Skocz do zawartości

Z cyklu: zakup 4 kółek

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że nie.  ;) To tak jak rozmowy o mocy. Chcę silnik o 100 HP.Ok, tylko przy jakich obrotach i czy kiedykolwiek będziesz tak kręcił, żeby te kuce poczuć. Zero informacji. 

To poprosze o jeden jedyny przykład silnika o mocy np 150KM diesla i benzyny, taki gdzie benzyna bedzie miala wiekszy moment obrotowy.

Z chęcią taki zobacze bo jak żyje to takiego nie widziałem.

A co do czucia to bardziej w czasie jazdy odczuwa sie moment obrotowy a nie moc jak już

Edytowane przez esoxlucius1

Mamy w firmie dwa citroeny jumpy z dwulitrowymi dieslami bez turbo, silniczki bardzo fajne , oszczędne i żwawe ale każda benzyna z turbo tej samej pojemności ma dużo wyższy moment, podobnie rzecz ma się większych mocy przy benzynowych silnikach w układzie V , tez będą miały więcej momentu niż dieselki o podobnej mocy a mniejszej pojemności, a soczystosc dieselkow płynie bardziej z tego że już od dolnych partii obrotów oferują kierowcy dużo więcej niż benzynka, za to w wyższych partiach sytuacja się zmienia ;)

• Like 1

To poprosze o jeden jedyny przykład silnika o mocy np 150KM diesla i benzyny, taki gdzie benzyna bedzie miala wiekszy moment obrotowy.

Z chęcią taki zobacze bo jak żyje to takiego nie widziałem.

A co do czucia to bardziej w czasie jazdy odczuwa sie moment obrotowy a nie moc jak już

Mamy w firmie dwa citroeny jumpy z dwulitrowymi dieslami bez turbo, silniczki bardzo fajne , oszczędne i żwawe ale każda benzyna z turbo tej samej pojemności ma dużo wyższy moment, podobnie rzecz ma się większych mocy przy benzynowych silnikach w układzie V , tez będą miały więcej momentu niż dieselki o podobnej mocy a mniejszej pojemności, a soczystosc dieselkow płynie bardziej z tego że już od dolnych partii obrotów oferują kierowcy dużo więcej niż benzynka, za to w wyższych partiach sytuacja się zmienia ;)

Praktycznie każdy samochód turbobenzynka będzie szybszy od samochodu z turbodieslem o tej pojemnośći. I to nie mówimy tutaj o odczuciach a o suchych danych typu przyśpieszenie 0-100 czy 60-140.

Porównajcie silniki 2,0TDI/2,0TFSi czy też 3,0Tdi/3,0Tfsi . Pod tym względem benzyna miażdży.

Praktycznie każdy samochód turbobenzynka będzie szybszy od samochodu z turbodieslem o tej pojemnośći. I to nie mówimy tutaj o odczuciach a o suchych danych typu przyśpieszenie 0-100 czy 60-140.

Porównajcie silniki 2,0TDI/2,0TFSi czy też 3,0Tdi/3,0Tfsi . Pod tym względem benzyna miażdży.

Można takie 3.0tdi lekko podkręcić za kilka stów i raczej takiej miazgi nie będzie.Mój brat ma A6 3,0tdi zrobił 280kucy auto robi ponad 280km/h

Do 250 idzie zaj..ie .Wcześniej miał S8 no fakt to był samolot. Ale o żarłoczności nie wspominajmy. :)

Dlatego pytanko do znawców.

Autko w kombi, pojemne, jeśli chodzi o silnik, chyba benzyna(po zakupie montaż instalacji lpg). Nowych diesli się po prostu trochę boję. Sam mam takowego i na razie jest git, ale boję się myśleć, ile mogą kosztować ewentualne poważne naprawy. Stąd myśl o benzyniaku. Do wyboru raczej coś z pośród trójcy: Mazda 6 raczej z tym motorem 2,0, Toyota Avensis, Skoda Octavia (Jak się "skodovskie" bezyniaki sprawują? )

Za wszelkie opinie odnośnie w/w aut, a konkretnie silników i ich zachowaniu pod lpg, wielkie dzięki :)

Właśnie ma jeździć i jeździć;)

Mazda, jak i pozostałe w/w auta zbierają super opinie, ale chodzi mi stricte o ich bezyniaki i ich współpraca z lpg ;)

Żeby nie szaleć z rocznikami i utemperować wodze fantazji, powiedzmy do 20-25 tysi ;) 30 to już góóórna granica, choć mi się nie spieszy. Może zmienię za 6 miesięcy, może za półtora roku :) pytam, bom ciekawy :)

Renault Megane jast tak uczciwe jak D.Tusk

Odradzałem kumplowi nie wierzył teraz nie może się pozbyć !!

Jak to ty Dawid to sorry nie wiedziałem że łowisz ryby :)

A ja tam narzekać nie mogę...kupiliśmy żonie 1,5 dci i przez dwa lata kompletnie nic nie robione...a przebieg nie mały bo już 200 tysiaków przekroczył...a średnie spalanie poniżej 5 litrów...tak więc wszystko zależy jaki egzemplarz się trafi...

Dlatego pytanko do znawców.

Autko w kombi, pojemne, jeśli chodzi o silnik, chyba benzyna(po zakupie montaż instalacji lpg). Nowych diesli się po prostu trochę boję. Sam mam takowego i na razie jest git, ale boję się myśleć, ile mogą kosztować ewentualne poważne naprawy. Stąd myśl o benzyniaku. Do wyboru raczej coś z pośród trójcy: Mazda 6 raczej z tym motorem 2,0, Toyota Avensis, Skoda Octavia (Jak się "skodovskie" bezyniaki sprawują? )

Za wszelkie opinie odnośnie w/w aut, a konkretnie silników i ich zachowaniu pod lpg, wielkie dzięki :)

Może na miano znawcy nie zasłużyłem i nie chcę nawet do takiego aspirować , ale bardzo dokładnie zobacz sobie Mitsubishi Lancera VII - 1.6 współpracuje z LPG wzorowo , nie wiem jak 2.0 , ale chyba też jest ok , tylko z tego co pamiętam 2.0 jest nieco obniżone.Popytaj na forum Mitsumaniaków , aha nawet jak na Kombi nie jest to super pojemne auto , ale ma dużo innych zalet.

Edytowane przez Szymon82

Można takie 3.0tdi lekko podkręcić za kilka stów i raczej takiej miazgi nie będzie.Mój brat ma A6 3,0tdi zrobił 280kucy auto robi ponad 280km/h

Do 250 idzie zaj..ie .Wcześniej miał S8 no fakt to był samolot. Ale o żarłoczności nie wspominajmy. :)

Podkręć 3,0 Tfsi. Fakt, trochę drożej ala zrobisz potwora. W serii masz od 270-330 km. Mały upgrade i masz 350-380. Duży - i lądujesz grubo powyżej 400-tu.

I jak nie bylo przykładu tak nie ma...

Pisałem o porównaniu osiagów samochodu . I pisz raczej o pojemności. 2 litry dieselek i benzynka. Który ma lepsze osiągi?????