Skocz do zawartości

Wątok, Tarnów i okolice

zgbietko

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem że w Wątoku po wyżej Tarnowa są a raczej były pstrągi ale jest o tylko zasłyszane i nie potwierdzone . Na odcinku miejskim z mostu koło sądu w lecie można zaobserwować że coś pływa prawdopodobnie są to klenie albo jelce  :)

Dziękuje za odpowiedzi. Powiem szczerze ze pytając o Wątok nie sądziłem że na odcinku w mieście coś ciekawego może się dziać ze względu na umocniony brzeg, a patrząc na zdjęcia w google maps na odcinek początkowy aż do Skrzyszowa rzeka wydawała mi sie dość mizerna. 
Co do czarnej - przecież jej koncowy odcinek przepływa przez małopolske :)

Tomis masz moze namiary na ten film? Z chęcią go zobaczę :)

Warto szukac rybek w górnych partiach Wątoku (okolice Szynwałdu)łowiąc na sztuczną muchę?

I jesli jest możliwość -mógłby ktoś napisać jakie są zasady połowu na tej rzece? Nie mam obecnie opłaconych składek na ten okręg, dopiero wybieram sie do koła także nie mam jeszcze rejestru :)

Dziekuje:)

I jesli jest możliwość -mógłby ktoś napisać jakie są zasady połowu na tej rzece? Nie mam obecnie opłaconych składek na ten okręg, dopiero wybieram sie do koła także nie mam jeszcze rejestru :)

http://www.pzw.org.pl/okreg_tarnow/cms/10571/dzialalnosc__zagospodarowanie_wod

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/52/cms/szablony/10571/pliki/tarnow.pdf

Pytam i to całkiem poważnie , skąd biorą się te zakazy spinningowania do końca Marca? w Nowo Sądeckim wiadomo lobby muszkarskie ( elyta jego mać) ale w Tarnowskim ? na Wiśle ? może łowić każdy gliździarz , trupkarz ..... oprócz spinningisty .....?????

Pytam i to całkiem poważnie , skąd biorą się te zakazy spinningowania do końca Marca? w Nowo Sądeckim wiadomo lobby muszkarskie ( elyta jego mać) ale w Tarnowskim ? na Wiśle ? może łowić każdy gliździarz , trupkarz ..... oprócz spinningisty .....?????

Trupkarze chyba nie...

Szczerze powiem ze w nowosądeckim poszaleli w tym roku, i np. na jeziorze klimkowskim spinningowac można dopiero od 1 czerwca. Teraz rozpoczynam mój drugi sezon z wędkarstwem, poprzedni miałem własnie opłacony w nowosądeckim, i po zminach które są tam wprowadzone (rozumiem ochrone ryb, bo to ważne) oraz po bezrybiu ktorego doswiadczylem w tym sezonie uciekam do Tarnowa. Ale o tym możnaby pisać i pisać :)

Co do zakazu spinningu-moim zdaniem jest to lekko chory zakaz. Podejrzewam że ludzie wprowadzajacy go, mieli na uwadze ochrone ryb. OK-wazna rzecz. Ale ryby maja swoje okresy ochronne. Panowie z PZW musieli założyc, że w lutym nad rzeką ze spinningiem będe chodził tylko w jednym celu - wyciągniecia z wody metrowego szczupaka, a nie wezmą pod uwage że np. łowie klenie które nie maja okresu ochronnego. I zamiast zwiększyc kontrole nad wodą, wprowadzili zakaz spinningu. Uważam też, że skoro nie moge spinningowac przez cały rok, opłata za połów powinna być niższa. Bo dlaczego mam płacić za cały rok, skoro nakładane są na mnie ograniczenia, a inne metody mnie nie interesuja.

Takie jest moje zdanie na ten temat

Niegdyś zadałem pytanie odnośnie tego zakazu jednemu z działaczy PZW Tarnów tłumaczył mi że chodzili speudo spiningiści z potężnymi wachadłami i podczepiali zimujące sumy .Nie wiem czy to jest faktyczny powód ale mi to wystarczyło .