Skocz do zawartości

Problem z nieznajomością pojęć.

Sochoń

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż na stronie amerykańskiego sklepu znalazłem coś takiego jak pieces w opisie wędki, chodzi tu o części składowe? Wysyłka 2,3 metrowej wędki to raczej kłopot ;/

Pytanie numer dwa, czy ten multik będzie dobry na szczupaka? http://www.landbigfish.com/tacklestore/showcase.cfm?PID=5230

1

Kolega @Jerzy pisał ostatnio o przełożeniach multiplikatorów i ich przeznaczeniu. Łowić można, tylko pozostaje pytanie: na jakie przynęty będziesz łowił te szczupaki? :wacko:

im tanszy multik tym lepiej szukac nizszych przelozen. Taka ogolna zasada jak mamy na wzgledzie to, zeby polowic 1/3 sezonu a nie tylko 1/5 jego czesci :lol:

Exeler to populars z przewaga tworzyw sztucznych w swojej budowie.

Wolalbym cos porzadniejszego z drugiej reki niz tego kartofla na szczupaki.

a na koniec najwazniejsze. Jak lowisz na wabie stawiajace spory opor to zasadniczo caly moj wczesniejszy wywod jest nie istotny. ten multik nie bedzie robic ... :unsure:

Co do problemow z nieznajomoscia pojec to jest na to jedna bardzo skuteczna rada... przegladac zasoby forum i nadrabiac wiedze...

JW :mellow:

No moja wiedza jest już przetworzona, multik musi być w moim wypadku okrągło-profilowy, a co do wędki to nie mam pojęcia, wszystko będzie na pewno kupowane w USA, na wędkę mam ok. 150$ no i tyle samo na multik. Pula to 300 dolarów, nie wiem co wybrać, czym się sugerować, bo przykłady z naszego forum są chyba (?) polskie. Mógłbym prosić o pomoc? Szukam wędki do jerkowania.

Edit: Jeszcze sprawa przesyłki, wymagana jest raczej wędka 2 częściowa, taka 1,8m.

Kolego @Sochoń,

Tak, jak radził @Jerzy - wróć na główną stronę portalu, przeczytaj o podstawach doboru sprzętu. Jerkować można prawie każdą przynętą, powiedzmy od 10 gr do ....... . Jerkowanie to technika prowadzenia przynęty:

Jerk - (pull)szarpnięcie, pociągnięcie; (twitch)drganie; a sudden abrupt pull, an abrupt spasmodic movement.

Musisz wiedzieć jakich przynęt będziesz używał, znać ich gramaturę. Koledzy polecają na początek przynęty cięższe, bo ułatwiają naukę rzutów. Później możesz przejść na przynęty lżejsze. Sprzęt opisywany w portalu pochodzi z najróżniejszych stron świata. Niektóre wędki amerykańskie można kupić w RP, bo są przedstawiciele firm. Można złożyć wędki w RP, ale jest to trochę droższe i pozostaje zakup wędki używanej (np na forum w dziale Kupię, Sprzedam. Suma sumarum - to Ty musisz wiedzieć dokładnie czego szukasz, od czego chcesz zacząć, wtedy Koledzy z Forum Ci pomogą w wyborze.

ten twoj musky premier to kij 20-50 lbs :huh: na polskie rybki i paprochy do 70g????

Ci co opisuja kije st croix maja delikatnie mowiac nieco ironiczny stosunek to rzeczywistosci i najnormalniej na swiecie jaja sobie robia .. :mellow: kiej sa czesto niedoszacowane o 50% :huh:

Ostanio jakby lepiej ale ...

Premier 25 lbs bedzie smigal te 70g az milo i nic mu sie nie stanie. Tez masz wersje 2 czesciowa.

z multikow do jerkowania wybralbym Daiwe Procaster, Shimano Cu...

... zobacz katalog multiplikatorow bo mi juz sie niechce 175 raz w tym miesiacu pisac na forum tego samego :unsure: B)

St. Croix PM70MHF2 Premium Musky Rod pod 70-cioma gramami sie nawet porzadnie nie naladuje, to wedka pod ogromne i ciezkie przynety, natomiast premier 25 lb to jest odpowiednie narzedzie do tego celu

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6915&amp ;start=0&

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4775&amp ;start=0&