Skocz do zawartości

Niskoprofilowy na prawą rękę

Danny

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem dotyczy mojej leworęczności. jak dotąd moja jedyna wędka castingowa była spasowana z multiplikatorem Tica Sculptor, który był przystosowany do kręcenia lewą ręką. Rzuty również wykonywałem tą ręką. Więc podczas mojego łowienia więcej czasu zajmowało przekładanie wędki z ręki do ręki niż samo łowienie i jestem już bardzo bliski zrażenia się do tej metody :(

mam zatem wielką prośbę. Moglibyście mi zaproponować kilka stosunkowo lekkich niskoprofilowych multiplikatorów (będzie użyty do lekkiej wędki 198cm do 25g) przystosowanych do kręcenia prawą ręką ? Bardzo zależy mi, aby był to kołowrotek dostępny na polskim rynku. Chciałbym przeznaczyć jakieś 400-500zł, a jeżeli będzie to konieczne trochę więcej. Jeśli nie ma nic takiego, to chyba będę musiał wrócić do tradycyjnego spinningu...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc !

Ten wątek założyłem właśnie specjalnie po to, aby nie zaśmiecać pozostałych wątków pytaniami dotyczącymi poszczególnych modeli,

a z tego co się już zorientowałem dyskusje są prowadzone na temat ogromnej ich ilości :D

Oczywiście przed założeniem zapoznałem się z oferta wielu sklepów, ale sami wiecie, że na polski rynek idą multiplikatory w większości

na lewą rękę... Moją uwagę przykuł Tica tactica, ale sam nie wiem, czy się decydować.

powiedzcie mi proszę, czy słusznie szukam niskoprofilowca ? Bo może powinienem rozglądać się za okrągłymi ?

a jezeli ktoś ma jakieś konkretne modele do polecenia, to słucham uważnie :D

Danny dla Twoich potrzeb niski profil bedzie w sam raz. na prawde mozna wybierac jesli chodzi o maszynki do Twoich potrzeb. ja bym sie skupil na stosunkowo tanich i sprawdzonych moelach: curado 100D (jesli faktycznie wedka do 25g), moze ktoras z daiw, choc te wydaja mi sie drozsze... moze warto bylo by zainteresowac sie modelem shimano CITICA podobnej wielkosci...

pytanie czy zalezy ci mocno na dolnym c/w kija ktory jak mniemam jes w okolicy 7-8g jesli kij do 25g. To jednak tylko moje mocno uogolnione przypuszczenia..

Napisz cos wiecej o kiju jego akcji, przynetach jakie chcesz uzywac, gatunkach polawianych ryb i miejscach w ktorych lowisz. Stopien zaawansowania w castingu jest rownie istotny.

Okroaglaka bym sobie odpuscil z zalozenia. No chyba, ze celujesz w takie mlynki jak conquest 100 lub Daiwa Luna 103.

Niski bedzie bardziej odpowiednim wyborem. Jesli mialbym na wzgldzie multik do wabikow +/- 25g na kiju 6,6 ( tyle wiem o twoim kiju) szukalbym takich mlynkow: od najtanszego do najdrozszego

z hamulcem odsrodkowym

Shimano Castaic 200, Curado 200D/E, Metanium MG, Metanium XT ( tak tak wiem! wszyscy o nim zapomnieli, a to nadal zajebisty mlynek obecny w ofercie wielu sklepow!!) Metanium MG, Core 100MG, Antares AR, Antares DC.

z hamulcem magnetycznym

Daiwa Procatser Rojo, Team Daiwa Advantage HSTA , Team Daiwa SOL Daiwa ALPHAS 103 , Team Daiwa Fuego, Team Daiwa Zillion PE special , Daiwa steez 103

wytluscilem te ktore sa moim zdaniem najlepsze i najwytrzymalsze do sredniego casta. Za ktore recze osobiscie B)

Na forum baitcasting jerkbait.pl masz kilka testow/opisow wymienionych przezemnie mlynkow.

wszytskie wystepuja na prawa reke!

pozd JW :D

Dziękuję bardzo za pomoc chłopaki :D

Jeśli chodzi o kij to będzie jednoczęściowy St. Croix triumph o wyrzucie do 21g (przepraszam za pomyłkę), a skupiać się będę raczej w dole wyrzutu, czyli przynęty do 10g, czasem cięższe.

artykuły wszystkie przeczytam na pewno, a po kilkugodzinnych poszukiwaniach, chyba zdecyduję się na Citicę.

Może zmienię zdanie po przeczytaniu testów

Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc, pozdrawiam !

