obcy91 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 chore to wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 § 6. Zabrania się:1. Połowu metodą spinningową na rzece Wiśle obwód rybacki numer 4 i 5 tj od ujścia rzeki Raby do ujścia rzeki Wisłoki od 01.01.do 31.03 ,Dobrze że o tym piszecie bo pewnie bym pojechał w połowie marca połazić za kleniem nie świadomy zakazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dobrze że o tym piszecie bo pewnie bym pojechał w połowie marca połazić za kleniem nie świadomy zakazu Też bym siłę nadział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgbietko Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Niegdyś zadałem pytanie odnośnie tego zakazu jednemu z działaczy PZW Tarnów tłumaczył mi że chodzili speudo spiningiści z potężnymi wachadłami i podczepiali zimujące sumy .Nie wiem czy to jest faktyczny powód ale mi to wystarczyło .To nie lepiej zabronić spinningu przynętami powyżej pewnego rozmiaru w tym okresie zamiast całkowicie go zakazywać? Jak dla mnie bardziej rozsądne rozwiązanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Pewno tak tak zrobił N Sącz z przynętami w okresie ochronnym pstrąga . A ten zakaz jest już ładnych kilka lat . Jeśli chodzi o PZW Tarnów to mam wrażenie że tu czas sie zatrzymał nikt nie dba o rzeki większość kasy ładuje się w dołki i zarybia się je karpiem . Może teraz się coś zmieni . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Nic się nie zmieni,będzie jeszcze gorzej.Są plany wykupu 5 czy 6 stawów. Jak do tego dojdzie to każdemu wędkarzowi 20zł do karty doliczą. Karpiem oczywiście zarybią bo ludziska mięcha muszą się nachapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Niegdyś zadałem pytanie odnośnie tego zakazu jednemu z działaczy PZW Tarnów tłumaczył mi że chodzili speudo spiningiści z potężnymi wachadłami i podczepiali zimujące sumy .Nie wiem czy to jest faktyczny powód ale mi to wystarczyło .Jest to prawda , na tym odcinku Wisły , pseudo spinningiści tzw. 'szarpakowcy' to istna plaga , ten zakaz ma na celu chodż trochę ograniczyć im swobody , przydało by się w tym okresie jeszcze co by , straż ruszyła dupska i częściej patrolowali pewne odcinki wisły , ale nadzieja nikła , w Dunajcu gdzie zrobiono też zakaz łowienia do końca marca na pewnym odcinku , gdzie ryba zimuje , co rok powtarza się ten sam scenariusz , nocni 'szarpakowcy' wypełniają zamrażarki ile się da!, a gdzie straż pytam ? co prawda w zeszłym roku lub dwa lata w tył doszło do interwencji gdzie złapano kłusowników na gorącym uczynku ale widać na nie wiele to się zdało bo incydent trwa do dziś , smutne ale prawdziwe . Odnośnie jeszcze tego , co kolega @donkicha powyżej napisał : z zapytaniem do szanownego pana prezesa okręgu Tarnowskiego , co z Dunajcem? kiedy zaczniecie o niego dbać i zarybiać ,mniej więcej padła taka odpowiedź :a myśmy zarybiliśmy ten zbiornik .. ten zbiornik .. , no w dzierżawę mamy coś w zamiar wziąć .. ,nie mam więcej pytań . Co do zarybień rzek , przez okręg PZW Tarnów , nie mówię już o Dunajcu ale choć by , Wiśle czy rzece Breń w których spinninguję , to też miałbym pewne wątpliwości , odnośnie tego co jest wpisane w tabeli zarybień . Rozpisałem się jak nigdy , ale trochę mnie poniosło Pozdrawiam wszystkich. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez paweł0891 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgbietko Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Wszystko sprowadza sie do tego, że kontrole nad wodą powinny być częstsze. Ale PZW woli iść na łatwiznę i zamiast tego wprowadza durne ograniczenia które godzą w wędkarzy, a składki lecą w górę. Przy obecnej świadomości kłosowników, którzy w głebokim poważaniu mają okresy ochronne jedynym rozwiązaniem jest zwiększenie kontroli nad wodami. Wtedy mięsiarze nie będą czuli się aż ta pewnie i bezpiecznie jak teraz.Przy tym regulaminie który jest, uważam że powinna byc oddzielna, niższa składka dla spinningistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgbietko Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Nic się nie zmieni,będzie jeszcze gorzej.Są plany wykupu 5 czy 6 stawów. Jak do tego dojdzie to każdemu wędkarzowi 20zł do karty doliczą. Karpiem oczywiście zarybią bo ludziska mięcha muszą się nachapać. Ale doliczą to do ogólnej składki czy podniosą cene składki na wyrobiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Doliczą to do ogólnej a wyrobiska już podrożały, jak się nie mylę teraz 115zł kosztują.Po wykupie pewnie dalsze podwyżki będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgbietko Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 No ok. Ale jak opłace rzeki to bede mógł łowić na tych stawach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Panowie temat fajnie się rozwinął myślę że jeśli ktoś z was byłby na Wontoku to mógłby zamieścić jakieś foty tej rzeczki a w lutym może jakiegoś psrtągala fajnie by było . A odnośnie PZW to nic się nie zmieni chyba że wody przeszły by w ręce stowarzyszeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgbietko Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Możliwe że jak pogoda troszke sie poprawi i będzie cieplej to przejade sie tam na zwiady. Postaram sie zrobić pare zdjęc początkowego odcinka tej rzeki. Na pstrąga nie licze, ale kto wie Zna ktoś może jeszcze inne ciekawe (niekoniecznie na dużych rzekach typu Biała i Dunajec) miejscówki w bliskim sąsiedztwie Tarnowa jeśli chodzi o spinning ew. muche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 No ok. Ale jak opłace rzeki to bede mógł łowić na tych stawach?Na razie dokładnie nikt nic nie wie.Są plany że w pierwszym roku po wykupie będzie mógł łowić każdy. Później opłaty na dołki.Słyszałem też że są plany połączyć obie opłaty w jedną (stawy + rzeki) okręgową.Jak nie będziesz chciał łowić na stawach i tak będziesz musiał je opłacić.(to jakaś paranoja).Nie wychodzą im jakoś te łowiska specjalne to chcą zmusić żeby każdy na nie płacił.Powtarzam jeszcze raz ,to są na razie plany,a jak będzie nie wiadomo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgbietko Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Świetne zdjecia Jeśli połączą te składki to bedzie tragedia. Mam nadzieje że do tego nie dojdzie Takie pytanie - na całym dozwolonym odcinku Wątoku można łowić na spinning? Bo nie mogę się tego doczytać w rejestrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 informator wód krainy pstrąga i lipienia. strona okręgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greku35 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Jest to prawda , na tym odcinku Wisły , pseudo spinningiści tzw. 'szarpakowcy' to istna plaga , ten zakaz ma na celu chodż trochę ograniczyć im swobody , przydało by się co w tym okresie jeszcze co by , straż ruszyła dupska i częściej patrolowali pewne odcinki wisły , ale nadzieja nikła , w Dunajcu gdzie zrobiono też zakaz łowienia do końca marca na pewnym odcinku , gdzie ryba zimuje , co rok powtarza się ten sam scenariusz , nocni 'szarpakowcy' wypełniają zamrażarki ile się da!, a gdzie straż pytam ? co prawda w zeszłym roku lub dwa lata w tył doszło do interwencji gdzie złapano kłusowników na gorącym uczynku ale widać na nie wiele to się zdało bo incydent trwa do dziś , smutne ale prawdziwe .Odnośnie jeszcze tego , co kolega @donkicha powyżej napisał : z zapytaniem do szanownego pana prezesa okręgu Tarnowskiego , co z Dunajcem? kiedy zaczniecie o niego dbać i zarybiać ,mniej więcej padła taka odpowiedź :a myśmy zarybiliśmy ten zbiornik .. ten zbiornik .. , no w dzierżawę mamy coś w zamiar wziąć .. ,nie mam więcej pytań .Co do zarybień rzek , przez okręg PZW Tarnów , nie mówię już o Dunajcu ale choć by , Wiśle czy rzece Breń w których spinninguję , to też miałbym pewne wątpliwości , odnośnie tego co jest wpisane w tabeli zarybień .Rozpisałem jak nigdy , ale trochę mnie poniosło Pozdrawiam wszystkich.Znając podejście jaśniewielmożnie panującego nam Pana prezesa do wędkarstwa to na wiele nie liczmy koledzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dajmy szanse Panu prezesowi.Przecież dopiero objął stanowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donkicha Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ja osobiście wiążę z Tym człowiekiem duże nadzieje jeśli On nic nie zmieni to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Byłem pierwszy raz na wątoku dwa lata temu. Pstrągów było tyle że aż mi się znudziły po paru wypadach. Egzemplarzy do 30 cm było wszędzie pod dostatkiem. Nie chcę wspominac o strzebli bo przy prowadzeniu woblerów wiele razy zacinałem jakieś za bok. czasami to dna nie było widac tyle jej pływało. W zeszłym roku byłem i .............................................widziałem