Skocz do zawartości
  • 0

silnik zaburtowy 6 KM

niko333

Pytanie

Witam Szanownych Kolegów. Zamierzam kupić silnik 6 KM ale po przeczytaniu niezliczonej ilości artykułów mam mętlik w głowie i dlatego też chciałem się zwrócić do Was z prośbą o doradztwo w zakupie - jakiś konkretny model, jedno czy dwu cylindrowy - wady i zalety. Wiem tylko, że musi to być 6 KM ze względu na wagę - silnik będzie będzie dosyć często transportowany jak również nie zależy mi na "kosmicznych" prędkościach. Obecnie posiadam Yamahę 4 KM ale czasami brakuje jej mocy szczególnie na rzece (Narew) przy wyższym stanie wody. A może ktoś z Was ewentualnie posiada jakiś ciekawy silnik w super stanie do sprzedaży lub też chciałby się zamienić z 6 na 4 KM.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki za podpowiedzi :) Nie mogę też za bardzo dźwigać, a nie mam możliwości pozostawienia silnika na pawęży. Jedną łódkę mam w sezonie cały czas na wodzie w dole rzeki a druga pewnie niedługo będzie w górze na przyczepie. Potrzebuję silnika typowo do celów wędkarskich, będę musiał jakoś obejść się bez pływania w ślizgu, a i tak myślę że te odcinki które chcę, zdążę obłowić, za to załadunek i rozładunek nie będzie taką męczarnią. W przyszłości jak pojawi się możliwość zostawienia silnika na łodzi, to moooże pomyślę o zmianie na większy. Narazie to będzie musiało wystarczyć, pozostała tylko kwestia Honda czy Mercury. Do sezonu jeszcze trochę zostało może zabierze głos ktoś kto miał styczność z jednym i drugim. Pzdr

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

• 0

W serwisie moment z człowiekiem po rozmawiałem ,  że  to pierwszy silnik i nie chcę zaliczyć wpadki z czystym sumieniem polecił Mercurego 6  a sprzedaje silniki bardzo długo , słychać było w głosie , że był bardzo życzliwy ,tyle mogę napisać . Pozdrawiam 

• Like 1

• 0

Nie ma sensu rozbierać silników na częściej peirwsy przed zakupem,im więcej się czyta tym większy bałagan w głowie,każdy ma z nich parę lat gwarancji,czego nie kupisz,będziesz zadowolony,a jak będziesz dbał,tak on się odwdzięczy,tutaj nie ma kompromisów...teraz brałem pod uwagę mercury,ale honda wygrała przez funkcję ładowania:) AAAA i nie ma dla mnie Znaczenia co jest napisane na tabliczce,czy to jest Japan,china,Uzbekistan,Azerbejdżan itd itd...

• 0

Nakrecasz się tym ładowaniem. Cewka ładowania pasująca od merkury,mariner,tohatsu 2T lub 4T plus regulator napiecia to koszt 150 zł

A te hondy mają częstą przypadłosc do wywalania korbowodu bokiem karteru, dlatego ze czop jest slabo smarowany.producent nie nawiercił dodatkowego otworu na smarowanie, pomimo tego że nadlew jest

A ten sam korbowód w zageszczarce jest już nawiercony

• 0

To jak "suzuki ma plastikowy wałek",to może i korbe,tłok...dlatego nie wywala bokiem bo jednak plstyyyyk miękki i nie narobi szkod w silniku:D to tak z dystansem A tak naprawdę,kupić,pływać i łowić...głowa was rozbili od natłoku "rzetelnych statystyk" częstych przypadków uciekającej korby z silnika:)

• 0

Podobno są to nowe Yamahy i Suzuki, ale nie widziałem tego osobiście, wiem to od ludzi którzy grzebią trochę w silnikach. Nie koniecznie musi to być słabe skoro zdecydowali się na takie rozwiązanie i wysypać się zaraz po gwarancji... Ale tak jak kolega evin raczej zostanę przy produkcji japońskiej.

• 0

No miałem to na myśli, Nissan i reszta, ale ok dzięki za poprawkę. Napewno byłoby lepiej gdyby był to Japan na tabliczce, ale niestety gdyby tak było byłaby dużo droższa... A jak zatesknie, to napewno się tu tym pochwalę ;) Wyraziłem tylko swoją opinie po obejrzeniu obydwu silników, a więcej o Hondzie będzie można powiedzieć za parę lat. Dla stojących przed podobnym dylematem mogę podesłać jakiś film.

• 0

Bf6 wziąłeś? Ja tabliczka akurat się nie przejmuje,wiadomo że nie jest to stricte Chińczyk jak typowe chińskie firmy silników parsun /seaking ...oczywiście nic do nich nie mam,nie miałem,nie testowałem więc złego słowa nie mogę powiedzieć...honda szybko odpala,jeden skok tłoka i już pracuje,

• 0

Ładna łódka  Riverfox 405  , pomacałem ją w lutym jak odbierałem swojego Riverfox 320 większa nie wchodzi mi  do przyczepy towarowej ,  miejsca wolnego bardzo dużo  :)  i wykonanie solidne z 405 będziesz zadowolony  :D  Honda 6 spoko da rade 

• Like 1

• 0

No ten riverfox kupił mnie w całości,fajne można ja spersonalizowac,akurat w moim przypadku bardziej zależy mi na całkiem sporym pokładzie niż na prędkości przemieszczania się po wodzie dlatego docelowo honda bf6 do twgo riverfoxa,pływam po malych wodach,srednio 50ha Max 100ha i tak z miejscówki na miejscowke po prostu troluje

• 0

Riverfox 405  na zdięciach nie oddaje jaka to duża  i wygodna łódka , żona pierwsze co to właśnie do niej podeszła   ;)  , ale ja że ta mniejsza obok jest nasza  :wacko:  , z pływania na silniku napiszę latem ,gdzie mieszkam wędkować można tylko z brzegu   :(

• 0

te wszystkie RF to na rzeki lub jeziorka tam gdzie nie ma fali

Nie zgodzę się z Tobą  , nie są to łódki na ,, morze ,,  ,ale na jeziora jest OK mniejszą pływałem jak 320 którą teraz posiadam  . Jez. Szczytno Wielkie ,  Bobęcińskie  zobacz na mapę jakie to malutkie jeziora . Nie wypływam na białe grzywacze,  gdzie mówią o załamaniu pogody i widać co się dzieje na wodzie . Jako wędkarz mam zdrowe podejście do ryb i nie zamierzam z nimi pływać  :P  , a to że łódka 405 nie jest na fale to żart   .   Widziałem ją na żywo i w porównaniu z tym co pływałem na innych przez 40 lat uważam że to solidna i bezpieczna łódka to jest moje zdanie 

• 0

Kolega evin prawdopodobnie ma dużo wspólnego z hejtem,może pierwsze imię? Z tego co widzę,czego nie napiszę-ciągle na nie,ciągle coś beee,do bani i do ogóle lipa...rozumiem że "korba w łódkach rf także wyskakuje bokiem?częsty przypadek"...uwielbiam rzetelne informacje fachowców którzy nawet danej rzeczy nie mieli w posiadaniu,nie tesotwali,użytkowali etc etc