TRC66MF??

Kazdy z wymienionych przeze mnie multiplikatorow wyzej bedzie dobty!

Citica D jaknajbardziej, ale sa lepsze mlynki!

Przedewsztkim bardziej ergonomiczne, co szczegolnie jest istotne jak chcesz lowic dluzszy czas!

Zastanow sie nad TD sol/alphas 103 oraz nad Metanium MG lub Heavy Duty Antaresem AR.

warto dolozyc pare zlotowek i miec zestaw naprawde arcy!

Przeczytaj ten tekst!

tam jest wiele wlasnie o srednim cascie!

http://www.jerkbait.pl/?p=157

zgadza się, dokładnie ten kijek

a co do doświadczenia - idealnie nie jest, ale powstawanie bród już dawno wyeliminowałem, z celnością tez nie mam problemu

Miałem to szczęście, ze castingu uczyli mnie redaktorzy konkurencyjnego forum na jednym z obozów na łowisku piaseczno

parę lat temu, więc efekty szybko się pojawiły.

Może młynki są lepsze, ale mam jeszcze inne wydatki, a fundusze ograniczone, więc równiez ceną musze się kierować...

Już na pewno z wyborem sobie poradzę, jeżeli wątek jest już zbędny to można usunąć, dziękuje :D

pozdrow redaktorow konkurencyjnego portalu! :D :D :D

co do samego castingu to ... mimo ze jest on obecny w moim wedkarstwie od 2003 roku po Chrystusie, to.. zawsze dziala zasada, ze oszczedzanie na sprzecie zaczyna sie mscic sie po jakims czasie.

uzywalem TRC66MF i uwazam ze ten kij jest doskonaly uwzgledniajac jego cene i dostepnosc..

kupujac cos z lzejsza i mniej pojemna szpula uzyskasz spory przyrost mozliwosci rzutowych. Redaktorzy wszytkich innych portali castingowych na swiecie powiedza ci pewnie to samo B)

coprawda polecilem wczesniej curado 200D/E bo ... oczywiscie jak Citica 200D beda na Triumphie 17 lbs robis niezle, ale..

zakladajac na koniec Sol/Alphas albo Metanium XT/MG lun AR bedziesz ial niemalze pelna mozliwosc wykorzystania swoich umiejetnosci castingiwych jak i kija...

pozd JW

moderator innego konkurencyjnego portalu ... :lol: :o :D :D

W sumie to jestem za biedny, by kupować tani sprzęt... Na pewno się zastanowię jeszcze

Moglibyście mi jeszcze powiedzieć jak to jest z internetowymi sklepami z USA ? Wpadła mi w oko oferta Cabelasa i może tam bym

dokonał zakupu. a jak to w ogóle wygląda gdy się sprzęt zepsuje? Serwis za granicą i tak jest pewnie lepszy niż u nas.

Chciałem się na początku zapytać na konkurencyjnym forum, ale jakies takie niemrawe było, a ja pomocy potrzebowałem na już :mellow:

Chciałem się na początku zapytać na konkurencyjnym forum, ale jakies takie niemrawe było, a ja pomocy potrzebowałem na już :mellow:

B)

juz odpowiadamy! :mellow:

1) sprawy serwisowe mozesz pominac uwzgledniajac srednia wedkowania w PL. Zacden Shimano czy daiwa made in Japan w warunkach polskich nienawala. Przynajmniej ja o czyms takim nie slyszalem..

2) Cabelas.. masz tam takie cuda jak:

Daiwa SOL ( ile ja razy napisze to slowo jeszcze dzisiaj! :huh: )

Core 100

Calais 100A ( antares AR)

castaic 200

curado 200E

Daiwa Fuego

wszytsko dostepne i ... pasujece do 10-25g na TRC66MF szczegolnie trzy pierwsze!!

zajrzyj do katalogu multiplikatorow i .. poszukaj nszybkich testow jakie zrobilem dla kilku ML multiplikatorow!

TD Zilion PE, Alphas 103 R+, Steez 103, Curado 201...

Ogrom wiedzy o sprzecie castingowym tu jest.....

Wracając do tego wątku:P

Curado już do mnie dotarł i nie mogę się już doczekać pierwszej wyprawy ;)

przeglądając katalog St. Croix natrafiłem na ciekawą serię Mojo Bass Casting MBC66MF lub MBC66MHF. orientujecie się już może, jakiej jakości są te wędki ? Jako, że funduszy mi trochę zostało, to chciałbym kupić nieco lepsza wędkę niż triumph. W grę wchodzi również premier.

Co polecacie ? :mellow: