Skocz do zawartości
  • 0

silnik zaburtowy 6 KM

niko333

Pytanie

Witam Szanownych Kolegów. Zamierzam kupić silnik 6 KM ale po przeczytaniu niezliczonej ilości artykułów mam mętlik w głowie i dlatego też chciałem się zwrócić do Was z prośbą o doradztwo w zakupie - jakiś konkretny model, jedno czy dwu cylindrowy - wady i zalety. Wiem tylko, że musi to być 6 KM ze względu na wagę - silnik będzie będzie dosyć często transportowany jak również nie zależy mi na "kosmicznych" prędkościach. Obecnie posiadam Yamahę 4 KM ale czasami brakuje jej mocy szczególnie na rzece (Narew) przy wyższym stanie wody. A może ktoś z Was ewentualnie posiada jakiś ciekawy silnik w super stanie do sprzedaży lub też chciałby się zamienić z 6 na 4 KM.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie i Panie, zapraszam znawców na testy. Ustawie Mercury Yamaha Suzuki Toske, wszystkie do beczki i będę odpalal w różnej kolejności a tester tyłem z klapkami na oczach, jak ktoś odgadnie 5 razy pod rząd co odpaliłem Silnik jest jego za free taki zarcik:)

Oczywiście teraz nie mam takiej możliwości ale kiedyś swojego czasu tak zrobiłem z Yamaha i Mercury dla znawcy i fana Yamahy, odpalalem na przemian i miał zgadywac. Finał był taki ze kupił silnik tańszy a jaki to wiadomo:)

Edytowane przez womaly23

• 0

No to skoro spowodowałem ślinotok u kolegów którzy chcą mieć ciche 6 kucyków, to teraz pomówmy o sensie. Bo AFAIR te 6hp z dwoma garnkami to zdławione wersje 8/10/XXhp. Znaczy waga jak mocniejszego, a moc słabszego. Jest sens ?

Zatyczki firmy 3m kosztują grosze, nie przeszkadzają w rozmowie. Przedłużka na rumpel - droższa, ale wystarczy się kawałek odsunąć od silnika i jest cicho.

Przedłużka najwygodniejsza jest gdy biegi są w manetce.

• Like 1

• 0

Jakbyś był rybakiem czy woził ludzi na wycieczki żeby zobaczyli Kraków od bulwarów to byś po stopach całował takie silniki. Wszystko przewymiarowane do mocy, kupujesz i używasz jak mercedesa z 1978r - aż się znudzi, bo raczej się nie zepsuje.

No i kolega chce ciszę, taki wielki silnik sam z siebie będzie lepiej tlumił dźwięk, a i moment będzie miał duży co może się spodobać właścicielom jachtów żaglowych gdy będą manewrować łódką.

Nie wszystko co nowe jest dla każdego lepsze, można zrobić silnik 125ccm o mocy 50-60hp, będzie lekki i będziesz robić wymianę tłoka co 100mh, a Nicasil co 500mh.

• 0

Jakbyś był rybakiem czy woził ludzi na wycieczki żeby zobaczyli Kraków od bulwarów to byś po stopach całował takie silniki. Wszystko przewymiarowane do mocy, kupujesz i używasz jak mercedesa z 1978r - aż się znudzi, bo raczej się nie zepsuje.

No i kolega chce ciszę, taki wielki silnik sam z siebie będzie lepiej tlumił dźwięk, a i moment będzie miał duży co może się spodobać właścicielom jachtów żaglowych gdy będą manewrować łódką.

Nie wszystko co nowe jest dla każdego lepsze, można zrobić silnik 125ccm o mocy 50-60hp, będzie lekki i będziesz robić wymianę tłoka co 100mh, a Nicasil co 500mh.

Ale to nie jest forum dla rybaków i obwozicieli wycieczek ?

W sumie nie można zaprzeczyć tym argumentom o niezawodności (niewysilony silnik), ja osobiście nie dałbym rady tachać nawet takiego "motorka" (mam Suzę 5KM o masie 25 kg i wiem co to znaczy dla moich L3,L4 i L5).

• 0

OK, sprawa jest juz jasna od czasu, gdy zobaczyłem Yamahę.

Kolejny kloc z czasów, kiedy Chrystus chodził po Ziemi.

Myśłałem, że jest mowa o dwucylindrowcach z malutkimi tłokami (zbliżona masa do jednocylindrowców).

Te "zdławione" szóstki to jakieś nieporozumienie ....

Kapitalne silniki :-)

Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.

Nie jest to nieporozumienie tylko bardzo dobra jednostka :-)

Tapatalknięte z komórki