Skocz do zawartości
  • 0

silnik zaburtowy 6 KM

niko333

Pytanie

Witam Szanownych Kolegów. Zamierzam kupić silnik 6 KM ale po przeczytaniu niezliczonej ilości artykułów mam mętlik w głowie i dlatego też chciałem się zwrócić do Was z prośbą o doradztwo w zakupie - jakiś konkretny model, jedno czy dwu cylindrowy - wady i zalety. Wiem tylko, że musi to być 6 KM ze względu na wagę - silnik będzie będzie dosyć często transportowany jak również nie zależy mi na "kosmicznych" prędkościach. Obecnie posiadam Yamahę 4 KM ale czasami brakuje jej mocy szczególnie na rzece (Narew) przy wyższym stanie wody. A może ktoś z Was ewentualnie posiada jakiś ciekawy silnik w super stanie do sprzedaży lub też chciałby się zamienić z 6 na 4 KM.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odświeżę temat. Czy ktoś "tuningował" Yamahę z 4 na 6? Czy jest zauważalna różnica w mocy czy "taka sobie"? W zasadzie na moje potrzeby (od razu uprzedzam że nie mam potrzeby zmieniać silnika na większy-cięższy, zostaję przy tym co mam) wystarcza ta 4reczka... ale biorąc pod uwagę fakt, że to "ta sama buda" co w 6ce, a i tak przed sezonem pojedzie do serwisu to zastanawiam się nad podkręceniem, bo w poprzednich postach jest jasno napisane, że to możliwe... Także krótko, ktoś to robił? Jakie koszta? I czy w ogóle ma sens? Pytam praktyków...

Mam suzuki df6 km i lodke 380 waga okolo 120km ja waze 90kg plus sprzet i ciezarek i z przedluzka rumpla siedzac na srodku osiagam 24km/h. Na czterokonnym marcury nie bylo szans wejsc w slizg jedynie 16km/h max. Plywajac samemu jest ok ale we dwojke to tylko pchanie lodki po wodzie.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

To masz kolego @Mancio odpowiedź. Czasem 1-2 koniki czynią dużą różnicę.

• Like 1

• 0

Jesli chodzi o zakup silnika pomiedzy 4-6km to nie ma nad czym sie zastanawiac bo buda ta sama, waga, to roznica 1-2kg a moc odczuwalna i to bardzo! Na 4 Nie ma praktycznie szans wejsc w slizg natomiast na 6 juz jest zabawa, spalanie takie same a pokonane kilometry bezcenne :)

• Like 1

• 0

Mam 6 tkę yamahy i łódką abc 385 sam płynę 24-25 siedząc na środku. We dwóch dużo gorzej.Yamaha 6 km , 4 takt 2001r. Ważę 100 plus.

Kurde, czyżby aż taka różnica była między 4ką a 6ką? Ta Twoja ABC dosyć podobna do wigry355...

Skąd jesteś ? Pewnie w okolicy ktoś z forum znajdzie się z szóstką w czterosuwie.

Okolice Suwałk... a co do "umiejscowienia" na łodzi to już to zauważyłem. Jak tylko przesiadałem się na tył, prędkość spadała

• 0

Słuchajcie Panowie :)

Łódka Wigry 355 - 120 kg , moja waga 90+ kg :rolleyes: + szpej, czyli pudła 20 kg   ,aku 100 Ah 20 kg , zbiornik 12 L + zapas 5 L= 17 kg ,kotwica 5 kg  , silnik Yamaha 2 T 6 km- 27 kg ,   wychodzi tak +- 300 kg 

Max prędkość jaką leciałem , siedząc przy rumplu to 21 km/h 

Bez szpeju czyli minus 50 kg , usiadłem na środkowej ławce to 25 km/h 

W obu przypadkach flauta.

I teraz pytanko odnośnie silnika , jest to 6 w orginale  ,czy te prędkości są odpowiednie czy nie. Jak rozpoznać czy motorek jest odblokowany czy też nie jest. 

• Like 1

• 0

Kurde, czyżby aż taka różnica była między 4ką a 6ką? Ta Twoja ABC dosyć podobna do wigry355...

Może trochę szersza i przez to ma większe V. Abc ma dość charakterystyczne dno, a kształt dna jest kluczowy. Najlepiej założyć silnik i się przepłynąć.

Okolice Suwałk... a co do "umiejscowienia" na łodzi to już to zauważyłem. Jak tylko przesiadałem się na tył, prędkość spadała

Edytowane przez David77

• 0

Dzięki Panowie za odpowiedzi. No to chyba trzeba będzie jeszcze dołożyć te "pare złoty" i przerobić na 6teczkę... Uprzedzając dlaczego kupiłem 4 a nie 6 odpowiem, że trafiła się okazja. I tylko dlatego kupiłem... Na części jezior niedaleko mnie i tak nie popływam na spalinie- strefa ciszy.

