale to już chyba nie to co Corolla.

To i tak masz dobrze, ja choruję na Tundrę :)