tylko jednego pstrąga do 20 cm jak mi wyszedł do woblera koło kościoła w Skrzyszowie. Zadnego kontaktu z rybą nie zarejestrowałem. Wnioski? Nie chcę byc nudny ale sladów wydr było zatrzęsienie, Widziałem pare nor i setki śladów na błocie. słyszałem je i widziałem. Ten pstrąg spod kosciola mnie przekonał troche do wydr bo wyszedl mi w srodku samej wsi gdzie juz wydr raczej nie powinno byc. Proceder kłusowniczy jest tak pospolity jak kupno chleba każdego dnia przez przeciętnego obywatela. raz byłem sprawdzany przez straznika ale co z tego jak domostwa sa przy samej rzece i niektorzy to mogliby łowic z podwórka. Słyszałem o wielu pieknych okazach złapanych na robaka, niestety! Ostatnia rzecz która mi bardziej przeszkadza niż kłusownicy i wydry. Ilośc śmieci jest niedoopisania, dla normalnego wedkarza jest niewyobrażalna. W tej rzece widziałem zdechłe psy, króliki sarny i bóg wie co bo w wielu krzakach coś waliło padliną lecz jakoś nie chciałem sprawdzac. Jak na rzeke spadło drzewo to do 10 metrów powyzej nie było łowienia tyle było butelek na powierzchni które się przez nie zatrzymywało. Nie żartujac mogę się pokusic o teorię że ktos by sobie mógł wybudowac niezły dom z rzeczy znalezionych w tej rzece łącznie z wyposażeniem AGD. Wiele domostw jest przy samym potoku i mieszkańcy traktują wątok jak ściek, jak wysypisko wyrzucając wszystko co zostało z gospodarki, kompostowniki pływające na zakolach to norma. Nie chcę już pisac bo mnie szlag trafia coraz bardziej. Rzeka jest na prawde piękna i malownicza i chciałbym żeby kiedyś taka znowu była. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez maciekd07 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Mysle, ze pozostawienie tak duzej dowolnosci w tworzeniu zakazow i obostrzen Z.O np. Z.O Nowy Sacz jest nie do przyjecia, rozumiem przeslanki jesli chodzi o wprowadzanie coraz restrykcyjne zakazy {np.zakaz spiningu do. 01;05 } mysle ze nie tedy droga, sztucznie uszczupla sie czas dla spiningistow ktory np. dla zaporowek jak Czorsztyn, czy po nowej uchwale Z.O NS, Klimkowka to wylacznie lobbing pewnych grup w 1 przypadku Nowy Targ, w 2 Gorlice przede wszystkim kolo nr1 Maiasto G, zaznacze ze te grupy maja 70% glosow czlonkow Z.O Nowy Sacz ,mysle ze ogolne ramy przepisow i zasady gdzie poszczegolne Z.O nie moga lamac powinien wprowadzic Z.G Warszawa np. zakaz spiningowania dla wod nizinnych od 01,01 do 30,04 czyli w praktyce 1 Maj zaczynamy lowic TAK JAK BYLO DAWNO, Mysle ze spiningisci powinni bronic swoich praw nieuzasadnione "odbieranie" nam mozliwosci lowienia na danych lowiskach przez wiekszosc sezonu znacznie skracanie tego czasu jest pewna forma dyskrminacji. Za nieudolnosc PZW jak zwykle placi zwykly wedkarz przeciez sa okresy ochronne ,ktore wpelni ochraniaja dane gatunki tylko nalezy to wyegzekwowac niestety PZW jak zawsze idzie na latwizne zamknac najlatwiej bo najtaniej .A wedkarze to frajerzy i tak zaplaca to My PZW mamy monopol, a ludzie potulnie maja siedziec na D...... caly "piekny Maj" ,odliczac dni do 1 Czerwca brrrrr...... Edytowane 9 Stycznia 2015 przez marius13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 ZAKAZ WJAZDU-po problemie.A i tak zapłacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgbietko Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Na szczęście wydaje mi sie że w Tarnowie te ograniczenia w porównaniu z Nowym Sączem i tak są małe. Kiedy w tym roku po raz pierwszy otrzymałem tarnowski rejestr połowów byłem nieco zdziwiony. W sądeckim praktycznie cały rejestr to była tabelka gdzie nie można łowic, jakie są zakazy itp. Tu w tarnowie jest tego zdecydowanie mniej. I tak jak pisałem wcześniej. Zamiast uszczuplać czas dla spinningistów, powinny być częstsze kontrole które będą sprawdzać czy ktoś przypadkiem nie bierze rybki w okresie ochronnym, nie przekracza limitów itp. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez zgbietko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Widzę że nowy temat się urodził w obecnym temacie. Może lepiej będzie podzielic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Widzę że nowy temat się urodził w obecnym temacie. Może lepiej będzie podzielic....No właśnie Panowie.Wylewany tu swoje żale i takie tam.Gdzie foty, opisy rzek,rzeczek i strumyków naszego okręgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi