Skocz do zawartości

Niebieski ekran w Windows XP.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kilka awarii prądu ostatnio i po nich na kompie córki zameldował się tzw. BlueScrren. Komputer uruchamia się normalnie, przez kilka minut działa Win a póxniej BlueScreen. 

Przeistalowałem Windows. Podmieniłem kartę graficzną, pamięci Ram. Teraz sprawdzam właśnie twardy dysk programem WD. Jak to zawiedzie to nie mam juz pomysłów. Płyta główna jedynie pozostaje....

Ma ktoś pomysł?

Ja jak mam do czynienia z blue screenem to zaczynam od tego http://www.hotfix.pl/bledy-systemu-windows-kody-bsod-a11.htm . Wszystko inne na początku bez określenia przyczyny błędu to wróżenie z fusów.

Przy zanikach prądu często padają MBR na dyskach i trzeba reinstalacje systemu zrobić.

Ale najpierw sprawdż co do ciebie mówi Windows  ;)  .

Nie piszczy. Mam 2 kości. Wyciągałem je na zmianę. Nic nie pomaga.

Dysk przeszedł 4 godzinny test Western Digital. 0 błędów. 

Wprowadź komputer w tryb awaryjny i zobacz co się będzie działo.

Jak masz wolny zasilacz to warto od razu podmienić i przetestować kompa na sprawnym. Nie trzeba nic rozkręcać nawet dajesz z boku zasilacz i tylko piny przepinasz z drugiego na próbę, minuta roboty. Jak nie masz to stawiasz jeden komputer obok drugiego i zasilaczem z jednego komputera podpinasz się pod piny z drugiego komputera, często tak robiłem podczas napraw, nic nie kosztuje a eliminujemy czynnik.

Jak awaryjny nie pomoże ani inny zasilacz to pomyślimy dalej. Kondensatory sprawdzałeś?

W trybie awaryjnym działa. To juz wczoraj sprawdzałem.

Wrzuciłem dysk po sprawdzeniu . Błąd wywala dalej. Pod spodem foto.

Kondensatory całe. Hirens CD nie chce chodzić. Klawiatura nie działa i nie mam jak zadziałać. Podmieniłem na inną i to samo. Klawiatury USB.

W Dosie i w awaryjnym działa.

post-48513-0-98984100-1420621484_thumb.jpg

Edytowane przez godski

Ja jak mam do czynienia z blue screenem to zaczynam od tego http://www.hotfix.pl/bledy-systemu-windows-kody-bsod-a11.htm . Wszystko inne na początku bez określenia przyczyny błędu to wróżenie z fusów.

Przy zanikach prądu często padają MBR na dyskach i trzeba reinstalacje systemu zrobić.

Ale najpierw sprawdż co do ciebie mówi Windows  ;)  .

Żadnego z tych błędów nie ma na moim niebieskim ekranie. Jest tylko 0x804fad30 . Ale tego nie mogę w żadnej bazie namierzyć.

W trybie awaryjnym działa. To juz wczoraj sprawdzałem.

Wrzuciłem dysk po sprawdzeniu . Błąd wywala dalej. Pod spodem foto.

Kondensatory całe. Hirens CD nie chce chodzić. Klawiatura nie działa i nie mam jak zadziałać. Podmieniłem na inną i to samo. Klawiatury USB.

W Dosie i w awaryjnym działa.

attachicon.gifP1072110.JPG

Ponieważ klawiatura ma być podpięta przez ps2 a nie usb.

Przejściówki są z usb na ps2 dodawane ew. można dokupić.

A tak w ogóle to jeśli w trybie awaryjnym jest ok to zrobić przywracanie systemu do momentu zanim zaczęły się kłopoty, natomiast scan MHDD z hirensboot'a nie zaszkodzi, jeśli już ściągnąłeś, taka diagnoza rozwiąże wątpliwości na temat dysku.

Edytowane przez Tomek88

Twój błąd to 0x0000000A.

Rozwiązanie:
-Użyj ostatniej znanej dobrej konfiguracji lub przywracania systemu.
-Uaktualnij sterownik, którego dotyczy problem .

Hiren to świetne narzędzie, działa pod dos. Nie zawsze klawiatury USB (bez kabla) działają- raczej wcale. Tylko ostrożnie bo można narobić biedy przy zabawie z odzyskiwaniem i testami.

Edytowane przez GregorS

Ponieważ klawiatura ma być podpięta przez ps2 a nie usb.

Przejściówki są z usb na ps2 dodawane ew. można dokupić.

A tak w ogóle to jeśli w trybie awaryjnym jest ok to zrobić przywracanie systemu do momentu zanim zaczęły się kłopoty, natomiast scan MHDD z hirensboot'a nie zaszkodzi, jeśli już ściągnąłeś, taka diagnoza rozwiąże wątpliwości na temat dysku.

Wgrałem nowy system na stary, więc przywracania juz nie mam.

Może przegrzewa się procesor / karta graficzna?

Warto sprawdzić czy wiatraki się kręcą, a może inna przyczyna przegrzewania...

Karta nie. Podpiąłem inną i jest to samo. Wszystkie wiatraki hulają.

Twój błąd to 0x0000000A.

Rozwiązanie:

-Użyj ostatniej znanej dobrej konfiguracji lub przywracania systemu.

-Uaktualnij sterownik, którego dotyczy problem .

Hiren to świetne narzędzie, działa pod dos. Nie zawsze klawiatury USB (bez kabla) działają- raczej wcale. Tylko ostrożnie bo można narobić biedy przy zabawie z odzyskiwaniem i testami.

Nie ma ostatniej, dobrej konfiguracj bo zainstalowałem nowego Windowsa na sterego.

Z tym sterownikiem też problem. Np. sterownik do karty Nvidii wymaga odpalonego Windowsa a ten przecież działa góra przez minutę.

Idę szukać przejściówki na PS2.  

Wgrałem nowy system na stary, więc przywracania juz nie mam.

Wgrałeś robiąc format partycji systemowej czy zainstalowałeś bez formatu?

Karta nie. Podpiąłem inną i jest to samo. Wszystkie wiatraki hulają.
Z tym sterownikiem też problem. Np. sterownik do karty Nvidii wymaga odpalonego Windowsa a ten przecież działa góra przez minutę.

Jeśli jakiś kontroler na southbridge sypnął się to sprawy związane z grafiką najłatwiej wyeliminować za pomocą zintegrowanej karty na płycie głównej jeśli taką posiada a bardzo często posiadają.

Tutaj tak, monitor jeśli ma wtyczkę VGA to luzik, jeśli ma DVI to zapewne musiała być dodana przejściówka z DVI na VGA, najczęściej zintegrowana grafika płyty głównej będzie mieć VGA.

No to jak pisał Jano zdejmuj radiator na procku i sprawdź czy jest pasta, może trzeba wymienić.

Możesz wyjąć i wsadzić z powrotem RAM - czasem pomaga.

O czystość wewnątrz nawet nie pytam bo miałem ostatnio takiego pacjenta z taką przypadłością. Jak go rozkręciłem to mie stado "kotów" zaatakowało. Mi pomogła sprężarka na wolnym powietrzu i instalacja systemu z formatem HDD.

Re instalki na istniejący system przy blue screenach rzadko pomagają. 

Aby wyeliminować wady sprzętowe uruchom bootowalną wersję jakiegoś lekkiego linuxa, xbuntu lub innego. Jak się załaduje i będzie śmigał to jeszcze raz format dysku jakimś narzędziem z hirena i nowa instalka systemu XP.

Miłej zabawy.

pytanie zasadnicze które nie padło.

Przeinstalowałeś system, ale czy:

Instalowałeś jakies sterowniki?? Jesli tak to w jakich wersjach.

Sterowniki do płyty głownej od producenta czy windowsowe??

Sterowniki urządzeń producenta czy windowsowe??

Masz konflikt sprzetowy, ale jesli chodzi bez bluskrina w awaryjnym, to znaczy że może on być wywoływany przez niewłaściwy sterownik (czasem najnowsze powodują awarię i starsze są stabilniejsze)

Może być wina zasilacza (ktoś o tym wspominał) i na nowych sterownikach brakuje "prunta" ;-) bo np. karta graficzna nie wyrabia, lub brakuje zasilania prockowi.

HBCD jest dobry, bo sprzęt pracuje Ci w środowisku Windowsowym i jesli nie walnie BSOD-em to może wskazywać własnie na sterowniki w Twoim systemie.

First things first. Zrób kopie danych, format dysku i instalacja na czysto. Bez tego byle uszkodzona biblioteka ze starej instalacji może robić niebieski ekran. Następnie jeśli się coś powtórzy trzeba szukać dalej. Hdd regenator działa, ale on może naprawić wyłącznie błędy logiczne i czasami odzyskać dane z sektorów uszkodzonych fizycznie. Jeśli on lub mhdd wykazują błędy niemożliwe do naprawy to dysk do śmieci bo niedługo zdechnie. Na hirenie masz też Windows którego się startuje z CD. Jeśli będzie działał stabilnie to na 99% nie będzie to kwestia sprzętowa choć bywa i tak że dopiero zainstalowanie sterowników np do grafiki wywraca system.

Wysłane z mojego Transformer TF101 przy użyciu Tapatalka

Wgrałeś robiąc format partycji systemowej czy zainstalowałeś bez formatu?

Jeśli jakiś kontroler na southbridge sypnął się to sprawy związane z grafiką najłatwiej wyeliminować za pomocą zintegrowanej karty na płycie głównej jeśli taką posiada a bardzo często posiadają.

Tutaj tak, monitor jeśli ma wtyczkę VGA to luzik, jeśli ma DVI to zapewne musiała być dodana przejściówka z DVI na VGA, najczęściej zintegrowana grafika płyty głównej będzie mieć VGA.

Bez formatu. Ma kartę na płycie ale też się na niej wysypuje.

Sprawdź sobie pamięć RAM.

Dobry jest MemTest (do ściągnięcia z neta).

Startuj z pendrive USB - przed uruchomieniem Windowsa.

Sprawdzone. Działają .

No to jak pisał Jano zdejmuj radiator na procku i sprawdź czy jest pasta, może trzeba wymienić.

Możesz wyjąć i wsadzić z powrotem RAM - czasem pomaga.

O czystość wewnątrz nawet nie pytam bo miałem ostatnio takiego pacjenta z taką przypadłością. Jak go rozkręciłem to mie stado "kotów" zaatakowało. Mi pomogła sprężarka na wolnym powietrzu i instalacja systemu z formatem HDD.

Re instalki na istniejący system przy blue screenach rzadko pomagają. 

Aby wyeliminować wady sprzętowe uruchom bootowalną wersję jakiegoś lekkiego linuxa, xbuntu lub innego. Jak się załaduje i będzie śmigał to jeszcze raz format dysku jakimś narzędziem z hirena i nowa instalka systemu XP.

Miłej zabawy.

Ram wyjęty i sprawdzony - to nie to.

Będę niestety musiał sformatować. A mam tam taki program który stracę bezpowrotnie.

pytanie zasadnicze które nie padło.

Przeinstalowałeś system, ale czy:

Instalowałeś jakies sterowniki?? Jesli tak to w jakich wersjach.

Sterowniki do płyty głownej od producenta czy windowsowe??

Sterowniki urządzeń producenta czy windowsowe??

Masz konflikt sprzetowy, ale jesli chodzi bez bluskrina w awaryjnym, to znaczy że może on być wywoływany przez niewłaściwy sterownik (czasem najnowsze powodują awarię i starsze są stabilniejsze)

Może być wina zasilacza (ktoś o tym wspominał) i na nowych sterownikach brakuje "prunta" ;-) bo np. karta graficzna nie wyrabia, lub brakuje zasilania prockowi.

HBCD jest dobry, bo sprzęt pracuje Ci w środowisku Windowsowym i jesli nie walnie BSOD-em to może wskazywać własnie na sterowniki w Twoim systemie.

Przeinstalowałem system. Nie pytał o sterowniki.

Będę jednak formatował. 

Kopie zapasową programu zawsze da się jakoś zrobić. Są różne drogi a tak czy inaczej instalka bez formatu potrafi powielać błędy.

Jak ktoś chyba już wcześniej wspominał warto by sprawdzić czujniki. Lata używałem programu everest, można tam monitorować temperatury oraz napięcia czy są prawidłowe.

Nie wiem czy podpinałeś pod inny zasilacz, ale warto to zrobić, wiele osób to bagatelizuje, a skoki napięć potrafią powodować niestabilność systemu.

Edytowane przez Tomek88

Podsumowując.

W trybie awaryjnym działa, z HBCD też.

Zastanawia mnie tylko to że przeinstalowując z formatem stracisz program, czyli że tak naprawdę to nie postawiłeś systemu od nowa tylko zrobiłeś instalację naprawczą z podmianą plików systemowych.

Wychodzi więc na to że sprzet może być OK tylko nadal zwalony system, bo taka instalacja nie zawsze wyeliminuje błedy.

W trybie awaryjnym nie ładuje części sterowników i to one mogą powodować zgony - przeinstalowanie ich może naprawic problem.

Napisz co to za program który stracisz, może się po prostu załatwi instalkę (bo skoro mówisz o straceniu to rozumiem że nie masz z czego zainstalować ponownie).

Napisz też co to za wersja windowsa (bo rozumiem że legalny i oryginalny klucz posiadasz) - profesjonal czy Home, pudełkowy czy OEM - podam Ci skąd pobrać obraz płyty już ze wszystkimi poprawkami i aktualizacjami Microsoftu - odpada cała procedura mozolnej aktualizacji servicepacków.

Polecam na przyszłość Norton Ghosta.

Ja lecę 4 lata na "starym" systemie z zainstalowanymi wszystkimi potrzebnymi programami. W poniedziałek przywracałem system bo ściągnął jakąś łatkę z M$ i się trochę rzeczy posypało. Całość trwała około 30min. Poczta (aktualna - magazyn na drugim dysku), wszystkie programy z kluczami itp.

Na szczęście, tak jak napisałem na wstępie, to tylko praktycznie nieużywany komp córki. Ale trochę czasu i nerwów zeżarł.

Dziękuję wszystkim  za pomoc i dobre chęci.. Jeden z nielicznych wątków który do końca się merytorycznie nie posypał i troli ni hejterów nie stwierdzono ;)  

• Like 2

nie kracz ;-)

Nortona lub jakikolwiek inny program do kopii partycji jak najbardziej polecam przy XP.

Różne słuchy chodzą po tym jak Microsoft zakończył wsparcie dla systemu i moga wyłaczyć serwery które aktywują system...

Wtedy będzie kicha z reinstalacją....

nie kracz ;-)

Nortona lub jakikolwiek inny program do kopii partycji jak najbardziej polecam przy XP.

Różne słuchy chodzą po tym jak Microsoft zakończył wsparcie dla systemu i moga wyłaczyć serwery które aktywują system...

Wtedy będzie kicha z reinstalacją....

Tylko wtedy chyba legalnie będę mógł pirata wgrać. Skoro mam legalną wersję boxową wraz z kluczem to chyba by mi mogli naskoczyć.