Aaa, ciekawe, czy moja "wigry355" przy 6tce wejdzie w ślizg, skoro teraz płynie 11-11,5km/h... ?

Edytowane przez mancio

• 0

Dzięki Panowie za odpowiedzi. No to chyba trzeba będzie jeszcze dołożyć te "pare złoty" i przerobić na 6teczkę... Uprzedzając dlaczego kupiłem 4 a nie 6 odpowiem, że trafiła się okazja. I tylko dlatego kupiłem... Na części jezior niedaleko mnie i tak nie popływam na spalinie- strefa ciszy.

Aaa, ciekawe, czy moja "wigry355" przy 6tce wejdzie w ślizg, skoro teraz płynie 11-11,5km/h... ?

Na 100% wejdzie w slizg :)

• Like 2

• 0

tak to taki sam 2t jak mój.tutaj dławik jest tylko na wydechu[na środku rury aluminiowej zwężka],żeby to sprawdzić trzeba odkręcić spodzinę lub założyć obrotomierz.8km potrafi się wkręcić nawet do 6 tys obrotów.ja swój sam rozblokowałem i po przeliczeniu masy ogólnej wychodzi to samo.pływałem przed zabiegiem i różnica jest spora.

• Like 1

• 0

dokładnie ten zamontowałem.w stanie spoczynku wyświetla motogodziny a przy uruchomieniu obroty.trochę nie ma gdzie go umieścić-ja odkręciłem wtyk na ładowanie bo z niego nie korzystam i zamocowałem luźno na przewodach a obrotomierz przykleiłem na taśmę 2-u stronną na zewnętrznum dolnym panelu przykrywając śrubę, gumkę z lewej i częściowo otwór którym poprowadziłem przewód do wn.po przyklejeniu trochę skierowany jest w dół ale widać co trzba i to chyba najlepsza opcja.

• Like 1

• 0

Hejka Wesołych Świąt wszystkim...

Nie wiem w dalszym ciągu co robić. Dzwoniłem "u siebie" do serwisu w Augustowie i człowiek powiedział, że tak naprawdę to oni się yamahami nie zajmują, zrobiliby to z merkurym czy innym, ale nie z yamahą. Powiedziałem, że jestem już po docieraniu 10h, teraz tylko jeszcze 10h pływania a i tak powiozę go do serwisu na pierwszy przegląd to czy by tego jednak nie zrobili. Myślał, myślał i powiedział, że jak przywiozę go na przegląd to zobaczymy, może zrobią... Sam teraz się zastanawiam, czy tego nie sprzedać i nie kupić czegoś większego, trochę mi go szkoda, bo jednak kupiłem nowy (z2014r) ale nówka, sam byłem przy zalewaniu oleju i pierwszym uruchomieniu... Jednak był kupowany z myślą "dla siebie" a teraz sprzedać ten i nie wiadomo co się trafi używanego... Mam zagwostkę nie lichą...

• 0

Sam mam zapasowy pomocniczy F4. Jestem na etapie załatwiania modułu od F6 pasuje też do F8. Silnik mam nowy bez przebiegu. Czekam na okazję. Jak coś trafię prędzej to dam znać co i jak. Ja bym silnika nie zmieniał bo wiesz co masz. Jeżeli Ci wystarczy 6 km to trzeba przerobić bo blok silnika to  jest to samo w F4 5 6 .

Różnica dysza w gaźniku iglica regulująca i moduł kręcący silnik o 500 obrotów więcej. Tak jak pisałem poprzednio moduł i dysza do wymiany.

Edytowane przez Davson
  • Like 1

• 0

Davson jak będziesz miał jakieś namiary na ten moduł w dobrej cenie to daj znać. Niedawno na allegro był coś za 1300zł...

Tak jak pisałem poprzednio moduł i dysza do wymiany.

Gość z serwisu mówił, że oprócz z tego co wymieniłeś to jeszcze w f6 idzie inna śruba... Ciekawe, jak to jest z prędkością minimalną po przeróbce, bo teraz to minimalnie płynę 3-3,5km/h chodzi mi o prędkość w trollingu. Jak dla mnie na jesień i tak trochę za szybko...

• 0

Dzięki Davson za odpowiedzi. Wiesz, sam właśnie nie wiem z tą przeróbką... Bo to jednak nie mało kasy. Nie wiem, czy nie sprzedam tej Yamy tak jak jest, dołożę około 2-3tys i wyjdzie mi 8ka lub 9,9 przy wzroście masy o około 10-13kg... Mam mieszane uczucia co robić...Nie chciało mi się wierzyć w to co piszą, że kto kupi mały będzie chciał większy itd. Kurde człowiek pływał na elektrze i też było dobrze a tu zachciało się...