Skocz do zawartości

Solina

kajman

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie, ale ryby przenoszą się w zalewie z jednego żerowiska na drugie. Woda będzie jeszcze ciepła, więc myślę, że będziesz miał porównywalne warunki. Ja dużo czasu spędziłem przy wyspie Energetyka i przeprawie, oraz przy pirsie i zatoce przy Jaworze. Próbowałem też swojego szczęście w zatoce Nelsona (chyba tak się nazywa).

7Wołkowyja to super miejsce na sandały . miałem tam ich sporo . teraz dawno nie byłem. ale w dol jest takie miejsce (wielki cypel ) a potem pionowe sciany skalne . to pomiedzy nimi na odległosci około 50 m od brzegu idzie stara droga...

reszta to juz twoj problem

pozdrawiam

• 4 miesiące temu...

Kolory ? To zależy, której ryby zapytasz... ;)

Dubel (jeśli pytasz o zalew)

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=153977 &

PS Wbrew doniesieniom prasowym, kliknięcie w opcję szukaj nie odejmuje dłoni

Po co mnożyć wątki i mnożyć, trudno się potem połapać.

Sam jestem ciekaw informacji noclegowo-przystaniowych oraz podpowiedzi wędkarskich.

Solina (zalew) to moje niespełnione dotąd marzenie, na spędzenia wczesnojesiennego tygodnia-dwóch wakacji..

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

Grzesiek

• 5 miesięcy temu...

Witam...Wybieram sie niedlugo na urlop nad Soline przy okazji chce zabrac wedke..sprobowac za Sandaczem...z łodki...Jakie miejsca okolice warto oplynac..jakies namiary...czym sprobowac...jakie tam sa oplaty i gdzie mozna nabyc na miejscu..a jakis fajny sprawdzony nocleg mily i niedrogi nad sama woda??Słyszalem ze miejscowi łapia na duze woblery za lodzia <trolling>.. Pozdrawiam moze ktorys z Was tam jezdzi czesto lub moze sie podzielic info...

• 11 miesięcy temu...

Proponuję abyś skontaktował się z przewodnikiem wędkarskim z nad Soliny- Robertem Kierasem. Jest dobrym fachowcem, korzystałem z jego pomocy podczas pierwszych wypraw nad solińskie morze. dysponuje też sprzętem w postaci łodzi, silników, akusów, echosondy itp. graty. Wypożycza za rozsądne pieniądze. Telefon do niego: 693362923

Proponuję abyś skontaktował się z przewodnikiem wędkarskim z nad Soliny- Robertem Kierasem. Jest dobrym fachowcem, korzystałem z jego pomocy podczas pierwszych wypraw nad solińskie morze. dysponuje też sprzętem w postaci łodzi, silników, akusów, echosondy itp. graty. Wypożycza za rozsądne pieniądze. Telefon do niego: 693362923

Popieram i potwierdzam,też zawsze pożyczałem łódkę (czasami akumulator)od Roberta. Oprócz tego świetnie zorientowany i zawsze na bieżąco co do sytuacji na Solinie - chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami i wiadomościami.

Naturalny slip jest przy promie na wyspę w Polańczyku (ale dużo zależy od stanu wody (może byc za sucho).Są też w ośrodkach ale pewnie płatne.

Z miejscem do parkowania łodzi może byc kłopot - porządne dojście do łódki chyba tylko na przystaniach w ośrodkach wypoczynkowych, w innych miejscach - np. przy promie - walka z gliną i błoto w łódce.

Ryb szukaj na w miarę łagodnych spadkach - rzut w brzeg i 2-4 krótkie opady,- później studnia.

I przyjmij do wiadomości że na Solinie 10 m to płytko.

Niekiedy jak nie chcą gryźc to zostaje tylko troling.

Sławek

• Like 1

Witam, polecam Ci Kolego mapę Soliny i okolic, z batymetrią i dość dokładnymi info o regionie.

Tu masz link do księgarni: http://www.eksiegarnia.pl/index.php?s=karta&id=170373.

Polecam też nocleg na Wyspie Dużej (tzw Energetyk). Domki typu Brda, z TV, małą kuchnią i łazienką. Kontakt: Camping ENERGETYK

tel. (013) 469-18-33, czynny od maja do wrezśnia, kat.II, 400 miejsc.

To chyba tam byłem trzy lata temu.

na wyspie jest bardzo wygodna przystań / port. Tylko weź dobre aku bo woda ogromna....

Powodzenia :mellow:

• 1 miesiąc temu...

W tamtym tygodniu połowiliśmy troche szczupakow.

Wszystko na płyciznach, w płytkich zatokach z roślinnoscią. Moze nie za duze do 70cm ale zabawa przednia. killerem była guma fluo na lekkiej głowce.

Najlepsze brania było wczesnie rano, wieczorem i przy zachmurzeniu

Na głebinach nic sie nie dzialo.

Pozdrawiam

Marcin

• 10 miesięcy temu...

Witam.Dobry i sprawdzony ładny,czysty nocleg(Polańczyk-Amber),a z miejsc do łapania polecam odwiedzić Rajskie,Chrewt,Olchowiec,Werlas,Zawóz.Wez sobie sonar,ponton lub wypozycz łódkę.Silnik to tylko elektryk,spalina zabroniona.Trolling jest dozwolony,wez za sandaczem,szczupakiem jasne gumy,koguty,i duze woblery.Biała ryba -Leszcz,Płoć federek,makaron,robak,itp.Na Klenia dobre były czereśnie,kiełbasa.Połamania kija.

Z mojego doświadczenia wynika, że na Solinie z roku na rok jest co raz gorzej. Jeździłem przede wszystkim za leszczem i karpiem, teraz stada są zdecydowanie zmniejszone. Płotka pod brzegami na spławik się trafia. Osoby, z którymi jeździłem od lat stawiają na połów sandaczy. Od dwóch lat jest nędza okrutna w porównaniu z dawniejszymi czasami. Ogólnie obecnie wyjazdy nad Solinę traktuje rekreacyjnie, atrakcyjny wędkarsko to jest w tamtych okolicach San i j. Myczkowieckie.

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu, będę nocował w Polańczyku od 13 do 23 lipca. Łowienia raczej niewiele, bo plany rozległe jak Bieszczady, a sam nie jadę. :D

Pytanie mam konkretne o wypożyczenie łodzi. Obojętnie gdzie? Czy wszędzie są takie same/podobne łódki/ceny? Czy są też łodzie z silnikami, czy tylko wiosłowe?

Jeśli ktoś chciałby podzielić się jakąś wiedzą o Solinie lub zalewie Myczkowskim tu, czy na priv. będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Grzesiek